Voucher: Το παρασκήνιο πίσω από το φιάσκο με το «σκοιλ ελικικου» και οι εκλογές του 2020

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:38 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
voucher
H σύμπνοια Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τελειώνει. Πρώτη σύγκρουση τα voucher

Αρχίζει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών, από 4 Μαίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός και εξήγησαν λεπτομερέστερα οι υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Την  Πέμπτη 30 Απριλίου, θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτηση στην Ολομέλεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας), για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

Την πρωτοβουλία αυτή είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με αφορμή την κατάθεση ερώτησης από τον Αλέξη Τσίπρα για το φιάσκο με τα voucher των επιστημόνων.

Το φιάσκο «σκοιλ ελικικου» και το «Μέτζη του νέουκτη»

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα των voucher των επιστημόνων έπληξε σφόδρα την εικόνα της κυβέρνησης. Πέρα από τα ανέκδοτα στα κοινωνικά δίκτυα δόθηκε πάτημα στο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση.

τα voucher και το φιάσκο «σκοιλ ελικικου» και το «Μέτζη του νέουκτη»

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει σκάνδαλο την τηλεκατάρτιση των επιστημόνων μέσω συγκεκριμένων ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφόρμων, οι οποίες ανήκουν σε πρόσωπα που φέρονται να αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών.

Ακόμα και οι ‘γαλάζιοι’ δυσφόρησαν

Η συγκεκριμένη υπόθεση έλαβε τέτοιες διαστάσεις που αναγκάστηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ‘μπει μπροστά’ για να διευθετηθεί το ζήτημα. Με συνοπτικές διαδικασίες τελείωσε τα εν λόγω αμφιλεγόμενα προγράμματα, «αδειάζοντας» τον εμπνευστή τους, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος τα υπερασπιζόταν δημόσια, παρά τη γενικευμένη κατακραυγή.

Γιάννης Βρούτσης χρεώνεται την υπόθεση με τα voucher

Η δημόσια στάση του υπουργού Εργασίας αλλά και ο τρόπος που υπερασπίστηκε τα προγράμματα τηλεκατάρτισης ο Άδωνις Γεωργιάδης -ο οποίος έριξε επί της ουσίας το φταίξιμο για το φιάσκο στους επιστήμονες- προκάλεσαν τη δυσφορία ορισμένων «γαλάζιων» βουλευτών που προέρχονται επαγγελματικά από τους συγκεκριμένους επιστημονικούς χώρους.

Μάλιστα, παρά τη δημόσια στήριξη που παρείχε την Πέμπτη στον Γιάννη Βρούτση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν τις προηγούμενες μέρες ότι στο Μαξίμου υπήρξε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του στην υπόθεση. Άλλωστε, το μείζον πρόβλημα δεν ήταν τα τέσσερα ορθογραφικά λάθη που εντοπίστηκαν σε 100.000 σελίδες -όπως δήλωσε ο Γ. Βρούτσης-, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο θα διένειμε τα κονδύλια για την κατάρτιση των επιστημόνων. Η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να στηρίξει και τους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα χαιρετίστηκε από τα επιμελητήρια και τους συλλόγους των συγκεκριμένων κλάδων.

Τα χαμόγελα, όμως, σύντομα πάγωσαν. Οχι μόνο γιατί τα 600 ευρώ που δικαιούνταν ο καθένας ήταν πολύ λίγα αλλά και γιατί θα μπορούσαν να τα παραλάβουν μόνο με την «εξαργύρωση» ενός ειδικού voucher που θα λάμβαναν σε περίπτωση που ολοκλήρωναν έναν ηλεκτρονικό κύκλο εκπαίδευσης από κάποιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Με απλά λόγια, μηχανικοί και δικηγόροι θα μπορούσαν να λάβουν κάποια ελάχιστα χρήματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους μόνο αν τους «επιμόρφωναν» ΚΕΚατζήδες αμφιβόλου επαγγελματικής ικανότητας!

«Μου είναι αδιανόητο ότι μετά από αυτό το φιάσκο ο κ. Βρούτσης παραμένει υπουργός και μάλιστα κουνάει και το δάχτυλο στους επιστήμονες, ότι αυτοί ευθύνονται για το φιάσκο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Ηδη από τα τέλη Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι λόγω του κορονοϊού έκτακτο πακέτο ΕΣΠΑ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απευθείας ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς να χρειάζεται η διαμεσολάβηση των ΚΕΚ ή οποιαδήποτε είδους κατάρτιση» ανέφερε η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου για να εννοήσει ότι η παρέμβαση των ΚΕΚ ήταν εκ του πονηρού.

Οπως σύντομα αποδείχθηκε, είχαν απόλυτο δίκιο εκείνοι που αμφέβαλλαν για την ποιότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Αν πάντως τα χρήματα ήταν ψίχουλα για τους επιστήμονες, δεν ισχύει το ίδιο για τις επτά πλατφόρμες που θα παρείχαν και στους υπόλοιπους παρόχους το εκπαιδευτικό υλικό και που ανήκουν σε πέντε ιδιοκτήτες. Το συνολικό κονδύλι έφτανε τα 193 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όμως, τα 85 εκατομμύρια θα κατέληγαν στα ΚΕΚ, εκ των οποίων τα 36 εκατ. θα πήγαιναν απευθείας στους επτά! Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εξ αυτών φέρονται να διατηρούν προνομιακές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιχειρηματική ομάδα θεωρείται παραδοσιακά ως μία από τις πλέον φιλικές προς τη Νέα Δημοκρατία.

Και οι εκλογές;

Τα γαλάζια στελέχη μπορεί να εξέφρασαν δυσφορία για τους χειρισμούς του κου Βρούτση, ωστόσο δεν πιστεύουν πως τα γεγονότα με τα voucher θα αμαυρώσουν την εικόνα της Κυβέρνησης.

Με τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές να μη σταματά, κανείς δεν πιστεύει στη Νέα Δημοκρατία (κι αν το πιστεύει δεν το λέει) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά το πολιτικό τοπίο.

Κώστας Κυρανάκης

Διόλου τυχαίο άλλωστε πως ο βουλευτής νότιου τομέα (Β Αθηνών) κος Κυρανάκης, ανοικτά μίλησε για κάλπες, καθώς το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν μπορεί αν εφαρμοστεί, κατά συνέπεια απαιτείται ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή θα έχουμε όλη πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *