Ιράν – Ομηρία | «Μη μπλέκετε τις ΗΠΑ» λέει το Ιράν στην Ελλάδα | Επιστολή της Ελλάδας στον IMO

 «Μη μπλέκετε τις ΗΠΑ» λέει το Ιράν στην Ελλάδα

Νέα αντίδραση από το Ιράν για το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης σε δυο ελληνικά τάνκερ που έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη “κουνάει”, από τη μια, το “δάχτυλο” στην Αθήνα και την καλεί να μην εμπλέκει τις ΗΠΑ (σ.σ. για το ιρανικό πλοίο στην Κάρυστο) και μην παίρνει εντολές (!) αλλά από την άλλη ζητά συνεργασία και να μείνουν οι διμερείς σχέσεις «καλοπροαίρετες».

Όλα αυτά μέσα από δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, τις οποίες μεταδίδει το Reuters. Η Τεχεράνη ζητά από την Αθήνα να συνεργαστεί για την επίλυση της κρίσης με τα δυο ελληνικά τάνκερ που κρατούνται στον Περσικό Κόλπο, χωρίς την ανάμειξη των ΗΠΑ. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το ρεσάλτο των Φρουρών της Επανάστασης στα δυο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο έγινε ως αντίποινα στο ότι η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

Και αυτές οι δηλώσεις ενόχλησαν τον Σαΐντ Χατιμπζαντέχ. «Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσινγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη… Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

«Κατάφωρη διεθνή παραβίαση» χαρακτηρίζει την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων από το Ιράν ο Έλληνας εκπρόσωπος στον ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός). 

Σε επιστολή του προς τον ΙΜΟ (Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό, πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Ραπτάκης σημειώνει ότι η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν και τους λεγόμενους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των συμβάσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ)».

Στην επιστολή του ο κ. Ραπτάκης αφού παραθέτει όλα τα γεγονότα της κατάληψης των δύο πλοίων επισημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν «σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την προστασία της ναυτιλίας σε μια θαλάσσια διαδρομή ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ναυτιλία», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

«Ως κράτος μέλος του ΙΜΟ, θα θέλαμε να καταδικάσουμε σθεναρά τις παράνομες αυτές δραστηριότητες και θα σας παρακαλούσαμε να κοινοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες σε όλα τα κράτη μέλη του ΙΜΟ, τις Διακυβερνητικές Οργανώσεις και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ραπτάκης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ήδη ο ΙΜΟ έχει κοινοποιήσει την επιστολή του κ. Ραπτάκη σε όλα τα μέλη του και τις οργανώσεις με τις οποίες συνδιαλέγεται.

Φορέιν Όφις

Στο μεταξύ, κατόπιν ενεργειών του ελληνικού υπουργείο εξωτερικών το Φορέιν Οφις τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Η νέα ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει:

«Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο ελληνκών τάνκερ από το Ιράν, κατά τη συνομιλία που είχε νωρίτερα τη Δευτέρα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στην ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για τη συνομιλία των υπουργών τονίζει ότι καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσχεση των δύο πλοίων υπό ελληνική σημαία από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Η συνεχιζόμενη παρενόχληση και εμπλοκή στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας και τις ελευθερίες είναι απειλή για την θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Οι δύο υπουργοί, τονίζεται ακόμη, συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τα πλοία, το φορτίο και τα πληρώματά τους.

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, «του βασικού μας συμμάχου στο ΝΑΤΟ και εταίρου υπό το φως αυτής αδικαιολόγητης κατάσχεσης», τονίζεται από το αμερικανικό υπουργείο.

2 thoughts on “Ιράν – Ομηρία | «Μη μπλέκετε τις ΗΠΑ» λέει το Ιράν στην Ελλάδα | Επιστολή της Ελλάδας στον IMO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *