Ιραν | Σε επ’ αόριστον ομηρία τα ελληνικά τάνκερ | Δεν κινδυνεύουν άλλα πλοία

tankers34

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές – Καταδικάζουν την ομηρία των δύο δεξαμενόπλοιων Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Θα τραβήξει σε μάκρος χρονικά η ομηρία των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων που κρατούν οι ιρανικές αρχές. Αυτό επισημαίνουν διπλωματικές αρχές στο newmoney οι οποίες έχουν διαμορφώσει μία γενική εικόνα και προσθέτουν:

«Εκείνο που έβγαλε εκτός εαυτού του Ιρανούς ήταν μεν το σταμάτημα του ρωσικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου Pegas στην Κάρυστο και η κατάσχεση του φορτίου αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορτώσει το πετρέλαιο σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο γνωστού Έλληνα πλοιοκτήτη και να στο στείλει στο Τέξας. Το θεώρησαν κάπως σαν casus belli».

Η ελληνόκτητη ναυτιλία δεν εξεπλάγη από την κίνηση του Ιρανών να κάνουν καταδρομική επίθεση και να κατάσχουν ως αντίποινα τα δύο υπό ελληνική σημαία πλοία, το χωρητικότητας 157.400-dwt Delta Poseidon ναυποηγηένο το 2011 και το χωρητικότητας 150.000 τόνων Prudent Warrior ναυπηγήσεως 2017. Εξηγούν στο newmoney: «Το αναπάντεχο δεν ήταν και τόσο…. Αναπάντεχο. Το Ιράν είθισται να χρησιμοποιεί αυτή την τακτική της ομηρίας πλοίων υπό σημαία χώρας με την οποία έχει κάποια διαμάχη ή άλλου τύπου διαφορές στην λογική του “μία σου και μία μου».

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας εξέδωσε χθες νέα ανακοίνωση τασσόμενη στο πλευρό της Ελλάδας και ζητώντας από το Ιράν να απελευθερώσει τα δύο δεξαμενόπλοια είναι παθούσα και γνωρίζει. Στις 4 Ιουλίου του 2019 οι βρετανικές αρχές σταμάτησαν στο Γιβραλτάρ το ιρανικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο “Grace 1” για παράβαση κυρώσεων. Λίγες ημέρες αργότερα οι ιρανικές αρχές κατάσχεσαν το υπό βρετανική σημαία πλοίο Stena Impero ως αντίποινα. Το πλοίο ήταν σουηδικών συμφερόντων όμως εγγεγραμμένο στο Βρετανικό νηολόγιο.
Η κατάληξη της υπόθεσης ήταν να κατασχεθεί τ ο φορτίο και να αφεθεί ελεύθερο μαζί πλήρωμα δύο μήνες αργότερα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2019.

«Δεν παίζεις με τους Ιρανούς» λέει στο newmoney διπλωματικό στέλεχος: «Αφού το έκαναν στο παρελθόν γιατί να μην το ξανακάνουν;»

Όσο αφορά τα άλλα υπό ελληνική σημαία πλοία που πλέουν στον Περσικό κόλπο επεσήμανε και προσθέτει: «Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι θα σταματήσουν σε αυτή την ενέργεια. Ήθελαν να περάσουν το μήνυμα και το πέρασαν. Δεν θα επηρεαστούν τα άλλα υπό ελληνική σημαία πλοία εκτός…απροόπτου».

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι και λόγω…προϊστορίας τέτοιων περιστατικών είναι ότι τα πληρώματα δεν διατρέχουν κίνδυνο πλην του σοκ που έχουν υποστεί από την καταδρομική επίθεση και την ταλαιπωρία: «Δεν πειράζουν κανένα ναυτικό. Είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν ότι οι προκλήσεις και οι επιθέσεις τρίτων χωρών στα συμφέροντα τους δεν θα περνάνε χωρίς απάντηση. Θέλουν να τονίσουν ότι το Ιράν είναι είναι υπολογίσιμη δύναμη” τόνιασαν διπλωματικοί κύκλοι και το πήγαν λίγο πιο πέρα το θέμα: “Το Ιράν περιμένει συζητήσεις για το αμερικανικό εμπάργκο και ξαφνικά στη μέση βρέθηκε η Ελλάδα».

Ναυτιλιακοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το κράτημα του ρωσικού δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο και η κατάσχεση του φορτίου έρχεται σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει αφού «ρωσικών και ιρανικών συμφερόντων πλοία με φορτία από τις χώρες αυτές “κυκλοφορούν” χωρίς προβλήματα σε πολλές άλλες χώρες. Το θαλάσσιο εμπόριο συνεχίζεται κανονικά. Για αυτό αιφνιδιάστηκαν οι Ιρανοί από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης πόσο μάλλον που το ρωσικό πλοίο δεν είχε προορισμό την Ελλάδα αλλά λόγω βλάβης αγκυροβόλησε στην Κάρυστο».

Ο επίσημος ναυτιλιακός οργανισμός του Ιράν, ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας (PMO), δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι τα δύο δεξαμενόπλοια κατασχέθηκαν λόγω απροσδιόριστων «θαλάσσιων παραβιάσεων».
Πρόσθεσε ότι το θέμα ήταν υπό διερεύνηση «με βάση στοιχεία και έγγραφα».

Το PMO τόνισε επίσης ότι τα πληρώματα και των δύο πλοίων δεν συνελήφθησαν και είναι καλά στην υγεία τους και «προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες».

Φορέιν Όφις

Στο μεταξύ, κατόπιν ενεργειών του ελληνικού υπουργείο εξωτερικών το Φορέιν Οφις τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η νέα ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει:

«Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο ελληνκών τάνκερ από το Ιράν, κατά τη συνομιλία που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στην ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη συνομιλία των υπουργών τονίζει ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Η συνεχιζόμενη παρενόχληση και εμπλοκή στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες είναι απειλή για την θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Οι δύο υπουργοί, τονίζεται ακόμη, συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία, το φορτίο και τα πληρώματά τους.

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το αμερικανικό υπουργείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *