LPC:Η άγνωστη ελληνική εταιρεία που χτίζει εργοστάσιο στην Αλγερία

Screenshot 2020 02 26 lpc jpg JPEG εικόνα 660 × 381 εικονοστοιχεία

Λίγοι γνωρίζουν την LPC. Είναι η άγνωστη θυγατρική της ΜΟΗ που χτίζει εργοστάσιο λιπαντικών στην Αλγερία.

Η εταιρεία που είναι μέλος του ομίλου της Motor Oil ιδρύθηκε το 1981  και δεν είναι ευρέως γνωστή με την επωνυμία της (LPC ή αλλιώς Lubricants & Petroleum Corporation).

Ποια είναι η LPC

Ωστόσο είναι γνωστή στους καταναλωτές μέσω των brands λιπαντικών που παράγει ή εμπορεύεται και τα οποία περιλαμβάνουν τις φίρμες Cyclon, Valvoline, ELF Total, AVIN και Nipco Lubricants. 

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους η εταιρεία ενημέρωσε πως το 2019  είχε πωλήσεις 120 χιλιάδων μετρικών τόνων, εκ των οποίων το 50% κατευθύνθηκε σε εξαγωγές.

Επίσης ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει με την εταιρεία Naftal για την υλοποίηση μιας νέας παραγωγικής επένδυσης στην Αλγερία.

Η επένδυση αφορά την κατασκευή ενός blending plant με δυναμικότητα παραγωγής 55 χιλιάδων μετρικών τόνων λιπαντικών και 5 χιλιάδων μετρικών τόνων γράσων ενώ το ύψος της θα φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η Naftal είναι θυγατρική της κρατικής ενεργειακής εταιρείας της Αλγερίας Sonatrach και θα έχει το 51% της νέας μονάδας, ενώ η LPC το 49%.

Η κίνηση αυτή της LPC κρίνεται στρατηγικού χαρακτήρα για την είσοδο στην αφρικανική αγορά. Η ιδιαιτερότητα κι ευκαιρία είναι ότι ο τομέας των λιπαντικών, στην Αφρική, όχι μόνο δε θα δέχεται πιέσεις όπως συμβαίνει στις ώριμες δυτικές αγορές (λόγω της αύξησης της ηλεκτροκίνησης) αλλά αναμένεται να καταγράψει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης.

Οι στόχοι της εταιρείας

“Αποτελούμε έναν σημαντικό διεθνή παίκτη στην αγορά λιπαντικών και στόχος μας είναι σύντομα να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο“, ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της LPC Δημήτρης Κονταξής προσθέτοντας ότι η εταιρεία επενδύει σε στρατηγικές συνεργασίες και νέες τεχνολογίες με έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια και με επίκεντρο τον πελάτη.

Σύμφωνα με στοιχεία για τον κλάδο οι εξαγωγές της LPC αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών λιπαντικών, πραγματοποιώντας πωλήσεις σε περισσότερες από 55 χώρες. Μάλιστα η εταιρεία έχει θυγατρικές σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Όπως ενημερωθήκαμε , οι επενδύσεις της εταιρείας την τελευταία 10ετία ξεπερνούν τα 17 εκατ. ευρώ, με την πιο πρόσφατη να αφορά στην κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής γράσου 3.000 ΜΤ/ ετησίως, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Η μονάδα που βρίσκεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, εφαρμόζει τις τελευταίες διαθέσιμες τεχνολογίες και παράγει μία πλήρη σειρά γράσων λιθίου, ασβεστίου αλλά και συνθετικών γράσων.

Τα προϊόντα αυτά και ειδικότερα τα γράσα έχουν, σε αντίθεση με τα συμβατικά λιπαντικά που καταγράφουν σταθερότητα, ανοδική πορεία. Αυτό συμβαίνει καθώς βρίσκουν εφαρμογή ακόμη και σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Κονταξής θα οδηγήσει τον κλάδο των λιπαντικών σε μετασχηματισμό και όχι απαραίτητα σε οικονομική συρρίκνωση.

Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα μπορεί να μην απαιτούν συμβατικά λιπαντικά, ωστόσο συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ειδικά πιο σύνθετα λιπαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά γίνεται πιο niche, πιθανόν θα μειώσει τους όγκους της, όχι αναγκαία και την αξία των πωλήσεών της, εκτίμησε ο κ. Κονταξής.

Τα πρόσωπα πίσω από την εταιρεία

Τέλος αναφέρουμε ότι  η LPC στηρίζει την κυκλική οικονομία αναπτύσσοντας προϊόντα με υψηλό δείκτη κυκλικότητας και εφαρμόζοντας αυστηρές διαδικασίες διαχείρισης αποβλήτων.

Tο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από τους :

Ιωάννης Βαρδινογιάννης – Πρόεδρος 

 Γεώργιος Θωμαΐδης – Αντιπρόεδρος

 Ιωάννης Ν. Κοσμαδάκης – Μέλος 

 Πέτρος – Τ. Τζαννετάκης – Μέλος 

 Δημήτριος Π. Κονταξής – Διευθύνων Σύμβουλος, Μέλος 

 Αχιλλέας B. Σκληβανιώτης,- Οικονομικός Διευθυντής, Μέλος 

 Θεοφάνης Χ. Βουτσαράς – Mέλος

 Μιχαήλ-Ματθαίος Στειακάκης – Mέλος 

Κωνσταντίνος Ν. Θανόπουλος – Mέλος

Eπίσης η εταιρεία παρέχει  πληροφορίες σχετικά με τα καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα που εκπονεί και συμμετέχει.

 • EΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT ΕΠΕΤ ΙΙ, Αύξηση της εγχώριας δυναμικότητας ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, ΕΙΧΗΜΥΘ, ΠΟΛ. ΚΡΗΤΗΣ, 1996 – 1997.
 • EΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT, Ολοκληρωμένη φυσικοχημική και βιολογική επεξεργασία για την διαχείριση απόβλητων αναγεννημένων ορυκτελαίων ,ΕΜΠ,ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ, 1998 – 2001.
 • EΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT ΒΕΤΑ, Βιομηχανική Έρευνα για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος έλεγχου βασισμένου σε ασύρματα/ενσύρματα δίκτυα για εφαρμογή στην παραγωγική διαδικασία, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ , 2007 – 2010
 • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT ΕΠΕΡ, Ολοκληρωμένη διαχείριση υγρών απόβλητων βιομηχανίας ορυκτελαίων: Ανάκτηση ορυκτελαίου και ανακύκλωση νερού, ITE/EIXHMYΘ, 2001 – 2004
 • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT RFieldbus, Ασύρματα δίκτυα βιομηχανικού αυτοματισμού. SIEMENS, IST, ISEP, SOFTING, 2002 – 2005.
 • LIFE ICOL, Καινοτόμο Σύστημα Συλλογής και Εκτίμηση Κύκλου Ζωής Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων, ΕΠΕΜ, 2002 – 2005.
 • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT ΔΑΔΕΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΟΠΑ, 2004 – 2007.
 • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT ΣΗΜΑ, Ευφυές Σύστημα Αμφίδρομης Τηλεπικοινωνίας και Τηλεματικής Διαχείρισης Στόλου Οχημάτων Μεταφοράς Πετρελαϊκών Προϊόντων σε όλο τον Κύκλο Διακίνησης, IΝ.ΒΙ.Σ., 2007 – 2009.
 • ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ PROJECT, Βελτιστοποίηση διεργασιών αναβάθμισης μεταχειρισμένων λιπαντικών με καταλυτική υδρογονοπεξεργασία ΕΜΠ, ΠΟΛ. ΚΡΗΤΗΣ, 2009.
 • LIFE ELINA, Integrated Green Life-Cycle Management of Waste Oils and Petroleum Residues (ELINA) (LIFE), ΟΑΕ, ΑΝΕΚ, 2011 – 2014.
 • ECO INNOVATION, MARE, Market Promotion and Development of Eco-Processes for Waste Oils and Petroleum Residues, ΟΑΕ, 2011 – 2014.

3 thoughts on “LPC:Η άγνωστη ελληνική εταιρεία που χτίζει εργοστάσιο στην Αλγερία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.