Κυβέρνηση Μητσοτάκη | Μετά τους δεξιούς χάνει και τους «εκσυγχρονιστές»

androulakis mitsotakis

Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ προκαλεί κραδασμούς στην κεντρώα-μεταρρυθμιστική πτέρυγα του σχηματισμού εξουσίας καθώς οι εκσυγχρονιστές που στήριξαν τη μητσοτακική ΝΔ, δείχνουν να αναζητούν νέα πολιτική στέγη.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η δωρική αποτύπωση της πολιτικής μας εικόνας, αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε κι εξελέγη με τις ψήφους των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων (όχι μητσοτακικών μόνο) και κεντροαριστερών ψηφοφόρων που δεν έβρισκαν έκφραση από το ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Θα μπορούσε να πει κανείς πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλύπτει τον χώρο από Δεξιά έως κεντροαριστερά, στο εκσυγχρονιστικό, σημιτικό ΠΑΣΟΚ.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως δεν πλήττει (μόνο) το ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Μαξίμου ελπίζει, αλλά ‘κόβει’ ψήφους κι από τη Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της Άννας Διαμαντοπούλου στο ieidiseis, που grosso modo δήλωσε ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (που δεν την αξιοποίησε όπως προσδοκούσε), και εμφανίζεται να στηρίζει τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

821bdb2a4d70ed3c158d9c96060e1276 L

Να θυμίσουμε ότι μέχρι και φέτος τον Ιούνιο -πριν τις πυρκαγιές-, οι ενσωματωμένοι δημοσιολόγοι του συστήματος (και όχι μόνο όσοι τον αποκαλούσαν Μωυσή, τσιτάχ κλπ.), έπλεκαν τα σενάρια για την άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προσεχείς εκλογές, τη δεύτερη αυτοδυναμία του και τη μακρά και απρόσκοπτη πολιτική ηγεμονία του σε συνδυασμό με τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδρομή του Αλέξη Τσίπρα που δεν θα μπορούσε να αντέξει την πέμπτη κατά σειρά ήττα

Ωστόσο φαίνεται πως η φθορά άγγιξε και την κυβέρνηση, ασχέτως του αν το Μαξίμου το αντιλαμβάνεται ή όχι.

Στα τέλη του 2021 σε όλες τις δημοσκοπήσεις μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στάσιμος ή να καταγράφει και πτώση η κυβέρνηση όμως παρουσιάζει ευδιάκριτα πλέον σημάδια φθοράς.

Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, ασχέτως του αν πολλές φορές δεν προβλέπουν σωστά τα επίσημα, εκλογικά αποτελέσματα.

Στις έρευνες της Μέτρον Analysis π.χ. η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ τέλους 2020 και 2021 έχει μειωθεί από τις 16,4 μονάδες στις 11,4.

Στις έρευνες της Pulse  σε 12 μήνες η Ν.Δ. από το 38% έχει πέσει στο 35% στην πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανέβει από το 22 στο 25% και το ΚΙΝΑΛ από το 6,5% στο 10%.

Στις έρευνες της Alco  το 38% της Ν.Δ. μέσα σε ένα χρόνο έχει γίνει 32,6%. Το 22% του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει 21,1% και το 6,9% του ΚΙΝΑΛ έχει γίνει 13,6%.

Ακόμη και χωρίς καμιά έκπληξη λοιπόν,  η φυσιολογική φθορά σε 12 ή 18 μήνες από σήμερα είναι πιθανό να έχει απομακρύνει αισθητά τη Ν.Δ. από το αναγκαίο 38% που απαιτείται  για κυβερνητική αυτοδυναμία.

kalpi

O Κυριάκος Μητσοτάκης τι πιστεύει;

Tο καρφί που έριξε η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν μεγάλο: «Κανένας σοβαρός πολιτικός δεν έχει βεβαιότητες περί μόνιμης ηγεμονίας»

Εμμέσως πλην σαφώς η κ. Διαμαντοπούλου λέει ότι δεν είναι σοβαρός πολιτικός. Περισσότερο ανησυχητική για τη μητσοτακική ΝΔ να είναι η συνέχεια: «ο χώρος του κέντρου ιστορικά κινείται πότε δημιουργώντας κεντροαριστερή πλειοψηφία και πότε κεντροδεξιά. Όσοι κεντρώοι ψηφοφόροι δάνεισαν την ψήφο τους, το έκαναν γιατί κάποιοι από αυτούς δέχθηκαν το κεντρώο προφίλ του κ. Μητσοτάκη και άλλοι γιατί δεν ήθελαν επ’ ουδενί να συνεχιστεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα υπάρχει τρίτος και, μάλιστα, σοβαρός παίκτης στο πολιτικό σύστημα». Διευκρινίζει δε ότι ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Αν είναι μόνο προσωπικές απόψεις της κ. Διαμαντοπούλου μικρή σημασία έχουν. Ενδέχεται όμως να εμφανίζεται σαν «λαγός» για τον ευρύτερο χώρο των πασοκικής προέλευσης εκσυγχρονιστών, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «βεβαιότητες περί μόνιμης ηγεμονίας» τότε σαφώς και δε σκέπτεται ορθά, ούτε τον συμβουλεύουν ορθά.

μητσοτάκης

Η Δεξιά Πολυκατοικία τι πιστεύει;

Ο ανεψιός του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε παλαιότερη συζήτησή του είχε αναγνωρίσει το ρόλο των ”πολιτικών μεταναστών του ΠΑΣΟΚ” .

«Αυτοί μας έδωσαν την αυτοδυναμία» έχει πει χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός τους αξιοποίησε, επίσης δυσανάλογα σε σχέση με το ποσοστό των ψήφων που μετέφεραν, σε θέσεις εξουσίας γιατί του ενίσχυαν το κεντρώο και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Είναι οι «πασοκοποταμίσιοι», όπως τους αποκαλούν τα παλαιά στελέχη της ΝΔ, που φυσικά ποτέ δεν τους αποδέχθηκαν.

Είναι αυτό το ποσοστό των κεντρώων, πρώην σημιτικών εκσυγχρονιστών και με πέρασμα από το Ποτάμι που κατέφυγαν στη μητσοτακική ΝΔ (ας ρίξει κανείς μία ματιά στα πρόσωπα που κάθε μέρα πίνουν καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου). Ωστόσο ακόμη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορούσε να τους ικανοποιήσει όλους τους κι ας έχει φτιάξει το μεγαλύτερο κυβερνητικό σχήμα της μεταπολίτευσης -και δεν εννοούμε μόνο το υπουργικό συμβούλιο. Κάποιοι έμειναν εκτός.

Επιπροσθέτως, η δεξιά στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη που καταφεύγει όλο και περισσότερο στην αστυνομική καταστολή, στον εναγκαλισμό με την Ιεραρχία της Εκκλησίας τους έχει αφήσει εκτεθειμένους. Δεν είναι και πολύ κεντρώες οι πολιτικές του, σε σημείο που αντί να τις υπερασπίζονται προτιμούν να σιωπούν.

Αλλά ακόμη και στο μεγάλο πεδίο της αντιμετώπισης της πανδημίας αποκαλύφθηκε όχι κάποιο μεταρρυθμιστικό πρόσωπο της κυβέρνησης και αξιοποίηση της συγκυρίας για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με τις ευλογίες της ΕΕ, αλλά εμμονή σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κολλήματα σκέψης.

Ενώ η διαχείριση του Μαρτίου του 2020 ήταν επιτυχημένη (πρώτο lockdown) η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό και το καταλαβαίνει κανείς από τις συζητήσεις των πολιτών.

Κάπως έτσι οι ΠΑΣΟΚογενείς αναζητούν νέα στέγη στο ΚΙΝΑΛ που το θέλουν τρίτο υπολογίσιμο παράγοντα στην πολιτική ζωή. Άλλωστε ακόμη και να μην γίνει υπολογίσιμος παράγοντας θα είναι τρίτο κόμμα και θα μετέχει σαν ελάσσων εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμούν βέβαια με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία θα έχουν ευρύ πεδίο διαπραγμάτευσης και συγκυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το ξεκίνημά του πατούσε σε δύο βάρκες, τη δεξιά βάση της ΝΔ και παράλληλα τους πρώην εκσυγχρονιστές. Μοιραία θα φαίνονταν οι αντιφάσεις. Τώρα χάνει και από τις δύο πλευρές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *