H FED θα προκαλέσει ΚΡΑΧ στη Wall Street ή θα αφήσει το πάρτι να συνεχισθεί;

H FED θα προκαλέσει ΚΡΑΧ στη Wall Street ή θα αφήσει το πάρτι να συνεχισθεί;

H FED θα προκαλέσει ΚΡΑΧ στη Wall Street ή θα αφήσει το πάρτι να συνεχισθεί;

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

O οικονομικός δείκτης S&P 500, που παρακολουθεί τη χρηματιστηριακή απόδοση 500 εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε πραγματική κούρσα την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο 20% από το πιο πρόσφατο χαμηλό του από τις 12 Οκτωβρίου 2022. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει το τέλος της bear market που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022.

Από την Nicole Goodkind/CNN Business

Ενισχυμένος από τα κέρδη σε μεγάλες μετοχές τεχνολογίας, ο δείκτης ευρείας βάσης έκλεισε στις 4.293,93 μονάδες και ξεπέρασε το όριο που χωρίζει μια bear market από μια ανοδική αγορά.

Και οι επενδυτές εμφανίζονται σίγουρα με αγοραστική διάθεση: Ο δείκτης φόβου και απληστίας του CNN έφτασε στο «Extreme Greed» την Πέμπτη.

Οι αγορές παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικές τους τελευταίους εννέα μήνες, καθώς οι χαμένοι του 2022, όπως η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, επανήλθαν από μια καταστροφική χρονιά με την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν τελειώσει για αυτούς τους κλάδους.

Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τις μετοχές της τεχνολογίας, οι οποίες κυριαρχούν στον S&P 500.

Μετά από μια φρικτή χρονιά για τη Big Tech, η αισιοδοξία επέστρεψε καθώς το ChatGPT έκανε την τεχνητή νοημοσύνη το πιο σημαντικό πράγμα στη Silicon Valley.

Οι επενδυτές βάζουν μεγάλα στοιχήματα σε Google, Meta, Apple, Amazon, Nvidia και άλλα μεγαθήρια, ελπίζοντας ότι μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα τεχνολογική επανάσταση με την τεχνητή νοημοσύνη.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές ανέβηκαν, πιθανότατα λόγω του τέλους της κρίσης ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, της αισιοδοξίας ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο και μιας πρόσφατης σειράς ισχυρών οικονομικών αναλύσεων.

Και ενώ όλα αυτά είναι θετικά για την οικονομία, οι αναλυτές φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βραχύβιο ράλι που θα καταλήξει να δαγκώσει τους επενδυτές.

Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να είναι κάποιος άνετος. Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να προσθέτει θέσεις εργασίας, αλλά ο ρυθμός ήταν είναι σαφώς πιο αργός.

Οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν, αλλά αποσύρονται από τα επιμέρους έξοδα, όπως ρούχα και, αντ’ αυτού, εστιάζουν σε είδη πρώτης ανάγκης όπως το φαγητό και οι δραστηριότητες αναψυχής.

Και αυτό δεν είναι αποτελεί μια συνταγή για μακροπρόθεσμη επιτυχία στην αγορά.

«Αργήσαμε πολύ στον οικονομικό κύκλο που αρχίζει να επιβραδύνεται και πιθανότατα οδεύει προς ύφεση αργότερα φέτος», δήλωσε στο CNN ο Sameer Samana, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς για το Wells Fargo Investment Institute. «Η βασική διαφορά είναι ότι έχουμε την τάση να βλέπουμε τις ανοδικές αγορές να συμπίπτουν με οικονομικές επεκτάσεις και όχι με οικονομικές συσπάσεις».

Ωστόσο, από την πιο πρόσφατη περίοδο μιας ανοδικής αγοράς, είχαμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, μια τραπεζική κρίση και μια κρίση χρέους μεταξύ άλλων δραμάτων. Οι αγορές βρίσκονται σε αχαρτογράφητο έδαφος και ενώ μια οικονομική ύφεση που συμπίπτει με μια έκρηξη της Wall Street θα ήταν η πρώτη, «σε αυτήν την αγορά, ποτέ δεν λες ποτέ», είπε ο Samana.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι ελαφρώς πιο διαφοροποιημένη από το δυαδικό σύστημα bull market-bear market, δήλωσε ο Kevin Gordon, ανώτερος επενδυτικός στρατηγικός στην Schwab. Περιγράφει αυτό που συμβαίνει ως «αγορά πάπιας», που σημαίνει ότι οι μετοχές φαίνονται ωραίες και ήρεμες στην επιφάνεια, αλλά υπάρχει πολύ κωπηλασία παρακάτω.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης με μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης ανεβαίνουν στα ύψη και «λύνουν» τα προβλήματα της αγοράς, είπε, ενώ οι κυκλικές και μικρότερες εταιρείες υποφέρουν.

H FED θα προκαλέσει ΚΡΑΧ στη Wall Street ή θα αφήσει το πάρτι να συνεχισθεί;

Ο S&P 500 σταθμίζεται με βάση την αγοραία αξία, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες μόνο εταιρείες –κυρίως Big Tech– είναι σε θέση να ενισχύουν τον δείκτη, ακόμη και όταν η πλειονότητα των μετοχών αγωνίζεται να ανταπεξέλθει.

«Το ισχυρό ενδιαφέρον γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, μαζί με το αναζωπυρούμενο δολάριο των ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει ακραίες αποκλίσεις και κίνδυνο συγκέντρωσης στους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες», δήλωσε η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων στη Morgan Stanley Wealth Management. «Τέτοια στενότητα δεν είναι αυτό πάνω στο οποίο βασίζονται οι νέες ανοδικές αγορές».

Το συμπέρασμα: Οι επενδυτές θα πρέπει να «αποφύγουν να παρασυρθούν σε αυτό ως μια νέα ανοδική αγορά», είπε ο Samana. «Διατηρήστε επιφυλάξεις για την περίοδο που διανύουμε, η οποία είναι ένα πολύ δελεαστικό ράλι bear market».

Οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτή την ταλάντευση περιορίζοντας τα μέρη των χαρτοφυλακίων τους από τα οποία περίμεναν να απαλλαγούν, είπε σε αντίθεση με την προσπάθεια να κυνηγήσουν τις εταιρείες τεχνολογίας που οδήγησαν αυτήν την ανοδική κίνηση.

H FED θα προκαλέσει ΚΡΑΧ στη Wall Street ή θα αφήσει το πάρτι να συνεχισθεί;

Όλα σχετίζονται με τη Fed

Το αν θα παραμείνουμε σε μια ανοδική αγορά ή όχι θα εξαρτηθεί πιθανότατα από την απόφαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας ως προς την πολιτική της για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός στην CFRA.

Από τότε που η Fed άρχισε να ανακοινώνει αλλαγές στο επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed το 1989, είπε, υπήρξαν 16 φορές κατά τη διάρκεια κύκλων αύξησης επιτοκίων όταν η Fed είτε παρέλειψε την αύξηση των επιτοκίων είτε τερμάτισε το πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων εντελώς.

«Αν η Fed σταματήσει τις αυξήσεις τον Ιούνιο, λέει η ιστορία, αλλά δεν εγγυάται, η αγορά θα έχει περαιτέρω ανοδικές δυνατότητες», πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *