Ανασχηματισμός 2021 | Ποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να φύγουν

Ανασχηματισμός 2021 | Ποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να φύγουν
Ανασχηματισμός 2021 | Ποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να φύγουν

Είναι φανερό, πια, πως ήρθε η ώρα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανασχηματισμό και ορισμένοι υπουργοί είναι έτοιμοι να εγκαταλείψειψουν τους θώκους τους. Κάποιοι το ξέρουν ήδη ή το βλέπουν να έρχεται ενώ ορισμένοι άλλοι μάλλον σε ένα παράλληλο σύμπαν.

Εάν κάτι προκύπτει από τις πληροφορίες που διακινούν από το Μαξίμου, είναι ότι το νέο υπουργικό σχήμα θα έχει… περισσότερη ΝΔ, δηλαδή στελέχη και βουλευτές της ΝΔ και όχι πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους.

Μην ξεχνάμε πως έχει κατηγορηθεί για ΠΑΣΟΚοποίηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατάκτηση από την ΚΝΕ.

Πάμε να δούμε, όμως, ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να βρεθούν εκτός κυβέρνησης το 2021 ή θα μετακινηθούν σε άλλη θέση.

Βρούτσης

Ο Γιάννης Βρούτσης, πλέον, κινδυνεύει με αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι μόνο τα γνωστά, δηλαδή τα «Σκόιλ Ελίκικου» μαζί με τη συγκρουσιακή λογική που έχει ο υπουργός.

Ας λάβουμε υπόψη μας ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με προσωπική του επιλογή οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακα τους. Αυτό δεν είναι καλό για τον Γ. Βρούτση. Τον άδειασε, με απλά λόγια.

Θεοχάρης

Ο υπουργός Τουρισμού «πληρώνει» τη συνολική επιλογή της κυβέρνησης το καλοκαίρι να ανοίξει τον τουρισμό με τον τρόπο που το έκανε.

Σε μια περίοδο που ο τουρισμός πρακτικά δεν υπάρχει, κρίνεται κυρίως, από το Μαξίμου, σύμφωνα με την γενική του εικόνα.

Εν τω μεταξύ ο κος Θεοχάρης έχει κακές σχέσεις με το επικοινωνιακό σκέλος της πολιτικής και δεν βοηθάει τον εαυτό του, αφού υπερασπίζεται την κυβέρνηση με λάθος τρόπο: Η απίθανη δήλωση για την  «ζηλευτή» θέση της χώρας, όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από κορωνοϊό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν ξεχνιέται εύκολα.

Θεοδωρικάκος

Όλοι, πλέον, του δείχνουν την πόρτα της εξόδου.

Την πόρτα του δείχνουν το Μαξίμου και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αξιοσημείωτο είναι το κλίμα που μεταφέρουν στα κείμενά τους διευθυντές δεξιών ΜΜΕ.

Την αρχή έκανε ο Αλέξης Παπαχελάς της «ναυχαρχίδας» του Μαξίμου Καθημερινής. Μετά ήρθε και ο διευθυντής του liberal Θανάσης Μαυρίδης, κι … έδεσε το γλυκό.

Για τον κύριο Θεοδωρικάκο όμως θα τα πούμε αναλυτικότερα σε άλλο άρθρο μας.

Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει βγει καθόλου από το «στόχαστρο» Κυριάκου Μητσοτάκη. Το αμέσως προηγούμενο διάστημα ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε τους καλλιτέχνες και τα μέτρα στο χώρο του θεάματος, εισπράττοντας και τις παλινωδίες της κυβέρνησης.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η Λίνα Μενδώνη, με έναν τρόπο που επικοινωνιακά δεν βοηθά καθόλου την κυβέρνηση, έχει αποτύχει – σύμφωνα με τους γνωρίζοντες – να διαχειριστεί έκτακτες συνθήκες:

Για παράδειγμα, η φωτιά στις Μυκήνες (με το «κάτι μαύρο στο χώμα» που θα μείνει) αλλά και η πρόσφατη πλημμύρα στην Ακρόπολη, που την έριξε σε διάφορους άλλους παράγοντες εκτός από το «τσιμέντωμα» που έχει κάνει το υπουργείο σε σημεία του Ιερού Βράχου.

Κικίλιας

Παρά το γεγονός πως ο Βασίλης Κικίλιας είναι από τις δημοφιλέστερους υπουργούς, φροντίζει ο ίδιος να θέτει τον εαυτό του εκτός υπουργείου Υγείας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δήλωση που έκανε σε ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μαζί με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, όπου υποστήριξε:

«Ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα φτάσουμε να έχουμε περισσότερες ποσότητες και λιγότερη ζήτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε όλες τις ανάγκες του πληθυσμού. Και έχει προβλεφθεί η διαδικασία αυτή και είναι στα χέρια του πρωθυπουργού η απόφαση, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και με ποιον τρόπο ενδεχομένως θα υποστηρίξουμε και άλλες χώρες».

Αν σκεφτούμε τον χαμηλό αριθμό παραληφθέντων εμβολίων καταλαβαίνει κανείς πως είναι άστοχη η δήλωση αυτή.

Και δεν είναι μόνο τα εμβόλια. Συνεχίζουν οι μουρμούρες ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε καν σε επικοινωνιακό επίπεδο. Δεν ξεχνιούνται εύκολα οι δηλώσεις του, όπως ότι φταίει η Δράμα για τα κρούσματα και όχι το νοσοκομείο.

Ο Βασίλης Κικίλιας μάλλον τα κάνει χειρότερα με όλη αυτή την ιστορία με τα εμβόλια πολιτικών στελεχών τη ΝΔ που πήραν τη σειρά από υγειονομικούς, ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες. Υπουργός Υγείας είναι, άρα θα είναι ο πρώτος που θα έχει το κόστος, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός έδειξε την ενόχληση του για το θέμα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το θέμα αυτό να τον οδηγήσει ακόμη και εντελώς εκτός κυβέρνησης. Ειδικά τώρα που το υπουργείο Ναυτιλίας, λόγω της ασθένειας Πλακιωτάκη, φαίνεται να βγήκε εκτός κάδρου ανασχηματισμού.

Ωστόσο η δημοφιλία του είναι εξαιρετικά υψηλή. Μπορεί το Μαξίμου να αισθάνεται αγανάκτηση, ωστόσο δεν είναι εύκολο να πάει κόντρα στις δημοσκοπήσεις. Θα δούμε.

Γεωργιάδης

Ο υπουργός που καθημερινά βρίσκεται στα κανάλια μπορεί να είχε την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά αυτό έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα. Φάνηκε, άλλωστε, κι από το «κούρεμα» των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ανασχηματισμός 2021 | Ποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να φύγουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δυσαρεστημένος από τον διαρκώς επιθετικό και δασκαλίστικο τρόπο του υπουργού του, ο οποίος είναι συνέχεια στην επικαιρότητα, όχι όμως συχνά για θετικούς λόγους.

Ο Αδ. Γεωργιάδης, από τους υπουργούς που στο υπουργικό συμβούλιο επέμενε στο άνοιγμα της αγοράς, κάτι που δεν έγινε λόγω της άσχημης επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, είναι σε δυσχερή θέση. Ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών και να ισορροπήσει με τις προθέσεις της αγοράς, θέλει από τους υπουργούς του να κάνουν πράξη το σύνθημα «πρώτα η υγεία και μετά όλα τα άλλα».

Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης, λόγω εσωκομματικών ισορροπιών (βλ. Α. Σαμαράς), δεν θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Απλώς αναμένεται να μετακινηθεί σε ένα υποδεέστερο υπουργείο.

Ανασχηματισμός 2021 | Ποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να φύγουν

Κεραμέως

Η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε τόσο δύσκολη θέση, όπως λίγο παλιότερα (για τον τρόπο που χειρίστηκε τις καταλήψεις, το φιάσκο με τις μάσκες κ.α) πάντα κινδυνεύει. Κι ας έχει εξαιρετική πολιτική σχέση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά (δύσκολο να καταφέρνεις και τα δύο μαζί).

Παραμένει σε αυστηρό έλεγχο από τον πρωθυπουργό. Μπορεί το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση να πέρασε αλλά ήρθε η αναγνώριση των κολεγίων, που έφερε τεράστια αντίδραση από τα Επιμελητήρια. Με λίγα λόγια, την κοιτάζει την πόρτα η κυρία Κεραμέως…

Και Αβραμόπουλος σε πρώτο πλάνο

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στέλεχος της ΝΔ, παλιός υπουργός που ετοιμάζεται να φορέσει τα καλά του. Υπενθυμίζουμε τις σκέψεις του Μητσοτάκη για την υπουργοποίηση του Δ. Αβραμόπουλου από τον περασμένο Μάιο. Στις αρχές Δεκεμβρίου φαίνεται ότι «κλείδωσε» η υποψηφιότητα του πρώην ευρωπαίου Επίτροπου στην Α΄Αθήνας, όπου θα κατέβει, μάλιστα, δίδυμο με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη. 

Τα καλά τους ετοιμάζονται να βάλουν επίσης, μεταξύ άλλων, οι:

Θόδωρος Ρουσσόπουλος, Σπήλιος Λιβανός, Άγγελος Συρίγος, Βασίλης Οικονόμου, Άννα Ευθυμίου και Σταύρος Καλαφάτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *