QatarEnergy | Mega project στο Κατάρ διεκδικούν Έλληνες εφοπλιστές

QatarEnergy | Mega project στο Κατάρ διεκδικούν Έλληνες εφοπλιστές

Ένα άνευ προηγουμένου ναυπηγικό πρόγραμμα, ύψους 30 δισ. δολαρίων, στην αγορά LNG υλοποιεί το Κατάρ, με στόχο να ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής από 77 εκατ. τόνους ετησίως σε 126 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το 2027.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Γιώργου Γεωργίου

Εκτός από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του Κατάρ, το εν λόγω πρόγραμμα θα εξυπηρετήσει τις μεταφορικές ανάγκες της QatarEnergy και των θυγατρικών της και το project Golden Pass LNG που “τρέχει” η χώρα μαζί με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η κρατική QatarEnergy – πρώην Qatar Petroleum – έχει κλείσει θέσεις για πάνω από 100 νέα πλοία μεταφοράς LNG σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Κίνας. Μάλιστα, μέσα στον Οκτώβριο, η εταιρεία παρήγγειλε τα πρώτα τέσσερα βαπόρια στην Κίνα και τις προηγούμενες ημέρες έξι ακόμα σε δύο νοτιοκορεάτικες γιάρδες.

Ουσιαστικά η QatarEnergy τοποθετεί τις παραγγελίες και στη συνέχεια οι πλοιοκτήτες μέσω διαγωνισμών καταθέτουν προτάσεις για την αγορά των πλοίων, με κίνητρο μακροχρόνιες ναυλώσεις έως και 25 ετών με την εταιρεία.

Πρόκειται για πλοία υψηλών προδιαγραφών, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων έκαστο, τα οποία θα είναι έτοιμα την περίοδο 2024 – 2026. Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, η ναυπήγηση ενός LNG carrier αυτών των χαρακτηριστικών κοστίζει σήμερα περίπου 200 εκατ. δολάρια.

Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως και εκτιμά, όπως και πολλοί αναλυτές, ότι η ζήτηση για το συγκεκριμένο καύσιμο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, καθώς οι χώρες θα μειώνουν τη χρήση άνθρακα και πετρελαίου.

QatarEnergy | Mega project στο Κατάρ διεκδικούν Έλληνες εφοπλιστές
QatarEnergy | Mega project στο Κατάρ διεκδικούν Έλληνες εφοπλιστές

Συζητήσεις με Έλληνες εφοπλιστές

Αυτήν την περίοδο, το Κατάρ εξετάζει περιπτώσεις πλοιοκτητών υψηλού βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στο mega project.

Ναυλομεσίτες που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες και γενικότερα την αγορά LNG επισημαίνουν στο Capital.gr πως ψηλά στη λίστα των υποψήφιων πλοιοκτητών βρίσκονται και ονόματα εκπροσώπων της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας.

“Φυσικά οι πρόσφατες παραγγελίες είναι μόνο η αρχή ενός τεράστιου project στο οποίο, με την πάροδο του χρόνου, θα συμμετάσχουν πολλοί πλοιοκτήτες και operators” επισημαίνει ναυλομεσίτης.

Οι “Greeks” είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στην αγορά LNG. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ελέγχουν το 15,58% του παγκόσμιου στόλου υγραεριοφόρων (LNG / LPG).

Ο μεγαλύτερος στόλος πλοίων μεταφοράς LNG ανήκει στη Maran Gas της Μαρίας Αγγελικούση. Συνολικά, διαχειρίζεται 42 LNG carriers, ενώ έχει υπό ναυπήγηση έξι ακόμη βαπόρια.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για τον Όμιλο Αγγελικούση, το οποίο ίσως διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συμμετοχή της εταιρείας στο project είναι το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια κοινοπραξία με τη Nakilat του Κατάρ, στην οποία συμμετέχει με 40%. Μάλιστα, υλοποιούν και ναυπηγικό πρόγραμμα τεσσάρων LNG carriers στη Νότια Κορέα.

Μεγάλοι “παίκτες” στην αγορά είναι ο Πήτερ Λιβανός με την GasLog, ο Γιώργος Προκοπίου με τις Dynagas και Dynagas LNG Partners, o Γιώργος Οικονόμου με την TMS Cardiff Gas, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την Capital Gas, ο Νικόλας Μαρτίνος με τη Thenamaris και άλλοι.

QatarEnergy | Mega project στο Κατάρ διεκδικούν Έλληνες εφοπλιστές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *