To 2021 ολοκληρώθηκε με κρίση ενέργειας, κρίση πληθωρισμού και φυσικά την μετάλλαξη Όμικρον να έχει κυριαρχήσει στη Δύση και να πιέζει τα συστήματα υγείας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Τα ίδια θέματα θα συνεχίσουν να απασχολούν τις οικονομίες της Δύσης και τις κυβερνήσεις των κρατών και το 2022. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αρχές Ιανουαρίου βρισκόμαστε 18 μήνες πριν από τη συνταγματική ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός, όχι όμως άφθαρτος και πανίσχυρος.
Το 2021 έδειξε πως η περίοδος χάριτος και αφθαρσίας της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί.
Στα τέλη του 2021 σε όλες τις δημοσκοπήσεις μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στάσιμος ή να καταγράφει και πτώση η κυβέρνηση όμως παρουσιάζει ευδιάκριτα πλέον σημάδια φθοράς.
Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, ασχέτως του αν πολλές φορές δεν προβλέπουν σωστά τα επίσημα, εκλογικά αποτελέσματα.
Στις έρευνες της Μέτρον Analysis π.χ. η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ τέλους 2020 και 2021 έχει μειωθεί από τις 16,4 μονάδες στις 11,4.
Στις έρευνες της Pulse σε 12 μήνες η Ν.Δ. από το 38% έχει πέσει στο 35% στην πρόθεση ψήφου με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανέβει από το 22 στο 25% και το ΚΙΝΑΛ από το 6,5% στο 10%.
Στις έρευνες της Alco το 38% της Ν.Δ. μέσα σε ένα χρόνο έχει γίνει 32,6%. Το 22% του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει 21,1% και το 6,9% του ΚΙΝΑΛ έχει γίνει 13,6%.
Ακόμη και χωρίς καμιά έκπληξη λοιπόν, η φυσιολογική φθορά σε 12 ή 18 μήνες από σήμερα είναι πιθανό να έχει απομακρύνει αισθητά τη Ν.Δ. από το αναγκαίο 38% που απαιτείται για κυβερνητική αυτοδυναμία, όπως αναφέρει κι ο Κώστας Στούπας.
Να τονίσουμε πως ο πρωθυπουργός διαμηνύει, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας και η κυβέρνηση έχει μπροστά της 18 μήνες (εφόσον στο ενδιάμεσο δεν εμφανιστεί κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα επισπεύσει τις εξελίξεις) προκειμένου να ολοκληρώσει τον κύκλο των μεταρρυθμιστικών στρατηγικών της, διευρύνοντας, ταυτόχρονα, την επιρροή της σε κοινά, πέραν των τειχών της Νέας Δημοκρατίας.
Οι δημοσκοπήσεις και η… κεντροαριστερά πολυκατοικία
Στην κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της εκλογής Ανδρουλάκη, έχουν σημειώσει ότι στο πρόσωπο του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. προσδοκούν να βρουν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και μία ουσιαστική και, ταυτόχρονα, ποιοτική αντιπολίτευση. Οι πρώτες κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη… διαβάζονται ήδη από το κυβερνητικό επιτελείο, όπως και οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της εσωτερικής κάλπης στη Χαριλάου Τρικούπη.
“Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αναιρούν το βασικό αφήγημα της Κουμουνδούρου ότι δήθεν η κυβέρνηση καταρρέει και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος. Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο… Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι πολιτικό πρόβλημα έχουν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, παρά εμείς. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής σε διψήφια νούμερα και σε σημείο που πλησιάζει απειλητικά τα ποσοστά της Κουμουνδούρου”, σημειώνουν στελέχη.
Με παράγοντες να εκτιμούν πως η εκλογή Ανδρουλάκη αφορά, κατά κύριο λόγο, την κεντροαριστερά, στην κυβέρνηση εστιάζουν στην παραγωγή έργου και στη μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει ορθώσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνοντας το… δίπολο πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Και όχι μόνο αυτό. Κρατώντας στην πρώτη γραμμή τη συνεχή διεύρυνση και την επιρροή πέραν των κομματικών τειχών της οδού Πειραιώς οριοθετεί το πλαίσιο που θα κινηθεί μέχρι τις επόμενες κάλπες.
Κατακλείδα
Η κουβέντα για τις πρόωρες εκλογές θα έρχεται στο προσκήνιο συχνά πυκνά από δω και πέρα, μια συνήθεια που την έχει παραδοσιακά ο Νότος της Ευρώπης, ειδικά οσο κινούμαστε προς την Ανατολή.
Δεν θα αντισταθούμε στον πειρασμό να αναφέρουμε πως, μιας και κάθε τέλος χειμώνα η πανδημία υποχωρεί, η Άνοιξη μοιάζει η καλύτερη περίοδος για πρόωρες εκλογες, το Φθινόπωρο η επόμενη.
Η άποψή μας με τα τωρινά δεδομένα είναι πως δεν θα στηθούν κάλπες το 2022.