Lock down Ιταλία: Πώς μπαίνει μια χώρα σε καραντίνα λόγω του COVID-19

lock down

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, την Δευτέρα, όλη η χώρα τέθηκε σε καραντίνα (lock down) και μετατράπηκε σε μια τεράστια «κόκκινη ζώνη» 60 εκατ. Πολιτών. Η Ιταλία, μέχρι στιγμής, μετρά 9.712 επιβεβαιωμένα κρούσματα αφήνοντας κατά πολύ πίσω της τη Νότια Κορέα που μέχρι πρότινος ήταν η μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού παγκοσμίως μετά την Κίνα. 

Ανακοινώθηκε δέσμη μέτρων , με την ονομασία «Εγώ μένω σπίτι», που κυρίως απαγορεύει τις εσωτερικές μετακινήσεις πολιτών από την μία περιοχή στην άλλη, εκτός και αν πρόκειται για έκτακτες καταστάσεις, όπως επείγοντα θέματα υγείας ή επαγγελματικοί λόγοι. 

Ωστόσο όλα αυτά πως επηρεάζουν την καθημερινότητα των Ιταλών πολιτών; Πώς εφαρμόζονται στην πράξη;

Μέσα μαζικής μεταφοράς και lock down

Tα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν κανονικά και τα αεροδρόμια και τα τρένα θα παραμείνουν ανοιχτά. Θα επιτραπεί στους τουρίστες να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αλλά για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν ή να φτάσουν στην Ιταλία θα πρέπει να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση. 

Στην προηγούμενη καραντίνα (lock down) στην οποία είχε τεθεί μόνο το βόρειο μέρος της Ιταλίας, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν το τρένο έπρεπε να υπογράψουν αστυνομικά έντυπα για να βεβαιώσουν ότι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς ή λόγους υγείας ή για να επιστρέψουν σπίτι. 

Αυτοκίνητα 

Στους κεντρικούς δρόμους η αστυνομία ελέγχει αν οι οδηγοί συμμορφώνονται στους περιορισμούς που υπάρχουν για την μετακίνηση. 

Καταστήματα 

Όλα τα καταστήματα τροφίμων παραμένουν ανοιχτά όλο το 24ωρο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο εάν μπορούν να εγγυηθούν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου μεταξύ των πελατών. Την Δευτέρα το πρωί το τοπικό Sky News μετέφερε την είδηση πως αρκετοί πολίτες έτρεξαν στα σουπερμάρκετ μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού. Στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις λαϊκές αγορές έχει δοθεί εντολή να μην λειτουργούν τα σαββατοκύριακα. 

Αθλητικές Εκδηλώσεις 

Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις και διαγωνισμοί στην χώρα έχουν ακυρωθεί μέχρι τις 3 Απριλίου. Επίσης θα κλείσουν όλα τα γυμναστήρια. 

Σχολεία 

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου. 

Κοινωνικές Συγκεντρώσεις 

Όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις και εξωτερικές συγκεντρώσεις έχουν απαγορευτεί συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών δραστηριοτήτων, εκθέσεων και αθλημάτων. Ακόμα κι ο Πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε το κήρυγμα της Κυριακής μέσω ίντερνετ στο Βατικανό. Ο Κόντε προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να μην συγκεντρώνονται σε μπαρ και κλάμπ «καθώς είναι μέρη μετάδοσης του ιού». Επίσης, όλοι οι γάμοι έχουν ανασταλεί μέχρι τις 3 Απρίλη. 

Χόμπι 

Σε όλη την Ιταλία τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι έχουν κλείσει. Το ίδιο ισχύει και για τα σινεμά και τα θέατρα σε όλη την χώρα. 

Φυλακές 

Όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί μέχρι νεωτέρας.  

Υγεία 

Οι συνοδοί ασθενών σε νοσοκομεία δεν επιτρέπεται να παραμείνουν μαζί τους στις αίθουσες αναμονής χωρίς άδεια. Οι άδειες των εργαζομένων στο τομέα της Υγείας έχουν επίσης ακυρωθεί. 

Πώς φτάσαμε εδώ;

Πώς γίνεται η χώρα να έχει τον ίδιο αριθμό ασθενών με τη Νότια Κορέα και 7,5 φορές περισσότερους νεκρούς και ο ημερήσιος αριθμός θανάτων να μεγαλώνει κάθε μέρα.

Σε διεθνές επίπεδο η Ιταλία έγινε επίσης μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς λόγω κορονοϊού, πέραν της Κίνας και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές είναι και η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση, σε ημερήσια βάση, τόσο των κρουσμάτων όσων και των θανάτων.

Όπως έχουν κατ′ επανάληψη επισημάνει αξιωματούχοι στην Ιταλία οι περισσότεροι από τους ασθενείς που απεβίωσαν είναι υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών και είχαν επιβαρυμένη υγεία και αρκετοί ήταν καρκινοπαθείς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες  για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών η θνησιμότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8%(επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *