Κι όμως, η FED δεν κάνει πίσω | Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων τελείωσαν κάνουν λάθος

Κι όμως, η FED δεν κάνει πίσω | Αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων τελείωσαν κάνουν λάθος

Με επιστροφή στην επιθετική νομισματική ρητορική απαντούν ήδη κάποιοι από τους επικεφαλής της FED στα πρώτα τους σχόλια, μετά την απόφαση να γίνει ένα διάλειμμα στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι δηλώσεις τους αυτές ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής δεν έχει κλείσει, και πως οι αυξήσεις θα επαναληφθούν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Ο πληθωρισμός δεν μειώνεται όπως πίστευα ότι θα πέσει», δήλωσε ο κυβερνήτης της Federal Reserve, Christopher Waller σε ένα οικονομικό συνέδριο στη Νορβηγία.

«Ο πληθωρισμός απλώς δεν υποχωρεί και αυτό θα απαιτήσει, πιθανώς, περισσότερη σύσφιγξη για να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε».

ap22124700025852 3d5be6a58f2a8a78761c5c6ace97eb5320eeb06e

Πρόσθεσε, ότι οι αλλαγές στις πιστωτικές συνθήκες των ΗΠΑ από την αποτυχία της Silicon Valley Bank στις αρχές Μαρτίου ήταν «σύμφωνες» με τη δημοσιονομική σύσφιγξη που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

«Δεν είναι ακόμη σαφές ότι πρόσφατες εντάσεις στον τραπεζικό τομέα ενίσχυσαν ουσιαστικά τη σύσφιγξη των όρων δανεισμού», πέρα ​​από αυτό που προσπαθούσε να κάνει η Fed ούτως ή άλλως μέσω της επιτοκιακής της πολιτικής, είπε ο Waller.

Οι πρόσφατες μειώσεις του μετρούμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, των ευμετάβλητων εμπορευμάτων των οποίων οι διακυμάνσεις μπορούν να συγκαλύψουν τις υποκείμενες τάσεις του πληθωρισμού.

Εξαιρουμένων αυτών των αγαθών, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών τον Απρίλιο αυξανόταν με ετήσιο ρυθμό 4,7%, υπερδιπλάσιο του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Σε ξεχωριστά σχόλια σε ένα φόρουμ οικονομικών υπαλλήλων στο Μέριλαντ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Thomas Barkin, δήλωσε ότι αισθάνεται «άνετα» με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός δεν βρίσκεται ακόμη σε προφανή τροχιά επιστροφής στο 2%.

Screenshot 2020 04 03 1471236 fed 930 1 jpg JPEG εικόνα 930 × 465 εικονοστοιχεία
fed

Η ζήτηση στις ΗΠΑ εξασθενεί κάπως, τόνισε, αλλά «ακόμα ψάχνω να πειστώ για την εύλογη ιστορία ότι η επιβράδυνση της ζήτησης επιβραδύνει τον πληθωρισμό σχετικά γρήγορα» στον στόχο του 2%. Αν τα νέα δεδομένα δεν υποστηρίζουν αυτήν την ιστορία, νιώθω άνετα να κάνω περισσότερα».

Αν και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για την επερχόμενη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο, οι επενδυτές και άλλοι αναλυτές αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι η Fed θα επαναλάβει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *