
Με τα θέματα των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, να κυριαρχούν στην επικαιρότητα, δύσκολα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να ασχοληθούμε με το θέμα γι άλλη μια φορά.
Από τη στιγμή που το ζήτημα των συνόρων με την Ιταλία τελείωσε σειρά έχει η Αίγυπτος. Είναι εξαιρετικά κρίσιμος ο ρόλος των θαλασσίων συνόρων με την Αίγυπτο, στην προσπάθεια της Ελλάδας να ακυρώσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Η Αίγυπτος παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της Μεσογείου, που είναι η ενωτική ‘ουσία’ μεταξύ Ευρώπης κι Αφρικής, με τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο ναυτικό εμπόριο. Ας δούμε 6+1 σημαντικά σημεία που αφορούν την Αίγυπτο:

- Η Αίγυπτος ελέγχει ένα από τα λίγα σημεία ασφυξίας του κόσμου και ευρύτερα, από τον έλεγχό της εξαρτάται ακόμη ένα, νότια της Ερυθράς Θάλασσας.
- Η Αίγυπτος είναι το θεμέλιο του αραβικού κόσμου, η χώρα που κάποτε έκανε πολιτική τον παναραβισμό και μαζί με τη Σαουδική Αραβία αλλά και την Ινδονησία, παίζουν σημαντικό ρόλο για το Ισλάμ. Ο λόγος της Αιγύπτου είχε κι έχει σημασία για το Ισλάμ.
- Η Αίγυπτος είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με ισχυρό στρατό. Μέχρι τώρα έχει καταφέρει ο Πρόεδρος Σίσι κι αποκλείει όσο μπορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους οι οποίοι είναι σύμμαχοι των Τούρκων. Παρόλα αυτά, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κρατούν σημαντικές θέσεις στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία, που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι σε μία Ανατολική χώρα (η γραφειοκρατία).
- Η οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων δεν είναι μονομερής. Ως εκ τούτου η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει με την Αίγυπτο. Ειδικά αυτή την περίοδο που έχουμε ανάγκη τη συμμαχία με το Κάιρο.
- Το ίδιο πρέπει να καταλάβει και η Αίγυπτος. Η απομόνωση δεν συμφέρει καμία χώρα. Ψευδαισθήσεις του τύπου «οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας» μόνο κακό κάνουν, αφού η Άγκυρα έχει στρέψει τις επεκτατικές της βλέψεις στη Μεσόγειο. Είναι sine qua non πως οι δύο δυνάμεις θα συγκρουστούν για τα πρωτεία κυριαρχίας. Η Ελλάδα είναι ειδική συζήτηση που χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης.
- Το Κάιρο πρέπει να αντιληφθεί πως η πολιτικής της Τουρκίας δεν είναι του Ερντογάν, ως προσώπου. Σαφώς και είναι ο ‘στρατηγός’ αλλά η στρατηγική της επέκτασης είναι διαχρονική και θα συνεχιστεί και από τους διαδόχους του Ερντογάν.
- Η τουρκική πολιτική στη Λιβύη σε συνδυασμό με την υποστήριξη εκ μέρους της Άγκυρας ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων, καθιστά την Αίγυπτο ευάλωτη σε περικύκλωση. Η Τουρκία έχει επίσης στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με τη Σομαλία, κατά συνέπεια βρίσκεται ήδη και νοτιοανατολικά της Αιγύπτου, σε ένα ‘τυφλό σημείο’ για το Κάιρο.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος δεν απειλούν τον περιφερειακό ρόλο της Αιγύπτου, αντιθέτως, τον αναδεικνύουν. Χάραξη θαλασσίων συνόρων με δύο ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει σύσφιξη σχέσεων με την Ε.Ε.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της σημασίας που έχει η Τουρκίας για την Ευρώπη. Άλλωστε και η Αίγυπτος είναι μία χώρα πολυπληθής, μεγάλη αγορά, φτηνή για να φτιαχτούν εργοστάσια και σαφώς πολύ πιο κοντά στην πολύπαθη Λιβύη.
Σημαντικά στοιχεία για την Αίγυπτο
Αξίζει να θυμίσουμε πως με 99.848.720 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020, η Αίγυπτος είναι η πληθυσμιακά μεγαλύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής, και η 3η πολυπληθέστερη στην Αφρική. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 70,5 χρόνια (68,2 χρόνια οι άνδρες και 73 οι γυναίκες). Ο πληθυσμός μεγάλωσε ραγδαία από το 1970 έως το 2010 με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου τη βελτίωση της περίθαλψης και την αύξηση της αγροτικής παραγωγής.Στα τέλη του 18ου αιώνα ο πληθυσμός της χώρας ήταν μόλις 3 εκατομμύρια.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι συγκεντρωμένο κατά μήκους του ποταμού Νείλου, το Δέλτα, καθώς και κοντά στη διώρυγα του Σουέζ.
Περίπου 2,7 εκατομμύρια Αιγύπτιοι ζουν στο εξωτερικό, με το 70% αυτών να βρίσκονται σε άλλες αραβικές χώρες όπως τη Σαουδική Αραβία (923.600), Λιβύη (332.600), Ιορδανία (226.850) και Κουβέιτ (190.550), και το υπόλοιπο 30% σε Ευρώπη (90.000 στην Ιταλία) και Βόρεια Αμερική (318.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, 110.000 στον Καναδά).