H Qatar Petroleum αλλάζει το LNG. Η ‘εισβολή’ στην Αφρική,ο ρόλος Αγγελικούση και τα $19,23 δισ

Qatar

H Qatar Petroleum (QP) υπέγραψε τη Δευτέρα (01/06/2020) συμφωνίες με τις 3 μεγαλύτερες εταιρείες (Big 3) της ναυπηγικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας που αφορούν τη ναυπήγηση περισσότερων από 100 πλοία μεταφοράς LNG, αξίας $19,23 δισ.

Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ του καταριανού κολοσσού και των Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Hyundai Heavy Industries και Samsung Heavy Industries αποτελούν σημαντικό βήμα που θα αλλάξει τον παγκόσμιο ναυτιλιακό – ενεργειακό χάρτη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και CEO της QP, η Α.Ε. Saad Sherida Al-Kaabi, η νέα συμφωνία ουσιαστικά αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα LNG Carriers στην ιστορία.

«Έχουμε εξασφαλίσει περίπου το 60% του παγκόσμιου capacity ναυπήγησης LNG Carriers, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες του στόλου μας τα επόμενα 7-8 χρόνια, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 100 νέα πλοία με το πρόγραμμα αυτό, που αποτιμάται στα $19,23 δισ.», ήταν τα λόγια του Saad Sherida Al-Kaabi.

Η Qatar Petroleum στοχεύει στην αύξηση της ετήσιας παραγωγής της στους 126 εκατ. τόνους LNG έως το 2027, από τους 77 εκατ. τόνους σήμερα. Κατά συνέπεια, οι ανάγκες κρίνονται μεγάλες για τη θαλάσσια μεταφορά LNG.

«Οι συμφωνίες θα διασφαλίσουν ότι θα καλύψουμε τις μελλοντικές μας απαιτήσεις του στόλου των LNG Carriers και παράλληλα θα υποστηρίξουμε την αναπτυσσόμενη παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα έτη», τόνισε ο Saad Sherida Al-Kaabi.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι μετοχές των Daewoo Shipbuilding και Samsung Heavy σημείωσαν ”άλμα” άνω του 15% στο χρηματιστήριο της Σεούλ την Τρίτη.

Ο ρόλος Αγγελικούση

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, οι Έλληνες εφοπλιστές είναι πρωτοπόροι παγκοσμίως κι αποτελούν μεγάλη δύναμη στα παγκόσμια ναυτικά δεδομένα.

Ενδεικτικά θυμίζουμε πως με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Marine information Services για το ποιοι Έλληνες έχουν τα περισσότερα VLCC, αναφέρονται οι εξής:

–Ιωάννης Αγγελικούσης με την Maran Tankers 40 υπερ-δεξαμενόπλοια βρίσκεται στην κορυφή.

– η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου με 16 κομμάτια

-η SpringField-Olympic συμφερόντων Ωνάση 16

– Η Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη με 11

– Η Alpha tankers της Άννας Αγγελικούση με 10

Στο πλαίσιο αυτό δεν μας κάνει εντύπωση που η τέλη Μαίου η Νakilat ανακοίνωσε την παραλαβή του LNG carrier «Global Energy», το οποίο εμπορικά και τεχνικά θα διαχειρίζεται in-house η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Κατάρ. To νεότευκτο ναυπηγήθηκε από τη Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) και αποτελεί το πρώτο από τα τέσσερα που θα παραδοθούν στη Global Shipping Co. Ltd, το joint venture της Nakilat (60%) και Maran Ventures (40%).

Ο κ. Ιωάννης Αγγελικούσης, είναι ο πρόεδρος της Maran Ventures.

Με την παράδοση των τεσσάρων LNG Carriers έως τα τέλη του 2021, ο υπό διαχείριση στόλος της Nakilat θα ανέλθει σε 74 πλοία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καταριανής εταιρείας.

Ο CEO της Nakilat υπογράμμισε τη δέσμευση του joint venture για την ανάπτυξη του στόλου με βιώσιμο τρόπο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για μεταφορά καθαρότερης ενέργειας.

«Η Nakilat έχει υπάρξει στρατηγικός εταίρος για πολλά χρόνια και είμαστε ικανοποιημένοι για την παραλαβή του πρώτου LNG πλοίου του νέου joint venture, Global Shipping» δήλωσε ο κ. Αγγελικούσης κι ανέφερε ότι τα πλοία αυτά υψηλών προδιαγραφών θα παράσχουν στους ναυλωτές ποιοτικές υπηρεσίες θαλάσσιας μεταφοράς LNG.

Η Qatar Petroleum εισβάλλει στην Αφρική

Τέλος αξίζει να θυμίσουμε πως τον Μάιο η Qatar Petroleum κατέληξε σε συμφωνία με την Total για την απόκτηση του 45% του συμμετοχικού ενδιαφέροντος στα πεδία CI-705 και CI-706 στη Λεκάνη Tano στις ακτές της Ακτής Ελεφαντοστού.

Τα δύο πεδία καλύπτουν έκταση 3.200 τ.χλμ., διαθέτουν βάθος υδάτων που κινείται σε ένα εύρος 1.000-2.000 μ., ενώ βρίσκονται 35 χλμ. από τη στεριά και 100 χλμ. από τα πεδία Foxtrot, Espoir και Baobab.

Πρέπει να τονιστεί ότι η ευρύτερη περιοχή έχει συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών, καθώς οι προοπτικές ανακάλυψης σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων είναι μεγάλες.

Με αφορμή τη συμφωνία, η Α.Ε. ο Saad al-Kaabi, υπουργός Ενεργειακών Υποθέσεων του Κατάρ και CEO της Qatar Petroleum, είχε αναφέρει ότι η συμμετοχή στα δύο αυτά blocks σηματοδοτούσε την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της QP στην Αφρική και την πρώτη επένδυση στην Ακτή Ελεφαντοστού. «Τα υπεράκτια πεδία στην Αφρική αποτελούν στόχο για τη διεθνή στρατηγική ανάπτυξης της Qatar Petroleum», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του.

3 thoughts on “H Qatar Petroleum αλλάζει το LNG. Η ‘εισβολή’ στην Αφρική,ο ρόλος Αγγελικούση και τα $19,23 δισ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.