Τρία σενάρια επεξεργάζεται η Τουρκία για την συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

Τρία σενάρια επεξεργάζεται η Τουρκία για την συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

Τρία σενάρια επεξεργάζεται η Τουρκία για την συμφωνία των σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι τουρκικές αρχές συζητούν τρία σενάρια για την εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η εφαρμογή της οποίας ανεστάλη στις 17 Ιουλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σχεδιάζει να συζητήσει την έκβαση του θέματος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλεμπά, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει συνάντηση των προέδρων Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak (μετάφραση ieidiseis).

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, δεν θα βρεθεί διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση, γεγονός που θα οδηγήσει σε «επιδείνωση της [επισιτιστικής] κρίσης», η οποία δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των μερών θα κλείσουν εντελώς και «η στρατιωτική ένταση θα αυξηθεί».

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει «μονομερείς ενέργειες και τη δημιουργία εναλλακτικών οδών βάσει διμερών συμφωνιών», ιδίως την προμήθεια ουκρανικών αγροτικών προϊόντων μέσω του Δούναβη ή χερσαίων οδών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, ο διάδρομος σιτηρών θα συνεχίσει να λειτουργεί με την προηγούμενη μορφή του, αφού «αντιμετωπιστούν ορισμένες από τις ανησυχίες της Ρωσίας». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή είναι «η μόνη επιλογή που θα ωφελήσει όλα τα μέρη και θα αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Στις 10 Αυγούστου, η Ουκρανία ανακοίνωσε προσωρινούς διαδρόμους στη Μαύρη Θάλασσα για τα εμπορικά πλοία που πηγαίνουν από ή προς τα λιμάνια του Τσερνομόρσκ, της Οδησσού και του Γιούζνι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *