
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα ανακοινώσει και νέα μεγάλη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία
Θυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) ενημέρωσε στις 16/04/2020 για fund 25 δις ευρώ εγγυημένα χρήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
Ήταν μια πρωτοβουλία που αναμένεται να δώσει ανάσα στην παγωμένη από τον κορωνοϊό και τα συνακόλουθα περιοριστικά μέτρα ελληνική οικονομία. Ωστόσο, ήταν μόνο η πρώτη της φάση. Επίσης όπως μαθαίνουμε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα ανακοινώσει και νέα δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας (και στην Ελλάδα), μέσω προγράμματος μεγάλης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, πέρα από όσα ανακοινώθηκαν αρχές Απριλίου. Οι πηγές μας από το οικονομικό επιτελείο της EIB, μας προϊδεάζουν για κάτι ακόμα «πολύ μεγάλο» που έρχεται και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, σε ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Θα είναι κι αυτό ένεση στη χρηματοδότηση διαφόρων projects που εξελίσσονται ή πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.
Κι αν υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς το αν εξακολουθούν στην Ελλάδα σήμερα «να γίνονται πράγματα» αρκεί «μια ματιά τριγύρω» για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Για παράδειγμα, στην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα στον εκεί σταθμό LNG. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε και το δεύτερο market test του εκεί σταθμού και μάλιστα ότι πήγε εξαιρετικά. Ειδικότερα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι προσφορές που κατατέθηκαν, σε αυτή τη φάση, ήταν δεσμευτικές και πολύ καλές, από ελληνικές και ξένες εταιρίες. Ύψους 2,6 δις κυβικών μέτρων. Γεγονός το οποίο αποδεικνύει, από μόνο του το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράζεται για την περίπτωση και εμπράκτως.
Συντονισμένες δράσεις έναντι της πανδημίας COVID-19 εκτός της EIB
Σε έκθεση σχετικά με τη συνολική ανταπόκριση της οικονομικής πολιτικής στην πανδημία COVID-19, που αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση με πολύ σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, καταμετρούνται συντονισμένες δράσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα στο επίπεδο των κρατών μελών, της Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ.
Αν τα δημοσιονομικά μέτρα ανέρχονται στο 3% του ΑΕΠ, που δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, σήμερα προστίθενται ελλείψεις ρευστότητας, οι οποίες συνίστανται σε καθεστώτα κρατικών εγγυήσεων και αναβαλλόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις, που υπολογίζονται τώρα στο 16% του ΑΕγχΠ της Ε.Ε., από 10% που ήταν στις 16 Μαρτίου. Άρα, θεωρείται ως ορθή η προοπτική να αποφασίζονται στοχευμένες δράσεις, εφόσον κινητοποιούνται περαιτέρω χρηματοδοτήσεις.
Μέχρι στιγμής συνοψίζουμε τις αξιόλογες προσπάθειες στα ακόλουθα σημεία:
-Ευελιξία στους κανόνες της Ε.Ε. Στις 23 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν με την εκτίμηση της Επιτροπής ότι πληρούνται οι όροι για τη χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε., μια σοβαρή οικονομική ύφεση στη ζώνη του ευρώ ή στην Ένωση στο σύνολό της.
-Χρήση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η Επιτροπή για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κρίσης. Παράδειγμα η χρήση 37 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την άμεση αντιμετώπιση των δαπανών υγείας λόγω της πανδημίας!
-Νομισματική πολιτική. Δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, που έλαβε στις 18 Μαρτίου η ΕΚΤ για τη δρομολόγηση «Προγράμματος Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης (PEPP), ύψους 750 δισ. ευρώ!
-Χρηματοπιστωτική σταθερότητα: Πρόκειται για τις κατευθύνσεις που παρέχουν οι εποπτικές αρχές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων υπό τις παρούσες εξαιρετικές περιστάσεις. Η αποδέσμευση κεφαλαίων, για να ξεπεραστούν οι χρηματοδοτικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, είναι απαραίτητη η πλήρης αξιοποίηση της ευελιξίας που προβλέπεται στο κανονιστικό πλαίσιο.
Επιπρόσθετα, μέσα αντιμετώπισης κρίσεων και προετοιμασία του εδάφους για την ανάκαμψη αποτελούν και τα εξής:
-Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης. Αφορά στη στήριξη της χρηματοδότησης της επείγουσας βοήθειας μέσω της χορήγησης επιχορηγήσεων και την επανενεργοποίηση του μέσου υποστήριξης έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της επιδημίας COVID-19. Σήμερα μπορεί να φθάσει τα 2,7 δισ. ευρώ από πόρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
-Ενίσχυση των δραστηριοτήτων της EIB όπως προαναφέραμε. Είναι πρωτοβουλία της Ομάδας EIB για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει χρηματοδότηση 200 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις με επίκεντρο τις ΜΜΕ.
-Δίχτυα ασφαλείας στην Ε.Ε. Τα δίκτυα ασφαλείας υπάρχουν στη ζώνη του ευρώ και στην Ε.Ε. Στη ζώνη του ευρώ, ο ΕΜΣ είναι εξοπλισμένος με όργανα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, κατά τρόπο προσαρμοσμένο στη φύση του συμμετρικού σοκ που προκλήθηκε από το COVID 19.
-Σιγουριά και πνεύμα αλληλεγγύης λόγω χαρακτήρα της κρίσης COVID -19, για τη θέσπιση ενός προσωρινού χρηματοδοτικού μέσου βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα αφορά στην προστασία της απασχόλησης στις ειδικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης της κρίσης COVID-19, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.