Ο αραβικός κόσμος βλέπει το τέλος του Ερντογάν.33 Τούρκοι νεκροί σε μία επίθεση

τέλος

Οι συνέπειες της τουρκορωσικής σύγκρουσης δημιουργούν νέα δεδομένα όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά για το σύνολο της Μέσης Ανατολής και την Ευρώπη. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν το τέλος του Ερντογάν.

Φυσικά ο αραβικός κόσμος δεν θα μπορούσε να μην ασχολείται με το θέμα, αλλά και με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Τι σκέπτεται ο αραβικός κόσμος

Η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα σήμερα που έχει σχέσεις αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, καθώς και τον αραβικό κόσμο και την Ευρώπη, αναφέρει το al Monitor, επισημαίνοντας ότι η χώρα αυτή, προσπαθεί να διασφαλίσει τα ζωτικά της συμφέροντα μέσα σε ένα πολύ  δύσκολο σκηνικό.

Οι “λίγοι φίλοι” που έμειναν στην Άγκυρα, όπως το Κατάρ, το Πακιστάν ή το Αζερμπαϊτζάν, δεν προσφέρουν στην Τουρκία, την στρατηγική αξία που θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της εναντίον των αντιπάλων της.

Παιγνίδι ισορροπίας του Ερντογάν και το τουρκικό «Βιετνάμ»

Η μόνη επιλογή που έχει ο Ερντογάν το  επικίνδυνο παιχνίδι “ισορροπίας” ανάμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, όπως κάνει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτή η προσέγγιση φαίνεται να βαίνει στο τέλος της.

Η εχθρότητα του Ερντογάν στις διεθνείς σχέσεις και η περιφρόνηση του στις διπλωματικές λεπτομέρειες, καθώς και οι συμβουλές των επαγγελματιών διπλωματών, μπορεί να του δώσουν  κάποιο χρόνο, όχι όμως για πολύ. Όλοι μα όλοι αισθάνονται πως ο Τούρκος Πρόεδρος ξεπέρασε ένα όριο. Λόγω αλαζονείας έφτασε στην ύβρι.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Τούρκων αναλυτών, συμπεριλαμβανομένων και πρώην υποστηρικτών του Ερντογάν, πιστεύουν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Άγκυρα στη Συρία ειδικότερα, οδηγεί αναμφίβολα στην  πανωλεθρία. Όπως έχουμε γράψει κι εμείς παλαιότερα η Συρία μπορεί να αποδειχθεί το «Βιετνάμ» του Ερντογάν.

Φοβούνται επίσης ότι μια παρόμοια καταστροφή θα παρουσιαστεί και  στη Λιβύη, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποδεκατίζονται.

Ο Πούτιν δεν θέλει ισότιμη Τουρκία

Μόλις πριν από τέσσερις μήνες, λίγο πριν ο Ερντογάν διατάξει την εκτέλεση της εισβολής κατά των Κούρδων στην Βόρεια Συρία, υπήρξαν εικασίες για πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή, οι “στρατηγικοί δεσμοί” που η Τουρκία φαινόταν να αναπτύσσει  με τη Ρωσία, προσεγγίζονταν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου ως “ασταθείς”.

Η Άγκυρα ήλπιζε ότι οι δεσμοί αυτοί θα αντιστάθμιζαν την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιεροπορικής άμυνας S-400, παρά τις αντιρρήσεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ, θεωρήθηκε επίσης ως πράξη παραίτησης της Τουρκίας από Δύση και ήταν βασισμένη σε μια λανθασμένη  στρατιωτική λογική.

Ο λάθος υπολογισμός του Ερντογάν αποδεικνύεται ότι ήταν  η εξάρτηση του από την Ρωσία. Ο Πούτιν δεν επιθυμούσε τον Ερντογάν ως σύμμαχο, αλλά ως χώρα υποτελή στο Κρεμλίνο.

Ακόμα κι ηρεμήσει η κατάσταση στο Ιντλίπ και αποφευχθεί ένας ρωσοτουρκικός πόλεμος,  οι ρωγμές στη σχέση Ρωσίας-Τουρκίας θα παραμείνουν αισθητές.

Με άλλα λόγια, τα πράγματα άλλαξαν για την Άγκυρα τέσσερις μόνο μήνες από τότε που αντιμετώπιζαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Ο Ερντογάν δείχνει με το δάκτυλο στη Ρωσία και αναφέρεται σε αυτή ως τον επιτιθέμενο στην υπόθεση της Ιντλίμπ .

Στροφή Ερντογάν προς το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, έχει στραφεί πάλι προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποστήριξη, ζητώντας την ανάπτυξη πυραύλων  Patriot ενάντια στη συρο-ρωσική απειλή. Βλέπει το τέλος της ρωσοτουρκικής φιλίας.

Η εκστρατεία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ εναντίον του συριακού στρατού έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες Τούρκους  στρατιώτες.

Τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, προκαλώντας τριγμούς στο καθεστώς  Ερντογάν, ειδικά στο εσωτερικό της χώρας. Ο φόρος αίματος είναι μεγάλος, η οικονομική κατάρρευση της τουρκικής λίρας ραγδαία και η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται.

Τριγμοί στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ο πολιτικός σχολιαστής Φικρέτ Μπίλα δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο, το οποίο ο Ερντογάν δεν μπορεί να κερδίσει. Προβλέπει κι αυτός το τέλος του Προέδρου.

Ισχυρίστηκε ότι οι κύριοι στόχοι της Τουρκίας στη Συρία, όπως η ανατροπή του Άσαντ και εξασφάλιση μιας θέσης για τους ριζοσπάστες ισλαμιστές στη χώρα αυτή, είναι πλέον ανέφικτη.

Ο Fehmi Koru, άλλος αρθρογράφος που κάποτε ήταν κοντά στον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι επίσης απαισιόδοξος για την επιτυχία των πολιτικών του Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην ασφυξία της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, ο Koru αμφιβάλλει ότι θα προκύψουν αποτελέσματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «νίκη» για την Τουρκία.

“Φοβάμαι ότι οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Τουρκία στη Συρία από το 2011 θα οδηγήσουν σε αποτυχία”, έγραψε ο Koru στο προσωπικό του blog. Άλλος ένας που προβλέπει το τέλος του Τούρκου Προέδρου.

Πλησιάζει το τέλος;

Ο Ερντογάν είναι σαφώς ενοχλημένος από ένα τέτοιο απογοητευτικό σχόλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επίσης αρνητικός σε όλες τις εγχώριες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης, για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων  από τη Συρία, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με την παραδοχή ήττας.

Οι πρώην Τούρκοι πρεσβευτές Ali Tuygan και Yusuf Buluc υπογράμμισαν σε κοινό άρθρο τους ότι, «το πιο εντυπωσιακό ελάττωμα» της πολιτικής στην Συρίας για τον  Ερντογάν είναι «η πλήρης έλλειψη εθνικής υποστήριξης».

“Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, μόλις οι Τούρκοι πολίτες καταλάβουν τι ετοιμάζει ο πρόεδρος τους, και δουν να κινδυνεύουν τα παιδιά τους, θα αντιδράσουν “, γράφουν οι Tuygan και Buluc στο blog τους.

“Τουλάχιστον σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία οι Τούρκοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν ακριβώς ποια από τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν, ποιες αιτίες θα επιδιωχθούν, ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν και κυρίως με ποιο ανθρώπινο κόστος”, πρόσθεσαν.

One thought on “Ο αραβικός κόσμος βλέπει το τέλος του Ερντογάν.33 Τούρκοι νεκροί σε μία επίθεση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *