Τι συμβαίνει με τη Μύκονο; | Τουρίστες ακούμε και τουρίστες δεν βλέπουμε | Οι αριθμοί των αφίξεων

τουρ

Σύμφωνα με τα νούμερα των αφίξεων διψήφια μείωση κατέγραψε η Μύκονος και μικρή μείωση η Σαντορίνη, ενώ όλοι οι άλλοι προορισμοί κινήθηκαν ανοδικά. Σημειώνεται ότι με άνοδο έκλεισε ο Μάης και για την Αθήνα και το Ηράκλειο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Tα στοιχεία ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις για μια καλύτερη χρονιά από άποψη αριθμών, σε σχέση με πέρυσι, όχι όμως και να εκπληρώσουν τις προσδοκίες των επαγγελματιών του τουρισμού.

Η Fraport που διαχειρίζεται 14 διεθνή αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε ότι ο Μάιος κατέγραψε άνοδο της συνολικής επιβατικής κίνησης (αφίξεις-αναχωρήσεις) από το εξωτερικό κατά 8,9% σε σχέση με πέρυσι και κατά 18,9% στην κίνηση εσωτερικού. Οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν σε 1,4 εκατομμύρια, με τη βρετανική αγορά να είναι πρώτη με διαφορά από τη δεύτερη που είναι η Γερμανική.

  • Η διεθνής επιβατική κίνηση στη Μύκονο το Μάιο κατέγραψε πτώση σε ποσοστό -17,5%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2022, με το σύνολο των αφίξεων να φτάνει τις 36.000, με κύρια αγορά τη Βρετανική. Συγκριτικά με το Μάιο του 2019 η μείωση ξεπερνά το -22%. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι η τουριστική σεζόν στη Μύκονο ξεκινά το Μάιο, με τα περισσότερα ξενοδοχεία να ανοίγουν μετά τα μισά του μήνα. Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα, δεν μπορούν παρά να προκαλούν προβληματισμό στο νησί.

Οι προβλέψεις για το σύνολο της σεζόν στη Μύκονο, σύμφωνα με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό, δεν είναι θετικές, αφού δείχνουν μείωση κατά 17,6%. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πάντως το γεγονός, ότι υπερπολυτελή και ιδιαίτερα ακριβά ξενοδοχεία της Μυκόνου αυτή τη στιγμή ανακοινώνουν εκπτώσεις και προσφορές για τους επόμενους μήνες, που φτάνουν και το 30%. Την ίδια ώρα το νησί των ανέμων καταγράφει ρεκόρ στην κρουαζιέρα, με πολλές επισκέψεις κρουαζιεροπλοίων να υπάρχουν καθημερινά. Οι επιβάτες αυτοί ωστόσο μένουν για λίγες ώρες και αναχωρούν.

Η Σαντορίνη καταγράφει μείωση της κίνησης από το εξωτερικό κατά -3,2% το Μάιο σε σχέση με το Μάη του ’22, μετά τη μεγάλη αύξηση πέρυσι. Σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019, η διεθνής επιβατική κίνηση στη Σαντορίνη είναι αυξημένη κατά 25,7%.

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε ο Μάης σε όλα τα άλλα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο της κίνησης από το εξωτερικό, σε σχέση με τους άλλους κύριους προορισμούς, κατά 15,8% και ακολουθεί η Σκιάθος κατά 15,6%. Σε απόλυτους αριθμούς, αλλά με μικρή κίνηση από την άποψη του αριθμού των επιβατών, μεγάλη άνοδο καταγράφει η Καβάλα.

  • Σημαντική άνοδο σε σχέση με πέρυσι το Μάιο και για τη Ρόδο, με τη διεθνή κίνηση στο +10,5%, την Κω στο +8,3%, στα Χανιά στο +9,5%, την Κέρκυρα στο +8,7%, τη Ζάκυνθο στο +13,1% και την Κεφαλονιά στο +3,2%.

Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το Μάιο η άνοδος των αφίξεων εξωτερικού έπιασε ρεκόρ εποχών και διαμορφώθηκε σε 5,37% σε σχέση με το Μάη πέρυσι. Με απευθείας πτήσεις από τις διάφορες χώρες έφτασαν 403.302 ταξιδιώτες.

Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας το Μάιο. Η επιβατική το μήνα που μας πέρασε, ανήλθε σε 2,54 εκατ., αυξημένη κατά 23,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 20,6% και 24,8% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 15,6% και 9,1% αντίστοιχα.

Στο σύνολο τους τα αεροδρόμια της Fraport κατέγραψαν αύξηση στην κίνηση εσωτερικού, κατά 17,5%, με τα περισσότερα να κινούνται με διψήφιο ποσοστό ανόδου. Τη μεγαλύτερη αύξηση εσωτερικών πτήσεων από τους κύριους προορισμούς, σημειώνει η Σαντορίνη, κατά 30,4%, με αφίξεις και αναχωρήσεις να φτάνουν τις 159.000. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το νησί εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών που φτάνουν από το εξωτερικό απευθείας στην Αθήνα, για να ταξιδέψουν στο νησί με δρομολόγια εσωτερικού.

Η βρετανική αγορά «παίρνει κεφάλι» από τη Γερμανική, με σχεδόν μισό εκατομμύριο Βρετανούς να φτάνουν στη χώρα μας το Μάιο. Ακολουθούν οι Γερμανοί με 292.000, οι Ολλανδοί με 84.500 και τέταρτοι οι Πολωνοί με 81.000. Ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Ελβετοί και οι Δανοί.

«Τουρίστες ακούμε και τουρίστες δεν βλέπουμε» λένε πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχοι, εστιάτορες και έμποροι, καθώς οι υψηλές προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για τη φετινή σεζόν, δεν φαίνεται να εκπληρώνονται. Η άνοδος στις αφίξεις, με την εικόνα που αντιμετωπίζουν προκαλεί προβληματισμό. Παράγοντες της αγοράς εξηγούν, ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι διαθέσιμες κλίνες, με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να κερδίζουν πελατεία, έναντι των ξενοδοχείων, ενώ υπάρχει και μείωση στο μέσο χρόνο παραμονής των τουριστών, γεγονός που επίσης επηρεάζει το δείκτη πληρότητας. Οι τουρίστες είναι πολύ πιο συγκρατημένοι στις καταναλώσεις τους εκτός ξενοδοχείων, καθώς η ακρίβεια στις χώρες της Ευρώπης έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά.

Guardian: Γιατί η Μύκονος έχει φτάσει στα όριά της

Αξίζει να τονίσουμε πως εδώ και καιρό υπάρχουν προειδοποιητικές φωνές για τη Μύκονο (που έχει μία ιδιαίτερη προβολή παγκοσμίως).

Ενδεικτικό το εκτενές άρθρο του Σεπτεμβρίου του 2022 για τη Μύκονο από τη Guardian. Aναφέρει, μεταξύ άλλων η Guardian για το νησί των ανέμων ότι «το ελληνικό νησί πλουτίζει ως μια παιδική χαρά για τους πλούσιους και διάσημους επισκέπτες, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι η ανάπτυξη έχει ξεφύγει», αναφερόμενη για την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού..

Φέτος το καλοκαίρι, πέρασαν από τη Μύκονο ο Έλον Μασκ, η τραγουδίστρια και τηλεοπτική περσόνα Νικόλ Σέρζινγκερ με τον αρραβωνιαστικό της, ο πρώην σταρ του ράγκμπι Τομ Έβανς, ο ποδοσφαιριστής Μο Σαλάχ και πολλοί ακόμη.

«Έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Έχουν γίνει λάθη. Όλοι έχουμε συμβάλει σε αυτά», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο Νίκος Ζουγανέλης, κάτοικος του νησιού.

Η τουριστική περίοδος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες έχουν περάσει από τη Μύκονο.

Τον Ιούλιο εκτιμάται ότι επισκέφτηκαν το νησί 220.000 επισκέπτες σε μια εβδομάδα, με τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους -τρεις φορές ο πληθυσμός των κατοίκων- να στελεχώνουν εστιατόρια, ξενοδοχεία και ιδιωτικές βίλες, αναφέρει το βρετανικό μέσο.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτοκίνητα με φιμέ, μαύρα τζάμια που μετέφεραν τις νέες αφίξεις, περιηγήθηκαν στο επιβαρυμένο οδικό δίκτυο της Μυκόνου, όπως κάνουν κάθε καλοκαίρι. Η σαμπάνια έρεε στα πολυτελή εστιατόρια, fashionistas και influencers του TikTok παρέλασαν στα λιθόστρωτα δρομάκια της Χώρας, ενώ τα καταστήματα πουλούσαν haute couture και η πελατεία του διάσημου JackieO’ απολάμβανε κοκτέιλ στο ηλιοβασίλεμα.

Είναι ένας μικρόκοσμος αίγλης και λάμψης που έχει καταφέρει να επιβιώσει δίπλα σε έναν άλλο κόσμο που κατοικείται από παλαιότερες γενιές ντόπιων, οι οποίοι πηγαίνουν στην εκκλησία και μπορεί να δει κανείς στα παραθαλάσσια καφέ της πόλης.

Ωστόσο η επιτυχία έφερε ναρκωτικά, ξέπλυμα χρήματος και οργανωμένο έγκλημα, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian. Το άλλοτε φτωχό νησί αναθέρμανε την τουριστική βιομηχανία της χώρας στον απόηχο της «ανακάλυψής» του τη δεκαετία του 1950 – από ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τη Δήλο, το κοντινό νησί που από καιρό θεωρούνταν ως ο πιο ιερός τόπος του αρχαίου ελληνικού κόσμου- αλλά τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας υπερανάπτυξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *