Οι 2 δρόμοι του Ερντογάν. Πούτιν ή Τραμπ;Ποιόν θα προτιμήσει;

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:55 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
δρόμοι

Μπροστά σε ένα δίλημμα μπαίνει ο Ερντογάν. Δύο δρόμοι του ανοίγονται, δύο πόρτες, σαν το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ, για όσους το θυμούνται. Πούτιν ή Τραμπ;

H κατάσταση στη Συρία είναι επικίνδυνη και μπορεί, προειδοποιούν οι Αμερικανοί, να εξελιχθεί σε τουρκικό Βιετνάμ. Τα ρωσικά πολεμικά χτύπησαν τουρκικές θέσεις στη Συρία κι αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Μία ανεξέλεγκτη σύγκρουση στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη στρατηγική σχέση της Ρωσίας με την Τουρκία και να οδηγήσει σε εξαιρετικά άσχημες καταστάσεις.

Ο Ερντογάν πρέπει να επιλέξει μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η επιστροφή στο δυτικό “μαντρί” θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσάρεστη για τον Ερντογάν. Οι δυτικοί δεν θα τον δεχθούν πίσω χωρίς προϋποθέσεις. Θα τον ‘σωφρονίσουν’ που πίστεψε ότι μπορεί να κινείται ανεξάρτητα. Ο Ερντογάν το ξέρει γι αυτό και δεν επιθυμεί να γυρίσει. Ίσως όμως να πρέπει, αν θέλει να επιβιώσει.

Η Ρωσία διατηρεί ισχυρή ναυτική βάση και μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία. Ο Πούτιν δεν θα εγκαταλείψει τον Άσαντ για τα μάτια κανενός Ερντογάν.

Δύο δρόμοι, τα συν και τα πλην

Τίθενται λοιπόν τα εξής θέματα. Η σύγκρουση Ρωσίας-Τουρκίας στο Ιντλίπ θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες ρωσοτουρκικές συμφωνίες; Θυμίζουμε πως έχουν συμφωνήσει στην κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκουγιού, μία συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων. Ας αντάλλαγμα ο Πούτιν στέλνει «στρατό» τουριστών στην Τουρκία, ενισχύοντας με  δισεκατομμύρια ρούβλια την τουρκική οικονομία.

Οι αναλυτές επίσης επισημαίνουν πως Πούτιν κι Ερντογάν ως προσωπικότητες έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι απόλυτοι (απολυταρχικοί) ηγέτες στις χώρες τους, δικτάτορες για τα δεδομένα της Δύσης. Κανείς τους δεν έχει μάθει να υποχωρεί κι ούτε πρόκειται κατά πως φαίνεται.

Αν δεν τα βρουν άμεσα, η μόνη εναλλακτική του Ερντογάν είναι η ‘αγκαλιά’ του Τραμπ. Αυτό όμως θα γίνει (αν γίνει) με τους όρους του πλανητάρχη-επίσης μία προσωπικότητα που δεν υποχωρεί εύκολα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος παρακάλεσε τον Τραμπ να του στείλει Πάτριοτ για να τον προστατεύσει από τους …κακούς Ρώσους. Ο Τραμπ δεν έχει απαντήσει ακόμα (τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές). Για να φτάσει όμως στο σημείο αυτό ο Ερντογάν η Τουρκία βρίσκεται μπροστά σε  μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση στη Συρία.

Η Συρία θα μπορούσε να αποδειχθεί το Βιετνάμ του Ερντογάν λένε οι Αμερικανοί αναλυτές. Ίσως αποβεί και κάτι χειρότερο, εάν δεν τα βρει με τον φίλο του τον Πούτιν. Να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του, στην θέση του ηγέτη της Τουρκίας. Αμφότεροι δρόμοι μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή.

Από την άλλη πλευρά θα μπορούσε εμπλέξει τους Αμερικανούς ξανά στη Συρία. Είναι μεγάλος ο πειρασμός για να σύρουν την Τουρκία πίσω στο ΝΑΤΟ, ηττημένη ως παράδειγμα προς αποφυγή για μελλοντικές τάσεις φυγής….

υγ. θυμίζουμε τι γράφαμε χθες

Μόσχα-Άγκυρα. 4+1 λόγοι για να μην τα διαλύσει όλα ο Ερντογάν

Ο Σερκάν Ντεμίρτας της Hürriyet Daily News επικαλείται ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους. Αυτοί  αναφέρουν τέσσερις λόγους που υπαγορεύουν την ανάγκη διαφύλαξης της ρωσο-τουρκικής σχέσης:

1, την ασφάλεια των τουρκικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ιντιλίμπ

2, την ανάγκη προστασίας των αμάχων, ώστε να μην δημιουργηθεί νέο προσφυγικό κύμα

3, την διάσωση της πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση του συριακού ζητήματος

4, και κυρίως την αποτροπή μιας βλάβης της ολοένα και στενότερης συνεργασίας με τη Μόσχα σε άλλα πεδία, όπως είναι η ενέργεια και η οικονομία.

5, όσο συνεχίζεται η ρωσοτουρκική κρίση και οι Αμερικανοί είναι απόντες-παρόντες οι Κούρδοι μπορεί να τα βρουν με τη Δαμασκό με άμεσο στόχο την ανάκτηση κουρδικών πόλεων, όπως λ.χ. η Αφρίν, την οποία η Τουρκία κατέλαβε σε προηγούμενη εισβολή της.

Επίσης οι Τούρκοι δεν θέλoυν να εγκαταλείψουν (φρούδες ελπίδες μάλλον) το μικρό ενδεχόμενο Μόσχα και Δαμασκός να έρθουν σε ρήξη.

Η Μόσχα υπενθυμίζει συνέχεια στην Άγκυρα τι έχει δεσμευτεί να κάνει και δεν έχει υλοποιήσει. Ενώ όμως υπενθυμίζει ότι υπάρχει δέσμευση για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας δίνει και διέξοδο στον Ερντογάν ώστε να μην υπάρξει απόλυτη ρήξη των σχέσεων. Η διέξοδος αυτή είναι μία νέα εκεχειρία, που σημαίνει κατάπαυση του πυρός χωρίς να παύει η Άγκυρα να είναι παράγων στη Συρία.

Δύσκολοι και οι δύο δρόμοι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *