Όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στην αιχμή της παγκόσμιας ναυτιλίας.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Θα θυμίσουμε άλλωστε πως η Ελλάδα έχει συνολική αξία εθνικού στόλου πάνω από 100 δις δολάρια και βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τη λίστα με τους Έλληνες που ηγούνται, με βάση την αξία του στόλου που διαχειρίζονται οι εταιρείες συμφερόντων τους. Τα στοιχεία είναι της VesselsValue και τα παρουσίασε πρώτη φορά το οικονομικό site Ναυτικά Χρονικά.
o κ. Ιωάννης Αγγελικούσης παραμένει για μια ακόμα χρονιά ο πλέον ισχυρός στη συγκεκριμένη ανάλυση, με τη συνολική αξία του στόλου των πλοίων όλων των εταιρειών του Ομίλου Maran (138 πλοία) να αγγίζει τα $9,01 δισ.
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο κ. Γεώργιος Προκοπίου, με τη συνολική αξία του διαχειριζόμενου στόλου του να αγγίζει τα $5,54 δισ. (128 πλοία), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο κ. Γεώργιος Οικονόμου με την αξία του υπό διαχείριση στόλου να ανέρχεται σε $4,49 δισ. (120 πλοία).
Την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν οι κ.κ. Νικόλας Μαρτίνος και Πήτερ Λιβανός, με την αξία των στόλων που διαχειρίζονται οι εταιρείες συμφερόντων τους να αγγίζει τα $3,18 δισ. (96 πλοία) και $2,99 δισ. (34 πλοία), αντιστοίχως. Ο πίνακας που ακολουθεί είναι κατατοπιστικός.
Σε 2,88 δισ. ανέρχεται η αξία του στόλου των 72 πλοίων που διαχειρίζεται οι εταιρείες συμφερόντων της κ. Άννας Αγγελικούση και των υιών της κ.κ. Φραγκίσκου και Αντώνη Κανελλάκη. Στην έβδομη θέση κατατάσσει η VesselsValue τον κ. Ανδρέα Μαρτίνο, του οποίου η αξία του στόλου (83 πλοία) φτάνει τα $2,82 δισ.
Τα 68 πλοία που διαχειρίζεται η εταιρεία συμφερόντων του κ. Νικόλα Τσάκου ανέρχονται σε αξία στα $2,44 δισ. ενώ η αξία του στόλου (72 πλοία) του κ. Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου είναι στα $2,3 δισ. Στη δέκατη θέση βρίσκεται τέλος η κ. Αγγελική Φράγκου, με τη συνολική αξία του στόλου των πλοίων όλων των εταιρειών του Ομίλου Νavios να αγγίζει τα $2,17 δισ.
Ο ελληνόκτητος στόλος
Φυσικά τίποτα από αυτά δεν προκαλεί εντύπωση. Η Ελλάδα ιστορικά είναι μία τεράστια δύναμη στη ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αξία εθνικού στόλου. Τα στοιχεία είναι και πάλι από τη VesselsValue (τα στοιχεία όπως είχαν διαμορφωθεί συμπεριλαμβανομένου του Απριλίου και δημοσιεύτηκαν τον Μάιο).
Πρώτος στην κατάταξη βρίσκεται ο στόλος της Ιαπωνίας, η αξία του οποίου κυμαίνεται στα $108,065 δισ. παρά την πτώση του κατά $9 δισ. σε σχέση με το 2019. Η απώλεια αυτή προκλήθηκε λόγω της μείωσης της αξίας των bulkers το περασμένο έτος αλλά και στις αρχές του 2020. Ο στόλος bulkers της Ιαπωνίας βέβαια είναι ο μεγαλύτερος σε αξία και ανέρχεται στα $34,8 δισ.
Δεύτερος σε αξία είναι ο ελληνόκτητος στόλος, ο οποίος ξεπερνά τα $100 δις και συγκεκριμένα αγγίζει τα $100,446 δισ. Σύμφωνα με τη VesselsValue o στόλος των Ελλήνων παρουσίασε σταθερότητα μεταξύ 2019 και 2020, απόρροια της αύξησης της αξίας των δεξαμενόπλοιων. Η αύξηση αυτή, αντιστάθμισε τις απώλειες στην αξία των bulkers και των containerships που συνέπεσε με την γεωπολιτική αστάθεια στα Στενά του Ορμούζ προς τα τέλη του περασμένου έτους αλλά και την αβεβαιότητα που επέφερε η διεθνής νομοθεσία του ΙΜΟ για τη χρήση αποθειωμένων καυσίμων από τα πλοία.
Aξίζει βέβαια να τονιστεί ότι ο ελληνόκτητος στόλος δεξαμενόπλοιων και LNG Carriers παραμένει στην κορυφή με τις αξίες τους να διαμορφώνονται αντίστοιχα σε $41,3 δις (έναντι $22,6 δις των Ιαπώνων) και $19,8 δις (έναντι $14,2 δις των ιαπωνικών συμφερόντων στόλου LNG Carriers). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της VesselsValue, από τα 320 πλοία που αγόρασαν οι ελληνικών συμφερόντων εταιρείες από τον Μάρτιο του 2019 έως και σήμερα, περίπου το 50% είναι Bulkers.
H Κίνα βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική κατάταξη, με την αξία του στόλου της να είναι υπερδιπλάσια έναντι της τέταρτης Σιγκαπούρης. Πιο συγκεκριμένα ο κινεζικών συμφερόντων στόλος ανήλθε το διάστημα αυτό στα $98,548 δισ. ενώ ο σιγκαπουριανός κινείται στα $44,055 δισ.
Την δεκάδα με τις χώρες που κατέχουν τον μεγαλύτερο σε αξία στόλο παγκοσμίως συμπληρώνουν η Νορβηγία με στόλο αξίας $39,069 δισ., η Νότια Κορέα με $34,784 δισ., οι ΗΠΑ με $33 δισ., η Γερμανία με $27,937 δισ., το Ηνωμένο Βασίλειο με $23,409 δισ. και η Δανία με $20,885 δισ.