Προσέγγιση Τσίπρα – Παπανδρέου | Απευθείας επικοινωνία | Πολιτική μάχη το 2021

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:45 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
παπανδρέου τσίπρας

Για προσέγγιση Αλέξη Τσίπρα και Γιώργου Παπανδρέου, με απώτερο στόχο μετεκλογική συνεργασία, κάνει λόγο άρθρο του «Βήματος»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Αλέξης Τσιπρας και Γιώργος Παπανδρέου συνομιλούν συχνά, ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής και αναζητούν τρόπους μετεκλογικής συνεργασίας.

tsipras papandreou
vima3121

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Δεν είναι ωστόσο μόνο ο επικείμενος ανασχηματισμός που επιδρά στην πολιτική σκηνή. Υπάρχουν και άλλα που εξελίσσονται παρασκηνιακώς, τα οποία μόνο αδιάφορα δεν είναι.

Πολιτικοί παρατηρητές που έχουν αίσθηση της πολιτικής ιστορίας της χώρας αξιολογούσαν ως ιδιαίτερη την επιβεβαιωμένη πια προσέγγιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου. 

Από πολλές πλευρές επιβεβαιώνεται πλέον ότι οι δυο τους έχουν αποκαταστήσει απευθείας επικοινωνία, συνομιλούν τακτικά και σχεδιάζουν να συγκροτήσουν αντινεοδημοκρατικό («προοδευτικό» το χαρακτήρισε προσφάτως ο Γιώργος Παπανδρέου) μέτωπο. Όσο απαξιωμένος κι αν είναι ο άλλοτε πρωθυπουργός, η ιστορικότητα του ονόματος που φέρει επηρεάζει έναν μικρό κύκλο ψηφοφόρων, αλλά κυρίως συντηρεί ακόμη τον μύθο της «αλλαγής», τον οποίο εμφανώς πια επενδύσει ο κ. Τσίπρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις αναφορές του κ. Παπανδρέου για «προοδευτικό μέτωπο» είχαν όντως απαξιωτικό χαρακτήρα, αλλά μάλλον όσοι τις αντιμετώπισαν έτσι αγνοούν ότι πηγάζουν από τις παραδόσεις του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Πολλές φορές στις τέσσερις δεκαετίες της Μεταπολίτευσης ιδέες όπως αυτές της «δημοκρατικής συμπαράταξης» ή του «προοδευτικού μετώπου» χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς και απέδωσαν αποτελέσματα, ιδιαιτέρως σε περιόδους μεταβατικές και σε χρόνους κατά τους οποίους επικράτησαν αναλογικότερα εκλογικά συστήματα.

Ως γνωστόν οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Για την ιστορία, αναφέρουμε πόσο δυσκόλεψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1989 το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που είχε επιβάλλει τότε ο πολλαπλώς πιεζόμενος και δικαστικά καταδιωκόμενος Ανδρέας Παπανδρέου. Χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και δύο συμμαχικές κυβερνήσεις προκειμένου να επικρατήσει με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία την άνοιξη του 1990 ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού.

Ανασχηματισμός 2021 | Ποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να φύγουν

Σε όλα αυτά να θυμίσουμε πως η Νέα Δημοκρατία και το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζονται γι ανασχηματισμό με δεξιό πρόσημο, καθώς ΠΑΣΟΚογενείς υπουργοί φαίνεται πως φεύγουν από την κυβέρνηση.

One thought on “Προσέγγιση Τσίπρα – Παπανδρέου | Απευθείας επικοινωνία | Πολιτική μάχη το 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *