«Παγώνουν» οι πετρελαϊκές έρευνες στην Ελλάδα λόγω COVID-19

πετρελαϊκές έρευνες στην Ελλάδα

Μεταθέτουν οι μισθώτριες εταιρείες τα επενδυτικά τους σχέδια για τις ελληνικές παραχωρήσεις εξαιτίας της πτώσης του αργού και του COVID-19. Σε δοκιμασία το κοίτασμα του Πρίνου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τεράστια η κρίση που προκύπτει από τον COVID-19, καθώς οι έρευνες παγώνουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Καθυστερούν τα επενδυτικά σχέδια των ξένων κι ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων για την έρευνα κι εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Η μεγάλη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 25 και 30 δολαρίων το βαρέλι καθιστούν οικονομικά ασύμφορα τη συνέχεια των projects των περιοχών που έχουν μισθώσει. Φυσικά δεν ξεχνάμε και τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19 που  εμποδίζουν τις μετακινήσεις του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για τις ερευνητικές διαδικασίες.

Από τα τέλη Μαρτίου μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα, όπως η γαλλική Total, η αμερικανική ExxonMobil και η ισπανική Repsol έχουν ανακοινώσει μέτρα περιστολής των επενδύσεων τους στον τομέα του upstream.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Poyanne ανακοίνωσε περικοπές της τάξης των 5 δισ. δολ. για φέτος, με τα 2,5 δισ. να προέρχονται από το επενδυτικό πρόγραμμα στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η ExxonMobil ανήγγειλε την περικοπή κατά 10 δισ. δολ. των επενδύσεων της κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι μεταθέτει και κατά ένα χρόνο το πρόγραμμα των γεωτρήσεών της στην κυπριακή ΑΟΖ.

H ισπανική Repsol έκανε επίσης γνωστή την απόφαση της να μειώσει κατά 2,1 δισ. ευρώ τις δαπάνες της.

Οι έρευνες παίρνουν παράταση

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κληθείς από το Euro2day.gr να απαντήσει στο αν υπάρχουν ενημερώσεις από τις εταιρίες αναδόχους για μετάθεση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, απάντησε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια επίσημη ειδοποίηση. Ωστόσο, εξαιτίας των ακραίων συνθηκών, πιστεύουμε ότι τα επενδυτικά τους σχέδια θα μετατεθούν».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς μιλώντας στο Euro2day.gr, επισημαίνει με τη σειρά του: «Εκτιμούμε θα έχουμε σειρά παρατάσεων στα επενδυτικά προγράμματα των εταιριών στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές».

Όπως γίνεται αντιληπτό η κρίση του covid-19 έχει προεκτάσεις τεράστιες που αφορούν και τη γεω-οικονομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *