Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται την ελληνική σημαία

Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται την ελληνική σημαία

Επιτακτική κρίνεται από ναυτιλιακούς παράγοντες η άμεση ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου, προκειμένου να καταστεί ξανά πρώτη επιλογή για την εγχώρια πλοιοκτησία, η οποία, μολονότι κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο, προτιμά διεθνείς, περισσότερο ανταγωνιστικές σημαίες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Του Γιώργου Γεωργίου

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Marine Information Services, από τις 200 κορυφαίες ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων για το πρώτο τρίμηνο του 2021 – βάσει αριθμού πλοίων – οι 156 δεν έχουν κανένα πλοίο υπό την ελληνική σημαία.

Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία λαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς πως οι “Greeks” ελέγχουν το 21% του παγκόσμιου και το 58% του ευρωπαϊκού στόλου σε επίπεδο χωρητικότητας.

Ανάμεσα στους “στυλοβάτες” του εθνικού νηολογίου είναι:

– Ο Όμιλος Αγγελικούση (124 στα 141 πλοία)

– Ο Ανδρέας Μαρτίνος με τη Minerva Marine (38 στα 74 πλοία)

– Η Άννα Αγγελικούση με τις Alpha Bulkers/Gas και Pantheon Tankers (31 στα 64 πλοία)

– Ο Διαμαντής Διαμαντίδης με τις Marmaras/Delta Tankers (29 στα 61 πλοία)

– Οι οικογένειες Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικωφ με την Eletson Corp (26 στα 32 πλοία). Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εν λόγω ναυτιλιακή έχει προβεί σε αρκετές πωλήσεις πλοίων το τελευταίο διάστημα και ως εκ τούτου τα στοιχεία δεν είναι απολύτως ακριβή.

– H οικογένεια Αγγελόπουλου με τις Arcadia/Aegean Bulk (17 στα 21 πλοία)

– Η οικογένεια Μελισσανίδη με την Aegean Shipping (16 στα 30 πλοία).

– Ο Όμιλος Τσάκου (16 στα 96 πλοία)

– Η οικογένεια Βαρδινογιάννη με την Avin International (15 στα 34 πλοία)

– Η οικογένεια Λυκιαρδόπουλου με τη Neda Maritime (14 στα 23 πλοία)

– H οικογένεια Λαιμού με τη Nereus Shipping (12 στα 12 πλοία)

– Ο Σπύρος Πολέμης με την Polembros Shipping (12 στα 25 πλοία)

– Ο Όμιλος Γουλανδρή (9 στα 20 πλοία)

– Η οικογένεια Κουμάνταρου με την Atlantic Bulk Carrier (9 στα 19 πλοία)

tanker 2

Σε ποιες χώρες εντοπίζονται τα ελληνικά πλοία

Στην ίδια πλατφόρμα αποτυπώνεται και η κατανομή των ελληνόκτητων πλοίων ανά νηολόγιο, στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Σε αυτήν τη λίστα, η ελληνική σημαία κατατάσσεται τέταρτη σε σύνολο 17 νηολογίων.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτη προτίμηση των Ελλήνων εφοπλιστών είναι το νηολόγιο της Λιβερίας, το οποίο αριθμεί 1.366 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 122 εκατ. dwt. Ακολουθούν οι σημαίες των Νησιών Μάρσαλ (1.262 πλοία, χωρητικότητας 94,6 dwt) και της Μάλτας (792 πλοία, χωρητικότητας 68,6 εκατ. dwt).

Αμέσως μετά συναντάμε το ελληνικό νηολόγιο, στο οποίο είναι καταγεγραμμένα 648 πλοία, χωρητικότητας 63,1 εκατ. dwt. Την πρώτη πεντάδα κλείνει ο Παναμάς με 531 πλοία, χωρητικότητας 33,3 εκατ. dwt.

Οι Έλληνες νηολογούν, επίσης, τα πλοία τους στην Κύπρο (325 πλοία), τις Μπαχάμες (292 πλοία), τη Σιγκαπούρη (69 πλοία), τις Βερμούδες (38 πλοία), τη Νήσο του Μαν (37 πλοία), τα νησιά Κέιμαν (33 πλοία), την Πορτογαλία (32 πλοία), τα Μπαρμπάντος (31 πλοία), το Χονγκ Κονγκ (27 πλοία), το Βέλγιο (19 πλοία), τον Άγιο Βικέντιο (15 πλοία) και την Μπελίζ (12 πλοία).

Γιατί υστερεί το ελληνικό νηολόγιο

Παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς επισημαίνουν στο Capital.gr ότι τα διεθνή νηολόγια υπερτερούν έναντι του ελληνικού σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην έκδοση σχετικών πιστοποιητικών, την ώρα που οι εγχώριες διαδικασίες χαρακτηρίζονται από αρκετές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Παράλληλα, οι κυρίαρχες σημαίες του εξωτερικού έχουν προβλέψει την ψηφιοποίηση μίας ευρείας γκάμας υπηρεσιών, αποκτώντας ένα ακόμη σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας.

Αναφορικά με τη στροφή των Ελλήνων στις επονομαζόμενες και ως “σημαίες ευκαιρίας”, πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν πως είναι απότοκο του ισχυρού ανταγωνισμού στο διεθνές ναυτιλιακό περιβάλλον και της ανάγκης για ελάφρυνση από πρόσθετα βάρη.

tanker 1

Η κυβερνητική στρατηγική

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει δεσμευτεί για την ανακοπή των εκροών από το εθνικό νηολόγιο και τη συνακόλουθη επιστροφή αρκετών πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου στο “Κ”, προωθείται ένα σύνολο μέτρων που ρυθμίζουν τις απαιτήσεις στελέχωσης πλοίων, τις εργασιακές συνθήκες των ναυτικών, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης επί του πλοίου, όπως επίσης και το νομοθετικό πλαίσιο της διαχείρισης των πλοίων και της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε μεταρρύθμιση του καθεστώτος ναυτολόγησης στα πλοία υπό ελληνική σημαία, ώστε και οι νέοι, που επιζητούν ελκυστικές ευκαιρίες εργασίας και επαγγελματικής αποκατάστασης, να μπορούν να βρουν στη ναυτιλία μια αξιόλογη επιλογή και επαγγελματική διέξοδο με μέλλον.

Θεσμοθετήθηκε, επίσης, η εφαρμογή των διεθνώς αναγνωρισμένων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ συνάμα δόθηκε η δυνατότητα ναυτολόγησης αλλοδαπού πλοιάρχου, εφόσον αποδεδειγμένα δεν προσφέρεται Έλληνας.

Εξορθολογίστηκαν εξάλλου οι συνέπειες της παράβασης της υποχρέωσης ναυτολόγησης σπουδαστή, ενώ κατέστη λειτουργικότερη η δυνατότητα μεταχρέωσης σπουδαστών.

Σε θεσμικό και φορολογικό επίπεδο, ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο ο θεσμός της ναύλωσης γυμνού πλοίου, ώστε σε δυσμενείς οικονομικά περιόδους να μπορεί να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στο ναυτιλιακό τομέα.

Τέλος, αναμορφώθηκε το καθεστώς φορολογίας των αλλοδαπών ναυτικών, που αποτελούσε σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης για την επιλογή της ελληνικής σημαίας.

Το project της ψηφιοποίησης

Παράλληλα, το Υπουργείο έχει δεσμευτεί να παράξει ηλεκτρονικές υπηρεσίες στη ναυτιλιακή κοινότητα και στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα περιλαμβάνουν διάφορα στοιχεία των πλοίων καθώς και το νηολόγιό τους.

Γι’ αυτόν το σκοπό θα τεθούν σε εφαρμογή συστήματα Τεχνολογίας Πληροφοριών (IT), τα οποία παρέμειναν στα χαρτιά για πολλά χρόνια, όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ναυτιλιακών Πληροφοριών και η Ενιαία Ναυτιλιακή Θυρίδα, αξιοποιώντας στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Σύμφωνα με τις πηγές του Υπουργείου, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά με δεδομένο ότι ήδη παρατηρήθηκαν νέες εγγραφές σύγχρονων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο και συγκεκριμένα στο πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής των μέτρων ανταγωνιστικότητας.

3 thoughts on “Ποιοι Ελληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται την ελληνική σημαία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *