Οριοθέτηση ΑΟΖ-Η Ελλάδα έχασε για 3,7% επήρεια συμφωνία με τη Λιβύη; Τουρκική λίμνη η Μεσόγειος;

Οριοθέτηση
η οριοθέτηση ΑΟΖ πρέπει να είναι προτεραιότητα

Η συνέντευξη του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στις 2 Ιουνίου 2020  στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ”Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, δημιούργησε αίσθηση, σε όσους ασχολούνται με τα διπλωματικά της χώρας μας.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, απάντησε: «Με την Ιταλία οι συζητήσεις μας είναι αρκετά ώριμες. Έχουμε προχωρήσει στη συζήτηση με την ιταλική πλευρά με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Σε κάθε φάση που είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση είτε με την Ιταλία, είτε με την Αλβανία είτε με τη Λιβύη η απόλυτα μαξιμαλιστικές τάσεις οι οποίες επεκράτησαν στη δική μας διαπραγματευτική ομάδα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως, δεν μας έχουν οδηγήσει στο να έχουμε φτάσει σε μια συμφωνία η οποία σήμερα θα μας κατοχύρωνε.

Και αυτό δείχνει ότι όταν διαπραγματευόμαστε τα εθνικά μας θέματα θα πρέπει να δίνουμε στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, να υπάρχει ένα περιθώριο διαπραγμάτευσης και ευελιξίας διότι αν κινούμαστε με την άποψη ότι το μάξιμουμ των διεκδικήσεών μας μπορεί να είναι και το απόλυτα σωστό, χωρίς να υπάρχει ένα περιθώριο ώστε με τον άλλο πραγματικά να βρεις μια συμφωνία η οποία να ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές, να είναι δηλαδή στα πλαίσια του win-win, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε».

Οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία, Λιβύη- Τι έγινε τότε;

Μπακογιάννη για ΑΟΖ με Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο και Λιβύη – Γι αυτό δεν καταθέτουμε συντεταγμένες – Δεν μπορούμε να έχουμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις…. (ΣΚΑΙ 03/06/2020)

Gepostet von De-Facto am Mittwoch, 3. Juni 2020
Σε αυτά τα θέματα αναφέρθηκε και η κα Μπαγκογιάννη χθες (3/6/2020) στο ΣΚΑΙ

Προφανώς και δεν ήταν τυχαία η ρήση αυτή του κου Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠ.ΕΞ ο αναπληρωτής Υπουργός είχε στο μυαλό του τις συζητήσεις με τη Λιβύη και πως αυτές κατέρρευσαν.

Η Ελλάδα δεν δέχτηκε στο παρελθόν την πρόταση της Λιβύης να μειωθεί η επήρεια τη Γαύδου κατά 3,7% στην οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Λιβύη τότε αναγνώριζε επήρεια του ελληνικού νησιού κι αυτό προκύπτει και από τους χάρτες Βαληνάκη που είχαν κατατεθεί στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.

 Ο Ιωάννης Βαληνάκης (31 Μαΐου 1955) είναι Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου στον τομέα των διεθνών σχέσεων και πολιτικός.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα πολιτικά και ευρωπαϊκά θέματα στις κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή (2004 και 2007). Ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας που διαπραγματεύθηκε το Κυπριακό στη Λουκέρνη οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υφυπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης ως κύριος διαπραγματευτής εκ μέρους της Ελλάδας σε διάφορα ευρωπαϊκά θέματα, όπως το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και την μετέπειτα Συνθήκη της Λισσαβώνας (2004-2008), τον Προϋπολογισμό του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περιόδου 2007-2013, τις διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες για τη διεύρυνση της Ένωσης κ.ά.

Θεωρείται ο θεωρητικός της εξωτερικής πολιτικής του Κώστα Καραμανλή  του οποίου ήταν σύμβουλος για τα εξωτερικά και ευρωπαϊκά θέματα την περίοδο της αντιπολίτευσης και υφυπουργός εξωτερικών την περίοδο της Πρωθυπουργίας του (2004-2009), συνοδεύοντας τον σε όλα του σχεδόν τα ταξίδια στο εξωτερικό. Το βιβλίο του “Με όραμα και πρόγραμμα: Εξωτερική πολιτική για μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση” επηρέασε τη σκέψη του Κώστα Καραμανλή και την ελληνική διπλωματία της περιόδου 2004 – 2009.

Είναι ο εμπνευστής του μυστικού σχεδίου “Ελλάς επί τέσσερα” για τη δημιουργία ελληνικής ΑΟΖ που θα τετραπλασίαζε τον χώρο ελληνικής κυριαρχίας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Τα έχει δε διηγηθεί ο κος Βαληνάκης στο βιβλίο του (εκδόσεις Σιδέρη) «Η Ελλάς των Τεσσάρων Θαλασσών».

Σύμφωνα λοιπόν με τις διαπραγματεύσεις της εποχής, το βιβλίο του πρώην Υφυπουργού και με τα τηλεγραφήματα που έχουν αρχειοθετηθεί στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, για 3,7% δεν καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Λιβύη για ΑΟΖ. Λένε τώρα από το ΥΠ.ΕΞ πως αν τότε είχαμε συμφωνήσει με τους Λίβυους τώρα δεν θα υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Αυτό που τώρα φαίνεται πως ενδιαφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και γι αυτό τους λούζει κρύος ιδρώτας, είναι να μην υπάρξει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας κι Αιγύπτου.

Σε περίπτωση που γίνει αυτό, η Ελλάδα θα περιοριστεί πλήρως και θα χαθεί το μεγάλο γεωγραφικό πλεονέκτημα που είναι τα νησιά μας και κυρίως το Καστελόριζο.

Ουσιαστικά θα μετατραπεί η νοτιοανατολική Μεσόγειος σε τουρκική λίμνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *