Βαγγέλης Μαρινάκης | Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Βαγγέλης Μαρινάκης | Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Εφοπλιστής, ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού (και της Νότιγχαμ), ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Αυτές είναι εν συντομία μερικές από τις ιδιότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη, που έχει αποκτήσει τον ΔΟΛ.

Φέρει το όνομα μιας από τις πιο «παραδοσιακές» οικογένειες του Πειραιά. Ο πατέρας του, Μιλτιάδης, υπήρξε ένας από τους 11 εφοπλιστές που ίδρυσαν την ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1979, διατηρούσε στενή φιλική σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Πειραιά για 11 χρόνια, αντικατέστησε τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο στη Βουλή το 1986 και εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α΄ Πειραιά το 1989.

Η στενή σχέση με την οικογένεια Μητσοτάκη συντηρήθηκε και από τον γιο του: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ισίδωρου Κούβελου, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που συμμετείχαν σε κρητικά γλέντια, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο που στήθηκε τον Ιούλιο του 2016 από τον εκδότη των «Παραπολιτικών» και στενό συνεργάτη του εφοπλιστή, Γιάννη Κουρτάκη.

3
Βαγγέλης Μαρινάκης | Ποιος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Αναφορικά με τις εφοπλιστικές του δραστηριότητες, χαρακτηριστικά είναι όσα εγράφησαν από τον «Ιό» στην «Εφ.Συν.» στις 11 Μαΐου του 2014: «Από τα δεκάδες πλοία που διαχειρίζονται οι εταιρείες του ούτε ένα δεν φέρει την ελληνική σημαία.

[…] Για την ακρίβεια, η αγαπημένη σημαία του κ. Μαρινάκη είναι η σημαία Λιβερίας (32 τάνκερ και άλλα φορτηγά) και δεύτερη έρχεται η σημαία των Νήσων Μάρσαλ (9 πλοία). Υπάρχει και ένα πλοίο με σημαία Παναμά. Οσο για τα υπό καθέλκυση, τα 17 προβλέπεται να έχουν σημαία Λιβερίας και τα 2 σημαία Νήσων Μάρσαλ».

Μία Ζωή στη Ναυτιλία ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Η καριέρα του ξεκινά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ως εκπαιδευόμενος ναυλομεσίτης στη βρετανική Harley Mullion και στην Elders Chartering Limited.

Ακολουθεί μια (αντικειμενικά) εντυπωσιακή πορεία στη ναυτιλία, με αποκορύφωμα την ίδρυση της Capital Maritime & Trading Corp., εταιρείας που συνέχισε τη σημαντική ναυτιλιακή παράδοση της οικογένειάς του. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διετέλεσε Ιδρυτής & Πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Product Partners LP (Nasdaq:CPLP), οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται στο αμερικανικό χρηματιστήριο του Nasdaq και Ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της Crude Carriers Corp.(NYSE:CRU) εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έως τη συγχώνευσή της με την CPLP το 2011.

Το Μάρτιο του 2019, η Capital Product Partners L.P. ανακοίνωσε την απόσχιση και συγχώνευση του στόλου δεξαμενοπλοίων της με τον στόλο της Diamond S Shipping Inc (NYSE:DSSI), δημιουργώντας έτσι έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, ιδιοκτησίας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας, σε μια συναλλαγή αξίας $1,65 δισεκατομμυρίων.

Η συνεισφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη στη ναυτιλία έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα από την ετήσια κατάταξή του μεταξύ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς ναυτιλίας στις λίστες των εγκυρότερων κλαδικών εντύπων, όπως η βρετανική Lloyd’s List και η νορβηγική TradeWinds, ο ίδιος έχει λάβει μια σειρά βραβείων για την εφοπλιστική του δραστηριότητά. Μεταξύ των διακρίσεων που έχει λάβει είναι οι εξής: 

  • 2018 | “Certificate of Recognition for Commitment to Excellence in Ship Management and Operations”, Lloyd’s Register of Shipping
  • 2017 | “Greek Shipping Personality of the Year”, Ναυτιλιακά Βραβεία Lloyd’s List
  • 2016 | “Χenakoudis Excellence in Shipping Award”, International Registries Inc. /The Marshall Islands Registry
  • 2014 | “Greek Shipping Newsmaker of the Year”, Ναυτιλιακά Βραβεία Lloyd’s List
  • 2010 | “Greek Shipping Newsmaker of the Year”, Ναυτιλιακά Βραβεία Lloyd’s List
  • 2009 | “Tanker Company of the Year” για την Capital Ship Management Corp, Ναυτιλιακά Βραβεία Lloyd’s List

Η δέσμευση για ανάπτυξη και διαρκή εξέλιξη της επιχείρησης, ενδιαμέσω των κυκλικών διακυμάνσεων της ναυτιλιακής αγοράς, βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας της Capital. Αυτός είναι ο λόγος που η Capital Maritime & Trading Corp. και οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις συνεχίζουν να χτίζουν έναν υπερσύγχρονο στόλο, συνολικού τονάζ σήμερα άνω των 9 εκατομμυρίων τόνων.

Ο όμιλος έχει συνεργαστεί στενά με κορυφαίες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως οι: BP, Repsol (Ισπανία), Shell, Statoil (Νορβηγία), Cargill (ΗΠΑ), Cepsa (Ισπανία), Chevron, CMA-CGM, COSCO (Κϊνα), Exxon Mobil, HMM (Ν.Κορέα), Maersk Line, PEMEX (Μεξικό), Petrobras (Βραζιλία), Total (Γαλλία), Rio Tinto, Vale, Vitol, Glencore, MSC κ.α.

marinakis 22

H Capital διατηρεί μια ισχυρή δέσμευση στα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα. Είναι ηγέτης στον κλάδο, με την άμεση εφαρμογή των κανονισμών, θέτοντας υψηλούς στόχους απόδοσης και δουλεύοντας σε στενή συνεργασία με τους συνέταιρους και το προσωπικό της, για να πραγματοποιείται συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών. Πάντοντε στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της, μέσω της προσεκτικής διαχείρησης της ενεργειακής απόδοσης, των εκπομπών αεριών και των φυσικών πόρων.

Οπως δήλωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο Bloomberg (Δεκ, 2017) “η εταιρία του έχει επενδύσει [$1,1 δις] τους τελευταίους 18 μήνες στην αναβάθμιση 71 πλοίων που εκτείνονται από πετρελαιοφόρα έως πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Οι κανονισμοί, που αποσκοπούν στην μείωση των εκπομπών των πλοίων θα ευνοήσουν τα πιο σύγχρονα πλοία και θα ενισχύσουν την τάση να σταλούν πολλά γηραιότερα πλοία προς διάλυση”.

To 2018 η Capital Group εισήλθε στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με την παραγγελία 4 πλοίων μεταφοράς LNG, τύπου X-DF και χωρητικότητας 174,000cbm, με επιλογή παραγγελίας έως 10 πλοίων, τα οποία θα παραδοθούν το διάστημα 2020-2021 από τα ναυπηγεία Hyundai H.I. στη Νότιο Κορέα. Αυτή είναι και η πιο δυναμική είσοδος ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας στην αγορά LNG τα τελευταία χρόνια.

Πέραν των δραστηριοτήτων στη ναυτιλία, ο Μαρινάκης έχει επενδύσεις στους κλάδους της ενέργειας και της αγοράς ακινήτων