αργού πετρελαίου
A picture taken on October 17, 2017 shows excess flammable gasses burning from gas flares at the Havana oil field, west of the multi-ethnic northern Iraqi city of Kirkuk. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE (Photo credit should read AHMAD AL-RUBAYE/AFP via Getty Images)
AFP via Getty Images

H χθεσινή μέρα θα γραφτεί στην ιστορία του πετρελαίου. Δεν είναι τυχαίοι οι σημερινοί τίτλοι, παγκοσμίως που μιλούν για ιστορική μέρα στην αγορά αργού πετρελαίου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τι ιστορικό έγινε χθες 20/04/2020

Kανένας στον πλανήτη δεν θέλει να παραλάβει φορτίο πετρελαίου, αφού δεν έχει τι να το κάνει. Tα δεξαμενόπλοια είναι γεμάτα και δεν έχουν διαθέσιμο χώρο και τελικά οι επενδυτές πλήρωναν για να παραλάβει κάποιος ένα φορτίο.

Χθες σε μία πρωτοφανή εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, τα futures του πετρελαίου κατέρρευσαν και βρέθηκαν υπό το μηδέν στην Νέα Υόρκη. Αιτία η άνευ προηγουμένου οικονομική αναταραχή που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση του COVID-19 και οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας οδήγησαν ουσιαστικά τους traders σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποφύγουν με κάθε τρόπο την παραλαβή φορτίων φυσικού αργού.

Πιο συγκεκριμένα το αργό παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 55,90 δολάρια ή 306% κλείνοντας τις συναλλαγές στο -37,63 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρωθούν για να αναλάβουν την παράδοση του αργού στον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο Cushing της Οκλαχόμα. Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των κανονικών συναλλαγών σήμερα. Το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό είχε σημειωθεί στις 31 Μαρτίου του 1986 στα 10,42 δολ.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, από τη χθεσινή μέρα φαίνεται το μέγεθος της υπερπροσφοράς στην αμερικανική αγορά καθώς η βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα έχουν παραλύσει εν μέσω των δρακόντειων μέτρων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την πανδημία του COVID-19.

Με αφορμή τις ιστορικές μέρες που ζούμε πιστεύουμε πως η αγορά αργού πετρελαίου είναι άγνωστη για το ευρύ κοινό. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια πως λειτουργεί.

Ποιες είναι οι τιμές του αργού πετρελαίου;

Το αργό πετρέλαιο, επίσης γνωστό και ως αργό πετρέλαιο Βόρειας Αμερικής, είναι το υποκείμενο μέσο για το συναλλασσόμενο πετρέλαιο που εξάγεται από το έδαφος και τα παράκτια ύδατα των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο του αντίστοιχο είναι το Brent Oil – που είναι το ορόσημο για το αργό πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας.

Το Πετρέλαιο CFD είναι ένα χρηματοπιστωτικό παράγωγο που ακολουθεί τις αλλαγές τιμής στα μελλοντικά συμβόλαια του Αργού πετρελαίου, του μεγαλύτερου και πιο συναλλασσόμενου εμπορεύματος παγκοσμίως. Μπορεί κάποιος  να πραγματοποιήσει  συναλλαγές στα μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου CFD σύμφωνα με τις προσφορές τιμών που παρέχονται από το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης – μίας ηγετικής αγοράς μελλοντικών συμβολαίων εμπορευμάτων, μέρος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Σικάγο (CME).

Σε ποιους παράγοντες βασίζεται η τιμή του αργού πετρελαίου;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του αργού πετρελαίου γενικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

    Μακροοικονομικοί παράγοντες

        Προσφορά: περιλαμβάνει τις πηγές ακατέργαστου πετρελαίου που μπορούν να αφαιρεθούν φυσικά από τη στεριά ή τη θάλασσα και τα αποθέματα πετρελαίου που περιλαμβάνουν την καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία ποσότητα βαρελιών πετρελαίου που μπορούν να παραχθούν σε τιμή που είναι χρηματοπιστωτικά ωφέλιμη.

        Ζήτηση: εξάρτηση σε προμήθειες πετρελαίου και υποπροϊόντων για διατήρηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και υιοθέτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια.

    Σχέσεις μεταξύ των μεγάλων παικτών της αγοράς πετρελαίου

        Συμφωνίες παραγωγής μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου σχετικά με την ποσότητα πετρελαίου που μπορούν να παράγουν.

        Οι πολιτικές ή οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται (ή που αίρονται) σε χώρες που εξάγουν πετρέλαιο όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, η Βενεζουέλα, το Κατάρ ή η Ρωσία μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα διακυμάνσεις στις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, μαζί με τιμές άλλων εμπορευμάτων.

    Κερδοσκοπία και απόψεις συναλλαγών

        Η συναλλαγή πετρελαίου μέσω μελλοντικών συμβολαίων θεωρείται κοινή μορφή συναλλαγών. Λόγω του υψηλού αριθμού κερδοσκόπων αγοράς – κεντρικές τράπεζες, επενδυτικές τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χρηματιστηριακές εταιρείες, αυτόνομοι επενδυτές, συναλλάκτες ημέρας κλπ – αυτή η δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ή να μειώσει τη δυναμική στις τιμές του πετρελαίου.

Πώς καθορίζονται οι διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αργού πετρελαίου, με διαφορετικά χαρακτηριστικά τιμολόγησης. Οι δύο κορυφαίες τιμές αργού πετρελαίου είναι:

NYMEX WTI Αργό Πετρέλαιο – καθορίζεται σύμφωνα με το ορόσημο στα μελλοντικά συμβόλαια πετρελαίου όπως συναλλάσσονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Νέας Υόρκης της CME.

Brent Oil – καθορίζεται σύμφωνα με το διεθνές ορόσημο που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ευρώπη και συναλλάσσεται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο (ICE).

Ένα άλλο σημαντικό ορόσημο στην τιμολόγηση πετρελαίου είναι το Καλάθι Τιμών OPEC που περιλαμβάνει το άθροισμα του πετρελαίου που παράχθηκε και εξάχθηκε από τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, με ηγετικό μέλος του τη Σαουδική Αραβία.

Κατακλείδα

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς το ζήτημα του πετρελαίου θα απασχολήσει το παγκόσμιο σύστημα για καιρό ακόμα. Σίγουρα είναι εξαιρετικά βασικό να ξεκινήσει η αύξηση της ζήτησης. Αυτό σημαίνει άρση των περιορισμών στις μεταφορές, που έχουν επιβληθεί λόγω COVID-19. Παράλληλα θα πρέπει να επέλθει και μία ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, κάτι που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή λόγω των παιγνιδιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ και Ρωσίας.

Πάντως για όσους υποστηρίζουν πως είναι καλό για τον καταναλωτή να είναι τόσο χαμηλά το πετρέλαιο, αφού κάνει φτηνή τη βενζίνη, θα θέλαμε να σχολιάσουμε πως είναι σχετικά κοντόφθαλμη άποψη.

Το πετρέλαιο (όπως εξηγήσαμε πιο πάνω) είναι ΚΑΙ ένα χρηματιστηριακό προϊόν στο οποίο επενδύουν κράτη, εταιρείες ακόμα κι ασφαλιστικά ταμεία. Βίαιες αλλαγές στις τιμές επηρεάζουν τη γεωπολιτική ισχύ μίας χώρας, τις επενδύσεις των εταιρειών ακόμα και τις συντάξεις κάποιων πολιτών.

Στην παγκόσμια οικονομία όπου όλα είναι συγκοινωνούντα δοχεία, τίποτα δεν είναι απλό και πρέπει πάντα να κοιτάμε το μακροπρόθεσμο.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours