Το Κρεμλίνο ‘σφίγγει τη θηλιά’.Θα ‘πνίξει’ τον Ερντογάν;

Κρεμλίνο

Φαίνεται πως το παζάρι δεν γίνεται δεκτό από τον Πούτιν. Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Ερντογάν έδειχναν σαφώς πως επιθυμεί να βάλει απέναντί του στο κάδρο τον Άσαντ, κατά συνέπεια τον Πούτιν.

Οι απειλές περί πολέμου αν δεν αρθεί η περικύκλωση των τουρκικών φυλακίων στην περιοχή από τον συριακό κυβερνητικό στρατό, δεν ακούστηκαν ευχάριστα από το Κρεμλίνο.

Το σχέδιο Ερντογάν

Φυσικά ο σκοπός του Ερντογάν δεν ήταν η σύγκρουση με τη Ρωσία αλλά μία νέα συμφωνία που θα του εξασφάλιζε περισσότερα  στην επικράτεια της Συρίας από ότι η συμφωνία του Σότσι του 2018.

Ωστόσο το σχέδιο του Τούρκου Προέδρου φαίνεται πως δεν του βγαίνει. Η ρωσική πλευρά αξιολογεί την ικανότητα της Τουρκίας να προχωρήσει στην υλοποίηση των απειλών της και βλέπει πως δεν υπάρχει λόγος πραγματικής ανησυχίας. Η  στάση της Ρωσίας έχει γίνει τα τελευταία 24ωρα πολύ πιο σκληρή και στο διπλωματικό και στο επιχειρησιακό πεδίο.

Πώς αντέδρασε το Κρεμλίνο

Η ρωσική πολεμική αεροπορία φαίνεται να έχει επαναλάβει τις επιδρομές οι οποίες προσφέρουν καταλυτική στήριξη στην προέλαση του συριακού κυβερνητικού στρατού, ενώ τα ρωσικά drones κυριαρχούν στο συριακό αέρα.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για 13 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες το προηγούμενο 24ωρο, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται  από τουρκικής πλευράς. Εξίσου σημαντικές φέρεται να είναι και οι τουρκικές απώλειες σε στρατιωτικό υλικό.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η τετραμερής συνάντηση κορυφής Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας στις 5 Μαρτίου, την οποία ο Ερντογάν εξακολουθεί να εμφανίζει ως επιβεβαιωμένη. Θυμίζουμε τις τηλεφωνικές διαμεσολαβήσεις που ανέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ. Προφανώς η Μόσχα δεν έχει λόγο να βιάζεται για μία συνάντηση στην οποία περισσότερα θα έχει να δώσει παρά να πάρει. Σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να αφαιρέσει από τον Ταγίπ Ερντογάν την διέξοδο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που θα τον καλύψει.

Πάντως το Κρεμλίνο απέστειλε αυστηρό μήνυμα  δια του υπουργού Εσωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απευθυνόμενος εμμέσως τόσο στην Άγκυρα, όσο και στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, από το βήμα της 43ης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι “είναι δύσκολο να ερμηνευθούν οι δηλώσεις για πιθανή σύναψη εκεχειρίας με συμμορίτες, όπως συμβαίνει όταν συζητάμε για την κατάσταση στο Ιντλίμπ”.

Πρόσθεσε  ότι κάτι τέτοιο “δεν συνιστά μέριμνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράδοση στους τρομοκράτες και μάλιστα ενθάρρυνση της δράσης τους και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών συνθηκών και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

 Αξίζει να υπογραμμιστεί πως όσο η Άγκυρα δε διαχωρίζει τζιχαντιστές από αντιπολιτευόμενους Σύριους, τόσο το Κρεμλίνο θα μιλά για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Τι κρύβεται πίσω από τις διπλωματικές λέξεις

Το Κρεμλίνο με άλλα λόγια, απευθύνει στον Ερντογάν ένα δίλημμα: ή θα συμφωνήσει η Τουρκία σε μία νέα, μικρότερου εύρους “ζώνη αποκλιμάκωσης”, με ρωσικό έλεγχο του περάσματος από την περιοχή της Ίντλιμπ σε αυτήν που κατέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις το 2018 στο Αφρίν ή θα πρέπει να παρασυρθεί σε μία σύγκρουση μεγάλου κόστους, στην οποία δεν θα μπορεί να επικρατήσει, δεδομένης του ελέγχου του εναέριου χώρου από την ρωσική αεροπορία.

Επιστροφή στο ΝΑΤΟ;

Η στήριξη του Άσαντ από τη Ρωσία παραμένει ακλόνητη κάτι που οδηγεί τον Ερντογάν σε νέο ‘φλερτ’ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Δηλώσεις, όπως η έκκληση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ίντλιμπ ή η διαβεβαίωση του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ Τοντ Ουόλτερς προς το Κογκρέσο ότι, παρά την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400, η Τουρκία παραμένει αξιόπιστος σύμμαχος, λειτουργούν ενθαρρυντικά για την Άγκυρα.

Αυτό όμως που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι πως δεν θα γίνει δεκτός από τους Αμερικανούς ο Ερντογάν χωρίς ανταλλάγματα. Σίγουρα θα τον πιέσουν, αφενός μεν στην πλήρη διάρρηξη σχέσεων με τη Ρωσία αφετέρου δε σε κάποια δημόσια δήλωση…. ‘μετανοίας’.

Πιθανόν ο Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον Ερντογάν για παραδειγματισμό και για προεκλογικό ατού εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *