10.000 θέσεις εργασίας καταργεί η BP-Η Goldman Sachs προβλέπει πτώση 15%-20% στην τιμή του αργού

BP
10.000 θέσεις εργασίας καταργεί η BP

H Goldman Sachs προβλέπει διόρθωση στην τιμή του αργού παρά τη σημαντικά ανάκαμψη που καταγράφηκε τον τελευταίο μήνα και την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να παρατείνουν τις περικοπές αργού ως τον Ιούλιο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Με το αργό πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, η προσφορά θα επανέλθει, αλλά πιστεύουμε ότι τα ρίσκα έχουν αυξηθεί σημαντικά και βλέπουμε πλέον μια διόρθωση 15 με 20% η οποία μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει μετά το sell-off της Δευτέρας» τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κυριότερος λόγος είναι το πλεόνασμα αποθεμάτων, τα οποία υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 1 δισ. βαρέλια.

Η BP ανακοίνωσε την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας

Την ίδια στιγμή όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός BP ανακοίνωσε την κατάργηση 10.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο, περίπου το 15% του προσωπικού του, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικός και να προσαρμοστεί σε μια πετρελαϊκή αγορά που επλήγη από την υγειονομική κρίση.

Η πλειονότητα των θέσεων εργασίας θα καταργηθούν έως τα τέλη του έτους και θα αφορούν κυρίως μισθωτούς σε διοικητικά καθήκοντα, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Καταργήσεις θέσεων εργασίας θα υπάρξουν και σε υψηλόβαθμες θέσεις, καθώς η BP θα μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των υψηλόβαθμων στελεχών, σε 400 προς το παρόν.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο γενικός διευθυντής Μπέρναρντ Λούνεϊ στη διάρκεια διαδικτυακής σύσκεψης που απευθυνόταν στο προσωπικό της BP.

«Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις», υπογράμμισε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους.

«Όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι καλό για την BP» και «αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», πρόσθεσε.

Το στρατηγικό σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο προέβλεπε ήδη έναν μικρότερο όμιλο ώστε να μπορεί στο μέλλον να εξαρτάται λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα.

Όμως η υγειονομική κρίση άλλαξε τα πάντα και ώθησε την BP να λάβει ριζικές αποφάσεις.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Μάρτιο κάτω από το όριο αποδοτικότητας της BP, απέναντι σε μια μειωμένη ζήτηση λόγω της διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια των lockdown.

Ο Λούνεϊ εξηγεί πως ο όμιλος δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα μπαίνουν στα ταμεία του, της τάξης των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα.

Η BP είχει ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου μια δραστική μείωση 25% των επενδυτικών δαπανών της και ένα πρόγραμμα εξοικονομήσεων 2,5 δισεκ. δολαρίων το 2021.

Λόγω της πτώσης των τιμών, η BP υπέστη απώλειες 4,4 δισεκ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο.

Εξάλλου, αντίθετα από τον ανταγωνιστή της, τη Royal Dutch Shell, ο όμιλος αποφάσισε να διανείμει μέρισμα στους μετόχους του, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα περιθώρια οικονομικών ελιγμών.

Ποια είναι η BP

Η BP είναι βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Λονδίνο της Αγγλίας. Είναι ένας από τους επτά παγκόσμιους supermajors πετρελαίου και φυσικού αερίου, της οποίας η απόδοση το 2012 την κατέστησε ως την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, την έκτη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία με βάση την κεφαλαιοποίηση αγοράς και την εταιρεία με τα πέμπτα μεγαλύτερα έσοδα στον κόσμο (κύκλος εργασιών).

Είναι μια κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης και της παραγωγής, της διύλισης, της διανομής και της εμπορίας, των πετροχημικών, της παραγωγής ενέργειας και της εμπορίας. Έχει επίσης ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα βιοκαύσιμα και την αιολική ενέργεια.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2016, η εταιρεία δραστηριοποιούνταν σε 72 χώρες παγκοσμίως, παρήγαγε περίπου 3,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (520,000 m3/d) ισοδύναμου πετρελαίου και είχε συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα ισοδύναμου πετρελαίου ύψους 17,81 δισ. Βαρελιών (2,832 × 109 m3). Η εταιρεία διαθέτει περίπου 18.000 πρατήρια καυσίμων παγκοσμίως.

Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι η BP America στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Ρωσία, η BP κατέχει το 19,75% της Rosneft, της μεγαλύτερης δημόσιας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, με βάση τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την παραγωγή. Η BP έχει πρωτογενή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη FTSE 100. Έχει δευτερεύουσες καταχωρίσεις στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *