Δεν κέρδισε κάτι το ιδιαίτερο ο Τούρκος Πρόεδρος από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Σκοπός του ήταν η επαναδιαπραγμάτευση της ευρωοτουρκικής συμφωνίας του 2016, κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό, επί της ουσίας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ακόμα και η δήλωση της Μέρκελ που έκανε λόγο για απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, στο μεταναστευτικό, είναι ένα ‘όπλο’ στα χέρια της Κυβέρνησης. Αυτό όμως δε σημαίνει πως η Γερμανία δεν επιθυμεί ‘ανάσταση’ της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τους πρόσφυγες Η καγκελάριος φρόντισε να απονείμει εύσημα στην Τουρκία για τη φιλοξενία 3,5 εκατομμυρίων προσφύγων.
Από κοντά και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που υπενθύμισε πως η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, ο οποίος συμβάλλει στην κοινή ασφάλεια. Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία δεν πρέπει να παραμείνει σε ρωσικά χέρια!
Δεν βρήκε ‘ανοικτές αγκάλες’ στις Βρυξέλλες
Πάντως ήταν εμφανές πως η Τουρκία δεν θα βρει ανοικτές αγκάλες στις Βρυξέλλες. Η όλη στάση του Τούρκου Προέδρου έχει ενοχλήσει τους Ευρωπαίους. Άλλους περισσότερο, άλλους λιγότερο, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται πως ο εκβιασμός είναι ωμός.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να φύγει από τις Βρυξέλλες, έχοντας στα χέρια του μία συγκεκριμένη δέσμευση τουλάχιστον για οικονομική βοήθεια. Οι συνομιλητές του, όμως, δεν του την έδωσαν, παρ’ ότι του άφησαν ορθάνοικτη αυτή την προοπτική. Γι’ αυτό κι αρνήθηκε να παραστεί στην κοινή συνέντευξη Τύπου, προτιμώντας μία “θεατρική” αποχώρηση. Αρέσκεται άλλωστε στα επικοινωνιακά τερτίπια.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως σημειώθηκε «ένα καλό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία». Σε ερώτηση για το αν ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει. Εμμέσως είπε δηλαδή ότι η τουρκική πλευρά ή αρνήθηκε ή τουλάχιστον απέφυγε να δεσμευτεί.
Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο εξής συμπέρασμα. Η πίεση στον Έβρο δεν θα σταματήσει. Ούτε θα αλλάξει γενικότερα στάση ο Ερντογάν. Αρκετά πιθανόν μάλιστα να πιέσει ακόμα περισσότερο εν όψει νέων ευρωτουρκικών συζητήσεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται επειγόντως μία νίκη. Δεν την βρήκε στη Μόσχα πριν λίγες μέρες…. Θα προσπαθήσει ξανά να τη βρει στις Βρυξέλλες, με ‘πεδίο μάχης’ τον Έβρο.