Κυρώσεις σε 42 ξένα τάνκερ επιβάλλουν οι ΗΠΑ-Εξελίξεις με το LNG.

τάνκερ

Στα σχέδια του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών βρίσκεται η επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα από 40 τάνκερ, μη αμερικανικών εταιρειών, τα οποία έχουν παραβιάσει το εμπάργκο κατά της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, το πρώτο κύμα κυρώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα και θα αφορά 25 υπερ-πλοία, καθ’ ένα από οποία έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 2 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν 17 τάνκερ, μικρότερης χωρητικότητας.

 «Το αποτέλεσμα ίσως είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες των τάνκερ» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στο Reuters.

Θυμίζουμε ότι  στις 3 Ιουνίου, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 4 τάνκερ, ελληνικών συμφερόντων, τα οποία κατηγορούνται ότι προέβησαν σε συναλλαγές με τη Βενεζουέλα.

Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια:

    Athens Voyager Crude Oil Tanker με σημαία Παναμά

    Chios I Crude Oil Tanker με σημαία Μάλτας

    Sea Hero Crude Oil Tanker με σημαία Μπαχάμες

    Voyager I Crude Oil Tanker με σημαία Νήσων Μάρσαλ

Το τελευταίο διάστημα, η Ουάσιγκτον έχει κλιμακώσει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κάνοντας χρήση πλήθους κυρώσεων, προκειμένου να τον ωθήσει σε παραίτηση.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ναυτική δύναμη στην περιοχή της Καραϊβικής, προκειμένου να αποτραπεί  το «σπάσιμο» του εμπάργκο και η άφιξη ξένης βοήθειας.

Ωστόσο, αρκετά ιρανικά -και όχι μόνο- τάνκερ έχουν καταφέρει να φθάσουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και να παραδώσουν καύσιμα και προμήθειες.

«Θέλω για ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω τον λαό και την κυβέρνηση του Ιράν, διότι χάρη στην αλληλεγγύη και το θάρρος τους, η Βενεζουέλα παρέλαβε τάνκερ με βενζίνη και προμήθειες για τον εφοδιασμό της χώρα μας» δήλωσε, προσφάτως, ο Νικολάς Μαδούρο, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

LNG: Οι μειώσεις δαπανών είναι το «κλειδί»

Ενώ αυτά συμβαίνουν στο μέτωπο του πετρελαίου, στο μέτωπο του LNG το Κατάρ συνεχίζει τις κινήσεις στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα.

Όπως ανακοινώθηκε η Qatar Petroleum έχει ως σκοπό την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας σε LNG από 77 εκατ τόνους σε 110 εκατ τόνους σε ετήσια βάση έως το 2025. Το δεύτερο σκέλος αφορά την περίοδο 2025-2027 όπου και θα προστεθούν επιπλέον 16 εκατ τόνοι.

«Θα προχωρήσουμε πλήρως με τα έργα επέκτασης του North Field», δήλωσε ο Saad al-Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, κατά τη διάρκεια webinar που διοργανώθηκε από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κατάρ.

Σύμφωνα με τον Kaabi, η Qatar Petroleum δεν στοχεύει στη μείωση των εξαγωγών LNG λόγω της ασθενέστερης ζήτησης, αλλά θα στραφεί σε μειώσεις των δαπανών. «Σε ένα τέτοιο σενάριο αναγκαστικής περικοπής της παραγωγής λόγω της τιμής, πολλοί άλλοι παραγωγοί θα αναγκαστούν να κλείσουν πριν από το Κατάρ λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής τους, επομένως δεν υπάρχει περίπτωση να περιορίσουμε την παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταριανός αξιωματούχος. Στόχος είναι η μείωση των κεφαλαιακών και λειτουργικών εξόδων κατά 30% τον Ιούνιο.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται να επεκτείνουμε την παραγωγή ίσως και πάνω από τις προβλεπόμενες ποσότητες των 126 εκατ. τόνων ετησίως, εάν και όταν αυτό είναι δυνατό», κατέληξε ο Kaabi.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, αναγκάζοντάς τες να μειώσουν τις δαπάνες και την παραγωγή.

Η στρατηγική που χαράσσει η Qatar Petroleum, ούσα «παραγωγός χαμηλού κόστους», θα την βοηθήσει να αντέξει τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου απορρίπτοντας μια μείωση της παραγωγής.

Petronas: Η πρώτη εξαγωγή LNG προς τη Μιανμάρ

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως η πετρελαϊκή εταιρεία Petronas, της Μαλαισίας,  ανακοίνωσε την Πέμπτη 4 Ιουνίου ότι ολοκλήρωσε την παρθενική παράδοση δύο φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μιανμάρ.

Σύμφωνα με την Petronas, η αποστολή αποτελεί μέρος συμφωνίας η οποία υπεγράφη νωρίτερα το 2020 μεταξύ της θυγατρικής της εταιρείας Petronas LNG Ltd (PLL) και της CNTIC VPower. Ο συνολικός όγκος των φορτίων LNG, τα οποία απεστάλησαν από την LNG Petronas από την ανατολική πολιτεία του Σαραβάκ, ανήλθε σε 190.000 κ.μ.

«Τα δύο φορτία LNG που παραδόθηκαν με επιτυχία στην CNTIC VPower σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην αύξηση της ζήτησης LNG στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Abdul Aziz Othman, διευθύνων σύμβουλος της PLL. Η Petronas πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με την CNTIC VPower για περαιτέρω παραδόσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.