Attica Group ( Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, AML) | «Κληρώνει» άμεσα η πώληση

attica

Δυνατά στο παιχνίδι της ναυτιλιακής Attica που ανήκει στον πάλαι πoτέ κραταιό όμιλο της MIG, μπήκε ο Γιάννης Γρύλος της Sky Express. Oι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ανωγειανός επιχειρηματίας δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει τη συγκεκριμένη παρτίδα.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θέλει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 να έχει «ξεφορτωθεί» και το τελευταίο asset της MIG. Πάντως να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε και πολύ τα πλοία της Attica να «περάσουν» σε αλλοδαπό επιχειρηματία, αφού εκτός των άλλων επιτελούν και εθνική αποστολή.

attica

Αύξηση κύκλου εργασιών για την Attica Group στο εξάμηνο του 2021

Ενοποιημένες πωλήσεις  122,19 εκατ. ευρώ (117 εκατ. ευρώ  το α΄ εξάμηνο 2020), ενοποιημένες ζημίες προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων  4,38 εκατ. ευρώ, (κέρδη 1,94 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2020) και ενοποιημένες ζημίες μετά από φόρους 34,05 εκατ. ευρώ (ζημίες 40,96 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο 2020), σημείωσε η η Attica Group στο εξάμηνο του 2021.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών επετεύχθη σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με την επιβολή καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου περιοριστικών μέτρων, τοπικού ή ευρύτερου χαρακτήρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 καθώς και μειωμένου πρωτοκόλλου επιβατών στα πλοία. Για λόγους συγκρισιμότητας, όσον αφορά το α΄ εξάμηνο του 2020, επισημαίνεται, από την εταιρεία, ότι περιοριστικά μέτρα για την πανδημία  εφαρμόστηκαν από τα τέλη Μαρτίου 2020 ενώ ο όμιλος άρχισε τους δύο πρώτους μήνες του έτους 2020 με θετικούς ρυθμούς αύξησης του μεταφορικού του έργου, πορεία η οποία ανακόπηκε βιαίως με την εμφάνιση της πανδημίας στα μέσα Μαρτίου 2020.

Επίσης, κατά το α΄ εξάμηνο 2021 αυξήθηκε σημαντικά το κόστος καυσίμων του ομίλου κατά 15,4% με αποτέλεσμα τη δημιουργία ζημιών προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων. Οι πράξεις αντιστάθμισης μέρους του κινδύνου μεταβολής της τιμής των καυσίμων που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής της εταιρίας, συνεισέφεραν στη μείωση των ενοποιημένων ζημιών του Ομίλου σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Ομίλου ανήλθαν σε 89,83 εκατ. ευρώ  από 80,53 εκατ. ευρώ  στις 31.12.2020. Επίσης, ο Όμιλος διαθέτει ανοιχτές γραμμές χρηματοδότησης ύψους 35 εκατ. ευρώ  οι οποίες την 30.6.2021 είναι αχρησιμοποίητες.

Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στις 30.6.2021 ανήλθε σε 452,77 εκατ. ευρώ  (430,54 εκατ. ευρώ  την 31.12.2020), από τα οποία 430,32 εκατ. ευρώ  αφορούν μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις (405,49 εκατ. ευρώ  την 31.12.2020) και 22,45 εκατ. ευρώ  βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις (25,05 εκατ. ευρώ την 31.12.2020).

Τα Ενσώματα Πάγια του Ομίλου στις 30.6.2021 ανήλθαν σε 678,69 εκατ. ευρώ έναντι 678,66 εκατ. ευρώ στις 31.12.2020 και αφορούν κυρίως τα ιδιόκτητα πλοία του ομίλου.

Το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου

Αύξηση στο μεταφορικό της έργο σημείωσε κατά το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2021, το μεταφορικό έργο του ομίλου Attica σημείωσε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 42,9% στους επιβάτες, 36,9% στα Ι.Χ. οχήματα και 16,8% στα φορτηγά οχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα 2020. Ωστόσο σε σύγκριση με το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2019, προ πανδημίας δηλαδή, o κύκλος εργασιών του ομίλου το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι μειωμένος κατά 8,4%. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι αρχίζει η σταδιακή ομαλοποίηση των εργασιών του ομίλου, σημειώνει η εταιρεία η οποία πάντως υπογραμμίζει ότι πρέπει να επισημανθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας και τυχόν επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των επιβατών.

Η εταιρεία

Η Attica Group διαθέτει 30 πλοία τα οποία δραστηριοποιούνται με τα εμπορικά σήματα «Superfast Ferries», «Blue Star Ferries» και «Hellenic Seaways». Από τα πλοία αυτά, τα 20 είναι συμβατικά επιβατηγά – οχηματαγωγά, τα 9 είναι ταχύπλοα και 1 πλοίο είναι φορτηγό – οχηματαγωγό. Τα πλοία του Ομίλου είναι ιδιόκτητα πλην ενός επιβατηγού – οχηματαγωγού που είναι με μακροχρόνια γυμνή ναύλωση. Όλα τα πλοία είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο και φέρουν την ελληνική σημαία.

Τα πλοία του Ομίλου πραγματοποίησαν ακτοπλοϊκά δρομολόγια στην Ελλάδα (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Β.Α. Αιγαίο, Σαρωνικό και Σποράδες) και στις γραμμές σύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας (Διεθνείς Πλόες), ενώ ένα πλοίο ήταν ναυλωμένο στο εξωτερικό. Από τον Μάρτιο του 2021, η Attica Group έχει ανακοινώσει την έναρξη απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων.

Το μεταφορικό έργο του Ομίλου, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο 2020, μειώθηκε κατά 3,6% στους επιβάτες, αυξήθηκε κατά 23% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 11% στα φορτηγά οχήματα.

Στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης τα πλοία του Ομίλου λειτουργούν κοινοπρακτικά με πλοία της ΑΝΕΚ LINES.

Η Attica Group, συνεχίζοντας την παράδοσή της σε καινοτόμες κατασκευές πλοίων, υπέγραψε συμφωνία με το ναυπηγείο Brødrene Aa της Νορβηγίας για την κατασκευή τριών (3) υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς.

Τα νέα πλοία, έχουν σχεδιαστεί με καινοτόμα χαρακτηριστικά που αναβαθμίζουν πλήρως τις προσφερόμενες υπηρεσίες και συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στη σταδιακή μετάβαση σε μια πιο πράσινη και ανταγωνιστική οικονομία.

Επίσης, η Attica Group ολοκλήρωσε την εγκατάσταση πλυντηρίδων καυσαερίων (scrubbers), στα πλοία BLUE STAR DELOS και BLUE STAR MYCONOS, το τρίτο και τέταρτο κατά σειρά από τα πλοία του Ομίλου στα οποία έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση scrubbers.

Κατά το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2021, το μεταφορικό έργο του Ομίλου σημείωσε αύξηση σε όλες τις κατηγορίες εσόδων. Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 42,9% στους επιβάτες, 36,9% στα Ι.Χ. οχήματα και 16,8% στα φορτηγά οχήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα 2020. Σε σύγκριση με το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος 2019, o κύκλος εργασιών του Ομίλου το αντίστοιχο διάστημα του 2021 είναι μειωμένος κατά 8,4%.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι αρχίζει η σταδιακή ομαλοποίηση των εργασιών του Ομίλου. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημανθεί η αβεβαιότητα που δημιουργεί η εξέλιξη της πανδημίας και τυχόν επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση των επιβατών.

Αναλυτικά το προφίλ του Ομίλου Attica Group

Μέσω των διάσημων brands Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και AML, η Attica Group δραστηριοποιείται στις παρακάτω γραμμές:

Blue Star Ferries & Hellenic Seaways / Γραμμές εσωτερικού:

 • Κυκλάδες
 • Δωδεκάνησα
 • ΒΑ Αιγαίο
 • Σαρωνικός
 • Σποράδες
 • Κρήτη (σε συνεργασία με την ΑΝΕΚ LINES)

Η ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (Attica Group), κατέχει ηγετική θέση στην παροχή υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών για επιβάτες και φορτηγά στη Ανατολική Μεσόγειο. Εξυπηρετώντας 60 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια. τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας και μεταξύ Μαρόκου – Ισπανίας) , οι θυγατρικές εταιρίες Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Africa Morocco Link (AML) και η νεοαποκτηθείσα Hellenic Seaways, έχουν καθιερωθεί στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών στην Ευρώπη και είναι συνυφασμένες με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης.

Η Attica Group είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α: ATTICA) και είναι μέλος της Marfin Investment Group Συμμετοχών ΑΕ (MIG), διεθνούς εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου με έδρα την Ελλάδα και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

O στόλος του Ομίλου Attica αριθμεί 32 υπερσύγχρονα επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία και ταχύπλοα, που προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών μεταφοράς σε επιβάτες, ΙΧ και φορτηγά. Δεν είναι μόνο οι πολυτελείς κοινόχρηστοι χώροι, που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις ανάγκες του επιβάτη, οι αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες εν πλω και οι επιλογές διασκέδασης για όλες τις ηλικίες, αλλά και, επιπλέον, η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και η προσοχή στη λεπτομέρεια που έχουν εδραιώσει την Attica στον κλάδο της ναυτιλίας.

Ο επαγγελματισμός και η εξειδίκευση σε συνδυασμό με το ζεστό χαμόγελο του προσεκτικά επιλεγμένου προσωπικού, συνεισφέρουν ώστε κάθε στιγμή εν πλω να αποτελεί για τον επιβάτη μία μοναδική εμπειρία ταξιδίου.shipplot. img

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς παρουσίας της στον ναυτιλιακό κλάδο, η Attica Group έχει εισάγει ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο σχεδιασμό πλοίων και κατέχει πλέον ηγετική θέση παγκοσμίως στην κατασκευή νέων πλοίων τύπου RO/PAX, έχοντας σχεδιάσει και κατασκευάσει 21 πλοία σε κορυφαία ναυπηγεία στην Ευρώπη και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα της ναυπηγικής βιομηχανίας. Έχει ακόμα σχεδιάσει ολοκληρωμένες λιμενικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων προβλητών, γεφυρών σύνδεσης πλοίου με ξηρά, terminals και εγκαταστάσεις check-in τόσο σε ελληνικά όσο και σε ευρωπαϊκά λιμάνια, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής και αποτελεσματικότερη επιβίβαση των επιβατών καθώς και η φόρτωση/εκφόρτωση των οχημάτων.superfastunderbridge img

Η Attica Group έχει το προνόμιο να αποτελεί την πρώτη Ελληνική εταιρία που ταξίδεψε πέραν των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Εκτός από τις γραμμές στην Αδριατική θάλασσα, η Attica απέκτησε σημαντική εμπειρία έχοντας δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στην Ευρώπη, όπου εγκαινίασε νέα δρομολόγια και καθιέρωσε νέες συνδέσεις στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, και στη Βόρεια Θάλασσα μεταξύ του Βελγίου και της Σκωτίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.hsf profil

Μέσω των διάσημων brands Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και AML, η Attica Group δραστηριοποιείται στις παρακάτω γραμμές:

Blue Star Ferries & Hellenic Seaways / Γραμμές εσωτερικού:

 • Κυκλάδες
 • Δωδεκάνησα
 • ΒΑ Αιγαίο
 • Σαρωνικός
 • Σποράδες
 • Κρήτη (σε συνεργασία με την ΑΝΕΚ LINES)

Greece-GR.jpg

SUPERFAST FERRIES/ Γραμμές εξωτερικού
(σε συνεργασία με την ANEK LINES):

 • Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Ανκόνα
 • Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα – Μπάρι
 • Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Βενετία

Italy-GR.jpg

AFRICA MOROCCO LINK / Δρομολόγια Μαρόκο – Ισπανία:

 • Ταγγέρη – Αλχεθίρας

Το Δίκτυο πωλήσεων της Attica Group διατηρεί ένα διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων σε όλο τον κόσμο με:

 • 34 Κεντρικούς Αντιπροσώπους (Premium Sales Agents)
 • Λιμενικούς πράκτορες σε όλα τα λιμάνια αναχώρησης των πλοίων
 • Κεντρικό σύστημα κρατήσεων που συνδέεται με τα Διεθνή Δίκτυα Κρατήσεων, μέσω των οποίων συνδέονται on-line περισσότερα από 20.000 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλο τον κόσμο
 • Η Attica Group είναι πλήρες μέλος όλων των Διοικητικών και Εμπορικών Οργάνων της Διεθνούς Ένωσης Σιδηροδρόμων (UIC). Σήμερα, η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) αριθμεί 199 μέλη από 84 χώρες και από τις 5 ηπείρους, όπου και προσφέρονται οι υπηρεσίες του Ομίλου μας
 • Μέσω των εταιρικών ιστοσελίδων www.bluestarferries.comwww.superfast.com, https://www.hellenicseaways.gr/ και www.aml.ma ο Όμιλος προσφέρει τη δυνατότητα κρατήσεων οn-line και αγοράς εισιτηρίων

xartis_praktoreiwn_diktyo_15000x580_GR.jpg

One thought on “Attica Group ( Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, AML) | «Κληρώνει» άμεσα η πώληση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *