Πιθανή ψευδαίσθηση το κλίμα ευφορίας στη Wall Street | Oι μετοχές οδεύουν πάντα ψηλά πριν από μια σημαντική κατάρρευση

Πιθανή ψευδαίσθηση το κλίμα ευφορίας στη Wall Street | Oι μετοχές οδεύουν πάντα ψηλά πριν από μια σημαντική κατάρρευση

Πιθανή ψευδαίσθηση το κλίμα ευφορίας στη Wall Street | Oι μετοχές οδεύουν πάντα ψηλά πριν από μια σημαντική κατάρρευση

Ενώ η Wall Street εισήλθε σε μια νέα ανοδική αγορά την περασμένη εβδομάδα, ένας εξέχων Αμερικανός αναλυτής δεν είναι πεπεισμένος ότι οι καλές στιγμές θα διαρκέσουν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τον Keith Griffith/Dailymail.com-Reuters

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Bank of America, Michael Hartnett, έγραψε σε σημείωμα του την Παρασκευή ότι δεν πιστεύει πως είναι η αρχή μιας «σπουδαίας, νέας λαμπερής ανοδικής αγοράς», αλλά ότι οι μετοχές οδεύουν προς «μεγάλο ράλι πριν από μια σημαντική κατάρρευση».

Ωστόσο, ο Hartnett, παραδέχτηκε στο ίδιο σημείωμα ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις του για το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποδείχθηκαν λανθασμένες, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο περισσότερο από 15% από την αρχή του έτους.

Ο δείκτης αναφοράς εισήλθε στην ανοδική αγορά, στην αποκαλούμενη Bull Market, στις 8 Ιουνίου, όταν σημείωσε άνοδο άνω του 20% από τα πρόσφατα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο Hartnett προειδοποίησε τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τρία προειδοποιητικά σημάδια για τις αγορές: Τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ που αυξάνεται πάνω από το 4%.

Το πρόσφατο ράλι της Wall Street οδηγήθηκε κυρίως από τα μεγάλα χαρτιά του τομέα της τεχνολογίας και τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη. Και οι φόβοι ότι θα μείνουν έξω από μία ευρύτερη ανοδική κούρσα οδηγούν τους επενδυτές που πριν είχαν αμφιβολίες πίσω στην αγορά. Πράγματι, πολλοί που είχαν μειωμένο ενδιαφέρον για μετοχές κατά τη διάρκεια της οδυνηρής πτώσης του 2022 αλλάζουν ταχύτητα και επιστρέφουν.

Ο δείκτης έκθεσης του National Association of Active Investment Managers έφτασε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021, ενώ τα επίπεδα μετρητών μεταξύ των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων που συμμετείχαν σε έρευνα αυτόν τον μήνα από την Bank of America έπεσαν στο χαμηλότερο σημείο τους από τον Ιανουάριο του 2022. Η τοποθέτηση μεταξύ των διακριτικών επενδυτών, μια ομάδα που περιλαμβάνει διαχειριστές κεφαλαίων έως μεμονωμένους επενδυτές, κινήθηκε πάνω από την ουδέτερη θέση νωρίτερα αυτό το μήνα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Deutsche Bank.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράζουν κλήσεις [πληρώνουν το δικαίωμα προαίρεσης ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα αγοράς μετοχών σε σταθερή τιμή (τιμή εξάσκησης) κατά ή πριν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία (ημερομηνία λήξης)] -στοιχήματα ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν στο μέλλον- σε επίπεδα που δεν έχουν δει εδώ και χρόνια.

Ένα ρεκόρ 1,8 εκατομμυρίων κλήσεων S&P 500 διαπραγματεύθηκαν την Πέμπτη, συμβάλλοντας στην άνοδο του κινητού μέσου όρου ενός μήνα των κλήσεων προς πώληση στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Trade Alert.

«Εάν παλεύετε με αυτήν την αγορά, είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντληθεί», είπε η Emily Roland, συν-διευθύντρια στρατηγικής επενδύσεων στην John Hancock Asset Management, η οποία έχει αυξήσει τις συνολικές κατανομές μετοχών.

Τα τελευταία κέρδη της αγοράς έχουν επίσης τροφοδοτηθεί από την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την ύφεση παρά την επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πλέον, ορισμένες τράπεζες της Wall Street αναθεωρούν τις προβλέψεις για το πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι μετοχές. Μεταξύ των πιο πρόσφατων είναι η Goldman Sachs, οι αναλυτές στρατηγικής της οποίας αύξησαν τον στόχο S&P 500 στο τέλος του έτους σε 4.500 από 4.000, επικαλούμενοι προσδοκίες ότι η οικονομία είναι πιθανό να αποφύγει μια ύφεση τους επόμενους 12 μήνες.

Ο δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 4.409,59 μονάδες, αυξημένος κατά 23% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.

Ο Willie Delwiche, επενδυτικός στρατηγικός στην Hi Mount Research, ανέφερε ότι η βελτίωση του κλίματος είναι έτοιμη να στηρίξει τις μετοχές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνει πολύ ακραία. «Η μετάβαση από την απαισιοδοξία στην αισιοδοξία είναι στην πραγματικότητα αυτό που δίνει πνοή στις ανοδικές αγορές», είπε. «Έχετε προβλήματα όταν φτάσετε σε υπερβολικά επίπεδα, αλλά …δεν είμαστε εκεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *