Δελτίο Τύπου ξέδωσε η συντονιστική επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών στο οποίο αναφέρει ότι οι διαρροές ρύπων από το ναυάγιο συνεχίζουν να είναι καθημερινές και εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Αναλυτικά αναφέρει:
Την ανησυχία τους και τις επόμενες κινήσεις τους, συζήτησαν πολλά από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond. Οι διαρροές ρύπων από το ναυάγιο συνεχίζουν να είναι καθημερινές και εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού.
Ελαιώδη και πισσώδη μίγματα αναδύονται καθημερινά από το ναυάγιο, εντός και εκτός του αντιρρυπαντικού φράγματος, και ο κυματισμός τα μεταφέρει σε διάφορες κατευθύνσεις, άλλοτε προς τις γειτονικές ακτές και άλλοτε προς το ηφαίστειο.
Για τις διαρροές αυτές ενημερώθηκε τόσο το Λιμεναρχείο Θήρας όσο και η αρμόδια αρχή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και αποφασίστηκε να γίνει επίσκεψη στο Λιμεναρχείο Θήρας μετά την επιστροφή στο νησί της κ. Λιμενάρχη.
Ταυτόχρονα με την απόφαση 350/9-7-2021, του Ναυτικού Τμήματος του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά – απορρίπτονται όλες οι απαιτήσεις του Δήμου Θήρας στην από 5-3-2012 αγωγή του, τόσο για την αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης όσο και για το πανθηραϊκό αίτημα της ανέλκυσης του ναυαγίου. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση 464/2014 του Αστικού Πρωτοδικείου Πειραιά, η πλοιοκτήτρια είχε υποχρεωθεί σε άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond με δικά της έξοδα και σε καταβολή αποζημίωσης 14 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δήμο Θήρας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Με την παρούσα απόφαση απορρίπτεται κάθε αίτημα του Δήμου Θήρας καθώς «…ναι μεν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως οι ΟΤΑ, μπορούν να επιδιώκουν την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους έναντι του Κράτους, δεν μπορούν όμως να επικαλεστούν προς τούτο την προσωπικότητά τους έναντι μόνης της περιβαλλοντικής επιδείνωσης από τη δράση ιδιωτών, αφού δε θίγονται από αυτήν, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν και σε υποβαθμισμένο περιβάλλον.»
Ομόφωνα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, αποφάσισαν να αιτηθούν συνάντηση με τον Δήμαρχο, την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Θήρας με πρόταση να ασκηθεί από τον Δήμο αίτηση αναίρεσης της απόφασης 350/9-7-2021 του Αστικού Εφετείου, προς τον Άρειο Πάγο.
Τέλος, κάνουμε γνωστή την ημερομηνία της επόμενης συνάντησής μας το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 στις 5 το απόγευμα, μπροστά στο Γενικό Λύκειο Θήρας στα Φηρά, και καλούμε όλα τα μέλη μας αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να είναι παρόντες για να αποφασίσουμε τις επόμενες ενέργειές μας. Τον Απρίλιο του 2022 κλείνουμε 15 χρόνια παραμονής του βυθισμένου «πλωτού ξενοδοχείου» Sea Diamond στα γαλανά νερά της καλντέρας μας. Δεκαπέντε χρόνια συνεχιζόμενης ρύπανσης και πολιτικής αδράνειας. Δεκαπέντε χρόνια εγκληματικής αδιαφορίας προς το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαντορίνης, που έχει κάνει γνωστή την πατρίδα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μόνο μεγάλα λόγια εισπράξαμε, εμπαιγμό και κοροϊδία. Και παρότι η νομοθεσία «Περί Ανέλκυσης Ναυαγίων» είναι ξεκάθαρη, παραδόξως στην περίπτωση του Sea Diamond, εδώ και 15 χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη ούτε από τα αρμόδια Υπουργεία της Πολιτείας, αλλά ούτε και από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές.
Καλούμε το λαό της Σαντορίνης σε επαγρύπνηση. Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond, ανεξαρτήτως του οικονομικού κόστους που θα επιφέρει αυτό στην πλοιοκτήτρια και τον αλληλοασφαλιστικό της οργανισμό, όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα και πολιτισμένα κράτη του κόσμου. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία!! Δεκαπέντε χρόνια είναι ήδη πάρα πολλά!! Φτάνει πια!
Ανελκύστε το «SEA DIAMOND». Σταματήστε άλλο ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα! Είναι χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας και στις γενιές που ακολουθούν. Είναι χρέος μας απέναντι στην πατρίδα μας.
Μετά τιμής,
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών
για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond
Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από την 5η Απριλίου του 2007 και το ναυάγιο του «Sea Diamond» συνεχίζει να ρυπαίνει την καλδέρα της Σαντορίνης. Το ναυάγιο έχει χαρακτηριστεί «εστία εκπομπής ρυπογόνων και επιβλαβών ουσιών», τόσο για το ανθρώπινο όσο και για το φυσικό περιβάλλον, αλλά ουδείς έχει ασκήσει πιέσεις στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στην ασφαλιστική για να το ανελκύσει. Τι είχε γίνει τότε; Το κρουαζιερόπλοιο «Sea Diamond» της εταιρείας «Louis Hellenic-Cruises», απέπλευσε από το λιμάνι του Ηρακλείου με προορισμό τη Σαντορίνη με 1163 επιβάτες και 391 μέλη πληρώματος.
Μια ώρα μετά την αναχώρηση παρουσίασε βλάβη στη μία από τις τέσσερις κύριες μηχανές. Το πλοίο είχε θέσει την μηχανή σε λειτουργία, έπειτα από επισκευή εν πλω, μπαίνοντας στον κόλπο της Σαντορίνης, αλλά παρέκκλινε της πορείας πρόσδεσης με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την δεξιά πλευρά της πλώρης σε ξέρα και να αρχίσει να παίρνει νερά. Σύντομα δόθηκε εντολή και εκκενώθηκε το πλοίο, όμως δύο επιβάτες ακόμη αγνοούνται.
Δύο άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι!
Ο Ζαν Κριστόφ Αλέν 45 χρονών, η σύζυγός του Αν 43 χρονών και η κόρη τους Μοντ 16 χρονών, ειδοποίησαν τηλεφωνικά τη ρεσεψιόν πως στην καμπίνα του δευτέρου καταστρώματος, όπου βρίσκονταν, έμπαιναν νερά. Τους είπαν να περιμένουν μέχρι να έρθει κάποιο μέλος του πληρώματος για βοήθεια. Ανήσυχη για το γιο της που βρισκόταν εκτός της καμπίνας, η Αν βγήκε κολυμπώντας υποβρυχίως από τον πλημμυρισμένο διάδρομο και ενημέρωσε τον επικεφαλής του γαλλικού γκρουπ.
Οι δύο Γάλλοι, πατέρας και κόρη, κηρύχθηκαν «σε αφάνεια» από γαλλικό δικαστήριο, καθώς με τη σύγκρουση το δεύτερο κατάστρωμα ήταν απροσπέλαστο από την εισροή των υδάτων σε αυτό και στο βυθισμένο πλέον πλοίο, παρόλο που έσπευσαν δύτες λίγες μέρες μετά για τον εντοπισμό τους, δεν βρέθηκαν ποτέ οι σοροί τους και για το λόγο αυτό δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία σε βάρος του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Το ναυάγιο παραμένει ως σήμερα πληγή χαίνουσα στο βυθό, κρεμάμενο από την πρύμη σε χείλος αβύσσου και αποτελεί τοξική απειλή για την περιοχή.
πληροφορίες από εφημερίδα ΕΘΝΟΣ