Η κάλπη φοβίζει την Αντιπολίτευση.Τι σκέφτονται οι πολιτικοί αρχηγοί;

κάλπη
η κάλπη φοβίζει τα κόμματα;

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών κυριαρχούν στην επικαιρότητα, εδώ και μέρες. Μπορεί οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι να μιλούν γι αυτά, ωστόσο δεν τα έχει σχολιάσει η αντιπολίτευση. Λογικό αφού φοβούνται την προσφυγή στην κάλπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας τις δημοσκοπήσεις φοβάται το ενδεχόμενο εκλογικής συντριβής, ή τουλάχιστον μεγάλης μείωσης των ποσοστών του.

 Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα μπορούσε εύκολα να διαχειριστεί συνεχείς εκλογικές ήττες. Η έλλειψη έτερου πόλου εντός του ΣΥΡΙΖΑ, δε σημαίνει πως θα είναι ες αεί δίχως εσωκομματική αμφισβήτηση.

Η μόνο λύση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η δαιμονοποίηση της Νέας Δημοκρατίας, για τακτικισμούς και μικροκομματικά παιγνίδια με τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή θα παρουσιάσει ως εθνικά επιζήμιες τις εκλογές. Αυτό διότι θα καθυστερήσουν, ειδικά αφού τα σενάρια μιλούν για διαδοχικές αναμετρήσεις, τα οικονομικά μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.

Όσο τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται τόσο θα σκληραίνει η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στα εργασιακά, τομέας στον οποίον η Αριστερά θεωρεί πως έχει πλεονέκτημα.

Ήδη ο κ. Τσίπρας έχει διαμηνύσει, προπαραμονές του Πάσχα ότι θα καταθέσει την προσεχή εβδομάδα αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στην Βουλή , δηλαδή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών , ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει …για λογαριασμό ολόκληρης της αντιπολίτευσης πώς διαχειρίζεται το “μαξιλάρι” η κυβέρνηση, πού και πόσα έχουν διατεθεί από τα κρατικά διαθέσιμα. 

Η αντιπολίτευση και η κάλπη

Η υπόλοιπη αντιπολίτευση πάντως δε σχολιάζει τα περί εκλογών μάλλον από φόβο. Ξεκινώντας από το τέλος, το ΜΕRA25 μπήκε οριακά στο κοινοβούλιο και σε όλες τις δημοσκοπήσεις μόνο φθορά εμφανίζει. Μαζί με το πρόσφατο σκηνικό στην Αίγινα, μάλλον φοβούνται το ενδεχόμενο μη-εισόδου στη Βουλή εκ νέου.

Στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, η αντιπολίτευση γίνεται από τα δεξιά της ΝΔ. Το μεταναστευτικό ήταν το μεγάλο ζήτημα πριν τον COVID-19 και απέδιδε δημοσκοπικά για τον Κ.Βελόπουλο. Κατά τη διάρκεια του περιορισμού των μετακινήσεων, έχει μεταφερθεί η κριτική στο ΄΄κλείσιμο΄΄ των εκκλησιών, μια προσπάθεια να λάβει ψήφους από το ορθόδοξο κοινό, από τη λεγόμενη πατριωτική δεξιά. Ωστόσο, δημοσκοπικά πάντα, κι εδώ εμφανίζονται μεγάλες απώλειες τον τελευταίο καιρό, αφού η δυναμική της ΝΔ πάντα ξεκινάει από το δεξιό κοινό, στο οποίο και ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθύνεται.

Το ΚΚΕ με εξαίρεση ελάχιστες δηλώσεις για τα εργασιακά τηρεί στάση αναμονής, αφού γνωρίζει πως θα μπορεί να ‘επιτεθεί’ μόνο όταν παρθούν τα σκληρά μέτρα. Θα εμφανίσει ο κος Κουτσούμπας το κόμμα του, ως τη μόνο φωνή που μπορεί να εκφράσει τους εργαζόμενους ενάντια στα αντι-λαικά μέτρα.

Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται μουδιασμένο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυριαρχήσει στο χώρο του σοσιαλιστικού κέντρου (της κεντροαριστεράς αν θέλετε) ενώ δεξιότερα του κέντρου η Φώφη Γεννηματά δεν έχει ερείσματα, σε αντίθεση πχ με τον προκάτοχό της κο Βενιζέλο ή με τον κο Λοβέρδο. Κι εδώ εμφανίζεται το κόμμα να περιμένει την λήξη της ‘καραντίνας’.

Τέλος θέλουμε να τονίσουμε πως η προκήρυξη εκλογών ενέχει ρίσκο και για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι δεδομένο πως αν τις προκηρύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι με σκοπό να ‘κάψει’, την απλή αναλογική με διαδοχικές εκλογές. Ωστόσο ο λαός μπορεί να τιμωρήσει μικροκομματικά παιγνίδια τέτοιου τύπου. Η κάλπη είναι απρόβλεπτη. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η ΝΔ απόλυτα διότι έχει επιδείξει σύνεση στη διαχείριση του COVID-19, σύνεση εθνική δηλαδή.

Οι πρόωρες εκλογές όμως, αν έλθουν θα έχουν ξεκάθαρα μικροκομματική στόχευση. Ο λαός μπορεί να ‘τιμωρήσει’ τέτοια προσφυγή, ειδικά αν δεν θα γνωρίζει το μέγεθος των οικονομικών μέτρων που θα παρθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης που έρχεται.

Tα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2019.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 39,85

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 31,53

Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-ΕΔΕΜ-Κινήσεις Πολιτών) 8,10

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 5,30

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ 3,70

ΜέΡΑ25 3,44%

Όπως βλέπετε και το MERA25 και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχαν οριακά ποσοστά άνω του 3%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *