
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να… τοποθετεί τα τελευταία κομμάτια στο παζλ με την κωδική ονομασία “ασφαλείς υγειονομικά εορτές”, ενδυναμώνοντας τη φαρέτρα του αυξημένου testing εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, το Μέγαρο Μαξίμου… περπατάει τις τελευταίες πολιτικά ημέρες του 2021, στρέφοντας το βλέμμα της στους… κάβους του νέου έτους.
Toυ Δημήτρη Γκάτσιου
Και, με βάση την εξέλιξη των δεδομένων σε μία σειρά από κρίσιμα μέτωπα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται ότι θα είναι… φωτιά όσον αφορά στη διαχείριση κομβικών ζητημάτων. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός διαμηνύει, με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας και η κυβέρνηση έχει μπροστά της 18 μήνες (εφόσον στο ενδιάμεσο δεν εμφανιστεί κάποιος αστάθμητος παράγοντας που θα επισπεύσει τις εξελίξεις) προκειμένου να ολοκληρώσει τον κύκλο των μεταρρυθμιστικών στρατηγικών της, διευρύνοντας, ταυτόχρονα, την επιρροή της σε κοινά, πέραν των τειχών της Νέας Δημοκρατίας.

Το μέτωπο της “Όμικρον”
Όπως είναι αναμενόμενο, η ανησυχία που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με το… αποτύπωμα που αφήνει ήδη το νέο στέλεχος “Όμικρον” του πανδημικού ιού, απασχολεί και την Αθήνα. Τα… καμπανάκια των ειδικών για έναν νέο κύκλο της COVID-19 μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς… ηχούν βαριά στην κυβέρνηση, η οποία θέτει εξακολουθητικά στην πρώτη γραμμή τη “θωράκιση” του συστήματος της υγείας, ευελπιστώντας ότι οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί θα καθυστερήσουν την εμφάνιση της “Όμικρον” στην κοινότητα.
Και το ξεκάθαρο είναι ότι κάθε ημέρα που καθυστερεί το επόμενο κύμα στη χώρα μας προστίθεται κέρδος, από τη στιγμή που ισχυροποιείται το τείχος της επιχείρησης “Ελευθερία”.
Ουσιαστικά, το επόμενο δεκαπενθήμερο η χώρα θα βαδίζει με τη λογική των πολλών τεστ, αλλά και των συνεχών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.
“Αυτό που επισημαίνουμε σε όλους τους τόνους είναι ότι έχει κομβική σημασία η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας από τους πολίτες, με δεδομένους τους κινδύνους που προκαλεί η εμφάνιση της νέας παραλλαγής”, αναφέρουν στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, περίπου 10.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους και θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να πραγματοποιούν ελέγχους, σε συνεργασία και με άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες. Τι μέλλει γενέσθαι, όταν η εορταστική περίοδος θα έχει… ρίξει αυλαία; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολυπαραγοντική, καθώς εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας και, κυρίως, από την εικόνα διασποράς της “Όμικρον”.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι ένα νέο lockdown, που θα… σήκωνε Συμπληγάδες στην κοινωνία και την οικονομία, μετά από σχεδόν δύο χρόνια “μάχης” με τον κορονοϊό.
Το δεύτερο είναι η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων. “Τα πρωτόκολλα βάσει των οποίων ξεκινήσαμε και λειτούργησε η διά ζώσης εκπαίδευση, ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικά…
Και με βάση αυτήν τη λογική προετοιμαζόμαστε και για το άνοιγμα των σχολείων μετά την εορταστική περίοδο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Ανάλογα, λοιπόν, με την εικόνα της COVID-19 τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, στο τραπέζι βρίσκονται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η επέκταση της τηλεργασίας και η επιβολή ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση, με βάση και τις ανά την Ευρώπη κινήσεις σε αυτό το μέτωπο.

Μία ακόμα κρίσιμη παράμετρος
Εάν το μέτωπο της “Όμικρον” είναι το πρώτο μεγάλο θέμα, το έτερο σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση του Σαββάτου για τον Προϋπολογισμό, ανακοίνωσε τρία νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, ωστόσο κοινή είναι η αίσθηση ότι η… παγκόσμια περιπέτεια θα διαρκέσει ακόμα μήνες. Κάτι που σημαίνει, όπως σχολιάζουν στελέχη, ότι θα απαιτηθούν και… έτερα μαξιλάρια, για να περιοριστεί το αποτύπωμα των αυξήσεων.
“Ενισχύσουμε τα νοικοκυριά, ώστε οι αυξήσεις να έχουν τη μικρότερη δυνατή επίδραση στη τσέπη τους. Και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του αυτή τη δύσκολη περίοδο”, αναφέρουν παράγοντες. Είτε, λοιπόν, η πανδημία, είτε τα κύματα της ακρίβειας στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο είναι τα μέτωπα που αναζητούν ολοκληρωμένες απαντήσεις ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Και, όπως είναι αναμενόμενο, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διαχείρισή τους να μην επιφέρει πλήγμα στο προφίλ της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που νέοι παράμετροι διεισδύουν στο πολιτικό σκηνικό, μετά τις ανακατατάξεις στην… κεντροαριστερή πολυκατοικία και την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Οι δημοσκοπήσεις και η… κεντροαριστερά πολυκατοικία
Στην κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της εκλογής Ανδρουλάκη, έχουν σημειώσει ότι στο πρόσωπο του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. προσδοκούν να βρουν έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά και μία ουσιαστική και, ταυτόχρονα, ποιοτική αντιπολίτευση. Οι πρώτες κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη… διαβάζονται ήδη από το κυβερνητικό επιτελείο, όπως και οι δημοσκοπήσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, στον απόηχο της εσωτερικής κάλπης στη Χαριλάου Τρικούπη.
“Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αναιρούν το βασικό αφήγημα της Κουμουνδούρου ότι δήθεν η κυβέρνηση καταρρέει και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει έδαφος. Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο… Οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι πολιτικό πρόβλημα έχουν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, παρά εμείς. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής σε διψήφια νούμερα και σε σημείο που πλησιάζει απειλητικά τα ποσοστά της Κουμουνδούρου”, σημειώνουν στελέχη.
Με παράγοντες να εκτιμούν πως η εκλογή Ανδρουλάκη αφορά, κατά κύριο λόγο, την κεντροαριστερά, στην κυβέρνηση εστιάζουν στην παραγωγή έργου και στη μεγάλη εικόνα της διακυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει ορθώσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνοντας το… δίπολο πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Και όχι μόνο αυτό. Κρατώντας στην πρώτη γραμμή τη συνεχή διεύρυνση και την επιρροή πέραν των κομματικών τειχών της οδού Πειραιώς οριοθετεί το πλαίσιο που θα κινηθεί μέχρι τις επόμενες κάλπες.