Βίντεο-ντοκουμέντο | Το ρεσάλτο των Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ

Βίντεο-ντοκουμέντο | Το ρεσάλτο των Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιραν – Τρεις ημέρες μετά την επίθεση, το υπουργείο Ναυτιλίας εξέδωσε σύσταση για την αποφυγή των υδάτων αρμοδιότητας του Ιράν

Η στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν κάνουν το ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, στον Περσικό Κόλπο, κυκλοφορεί σε βίντεο από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται ο ιρανικός σχεδιασμός για να συντελεστεί η κίνηση κατάληψης, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε πειρατεία, ενώ την ίδια στιγμή την καταδίκη του για το σοβαρό συμβάν εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όπως και το Φόρει Όφις. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες που επέβαιναν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους, ο τρόμος κυρίευσε τα πάντα τη στιγμή της κατάληψης. 

YouTube video

Σύσταση στα ελληνικά πλοία να αποφεύγουν τον Περσικό Κόλπο

Ανησυχία ότι το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες κατασχέσεις ελληνικών πλοίων, μετά το περιστατικό της Παρασκευής, εκφράζει το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο προβαίνει σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το παρασκήνιο για πληρώματα και φορτίο

Τα πληρώματα των δύο πλοίων είναι καλά στην υγεία τους ενώ οι Ιρανοί φαίνεται να τους συμπεριφέρονται καλά και στις ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ως προς την ασφάλειά τους. Όσον αφορά τις ενέργειες της ιρανικής πλευράς, επικρατεί σιγή ισχύος και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος νεύρων που εικάζεται ότι μπορεί να εξελιχθεί και σε «θρίλερ» διαρκείας.

Υπενθυμίζεται ότι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν εχθές ότι το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim News και αναμετάδωσε το Reuters. «Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.Τι τονίζουν διπλωματικές πηγές

Διπλωματικές αρχές σημείωναν ότι η ασάφεια για το τι θα συμβεί παραμένει και εστιάζεται στο πότε οι Ιρανοί θα αφήσουν τα πλοία να φύγουν και εάν θα κατασχέσουν το φορτίο τους, στη λογική του «μία σου και μία μου», ως απάντηση-«μήνυμα» των Ιρανών για το περιστατικό με το ρωσικό δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συμπληρώνουν ότι οι κινήσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά στο πλοίο στην Κάρυστο, έγιναν καθ’ όλα νόμιμα γιατί αφενός είχαν λήξει ορισμένα πιστοποιητικά του πλοίου και στο πλαίσιο των κυρώσεων από τις ΗΠΑ με τις οποίες έχει συνεργασία η Ελλάδα, ελήφθη η απόφαση να κρατηθεί το ρωσικό πλοίο.

Φήμες για μετακίνηση των πλοίων σε άλλη περιοχή

Τις τελευταίες ώρες, υπάρχουν κάποιες φήμες περί πιθανής μετακίνησης του ενός ή και των δύο πλοίων από την περιοχή που βρίσκονται στο Μπαντάρ Αμπάς, την πόλη-λιμάνι και πρωτεύουσα της επαρχίας Χορμοζγκάν στη νότια ακτή του Ιράν, στον Περσικό Κόλπο. Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στα Στενά του Ορμούζ και αποτελεί την κύρια βάση του Ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η πληροφορία περί ενδεχόμενης μετακίνησης των πλοίων δεν είναι επιβεβαιωμένη από κάποια επίσημη πηγή.

Τα δύο πλοία, το Delta Poseidon (που ανήκει στο στόλο της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη) και το Prudent Warrior (που ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη) βρίσκονταν στον Περσικό Κόλπο, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση κατάληψής τους από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα ως πλήρωμα, εκ των οποίων δύο Έλληνες, ενώ στο Warrior ήταν παρόντα εκείνη τη στιγμή 23 άτομα ως μέλη του πληρώματος, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Όπως πληροφορούν διπλωματικές πηγές, οι ιρανικές αρχές φέρονται να προτάσσουν ως αιτιολογία για την ένοπλη επιχείρηση την ανάγκη ελέγχου των πλοίων.

Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με προορισμό την Φουτζέιρα, με τελικό στόχο τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα το Prudent Warrior, είχε φύγει και αυτό από το Μπάσρα για τη Φουτζέρια με τον τελικό προορισμό ωστόσο να μην είχε καθοριστεί ακόμη. Την αγωνία των συγγενών και των φίλων των Ελλήνων ναυτικών εντείνει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η απόβαση στο πλοίο Delta Poseidon έγινε, κατά πληροφορίες, με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior.

Οι διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.

Οι εικόνες θύμισαν ταινία περιπέτειας όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Φρουροί της Επανάστασης: Πώς έγινε το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία

Αρχικά οι Έλληνες ναύτες νόμιζαν πως έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος. Μάλιστα, οι λεγόμενοι «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν, το οποίο είναι ανεξάρτητο σώμα από τον τακτικό στρατό.

Ο τακτικός στρατός αποτελεί το βαθύ κράτος της χώρας και τα μέλη του είναι από τους πιο σκληρούς στρατιώτες.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.

Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.«Είναι καλά στην υγεία τους», λέει ο πατέρας ενός εκ των ναυτικών 

Για την περιπέτεια την οποία περνά ο γιος του ο οποίος βρίσκεται σε ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ τα οποία έχουν καταλάβει οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στα ανοιχτά του Ιράν μίλησε ο πατέρας, Γιάννης Βεβαιάκης.

Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, είπε με ανακούφιση πως χθες κατάφεραν να μιλήσουν αφού τους επέστρεψαν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία τους είχαν αφαιρέσει αρχικά και πληροφορήθηκαν ότι όλοι οι ναυτικοί μας είναι καλά στην υγεία τους.

«Στην αρχή ανησυχήσαμε, αλλά τώρα έχουμε ηρεμήσει. Το παιδί μας είπε ότι είναι καλά, αλλά δεν τους έχουν ενημερώσει για το τι θα γίνει στη συνέχεια», είπε ο κ. Βεβαιάκης και συμπλήρωσε, «οι φρουροί παραμένουν στη γέφυρα του πλοίου και ελέγχουν το δορυφορικό σύστημα, οπότε δεν επικοινωνήσαμε ξανά γιατί αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω των κινητών τηλεφώνων αλλά αυτά χρειάζονται κάρτες οι οποίες είναι ελάχιστες στο πλοίο».

YouTube video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *