Τουρκία – Λιβύη | Στρατιωτική βάση ιδρύει η Άγκυρα στη χώρα της Αφρικής

Λιβύη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου η Λιβύη θα παραχωρήσει το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια στην Τουρκία

Η Τουρκία κατέληξε σε μια κρίσιμη συμφωνία με τη Λιβύη και μίσθωσε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια για να δημιουργήσει στρατιωτική βάση, αναφέρει το φιλοκυβερνητικό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το λιμάνι βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Μισάτρα και η στρατιωτική βάση που θα δημιουργηθεί θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, κίνηση που «σκοπό έχει να ενισχυθεί η κυριαρχία της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, να διασφαλιστούν οι τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων».

Η τουρκολιβυκή συμφωνία

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της τουρκολιβυκής συμφωνίας του 2020 που περιλάμβανε την ίδρυση δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, ενώ συνεχίζονται οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το TGRT σημειώνει ακόμα στην είδηση ότι η συμφωνία αυτή θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα και στις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρωτοβουλία της Τουρκίας στη Λιβύη ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο Cihat Yaycı, ο οποίος είναι αντιναύαρχος εν αποστρατεία και μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Topkapı της Κωνσταντινούπολης.

Ιδού γιατί η Ελλάς άλλαξε στάση με την Λιβύη…

Η Ελλάδα, η οποία διέκοψε τις σχέσεις με τη λιβυκή διοίκηση λόγω του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που υπεγράφη το 2019, συνειδητοποίησε ότι η πολιτική της αγνόησης της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, δεν λειτούργησε, έτσι ανέλαβε δράση για την αναζωπύρωση των σχέσεων, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στις 13 Αυγούστου 2023.

Οι κινήσεις στο παρασκήνιο είναι πραγματικά κρυφές και φαίνεται πως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με την Hurriyet, η Ελλάδα αναζητά τρόπους να έρθει πιο κοντά με τη Λιβύη, με την οποία έχει διακόψει κάθε σχέση εδώ και 4 χρόνια, καθώς καταστράφηκαν τα όνειρά της στην Ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης με την Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου 2019 για τον καθορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τηλεφώνησε στη Λίβυα ομόλογό του, Ναζλά Μανγκούς, και μίλησε μαζί της για πρώτη φορά.

Θα διορίσει πρέσβη

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γεραπετρίτης στην τηλεφωνική συνομιλία ανέφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν εκ νέου οι σχέσεις Αθήνας-Τρίπολης και να ανοίξουν ξανά οι κλειστοί δίαυλοι επικοινωνίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα διορίσει πρέσβη στην Τρίπολη μετά από πολλά χρόνια. Οι δύο υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συναντηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Γιατί άλλαξε πολιτική η Αθήνα

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους από την Αθήνα, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει την πολιτική της για τη Λιβύη είναι:

* Η Αθήνα έπρεπε να παραδεχτεί ότι ο πρωταγωνιστής στη Λιβύη ήταν η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (UMH) με έδρα την Τρίπολη, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.

* Θεωρώντας το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης ως «μη έγκυρο και άκυρο», η Αθήνα συνειδητοποίησε ότι ο ισχυρισμός ότι η GNA δεν είχε την εξουσία να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες δεν έγινε σεβαστός στην πράξη. Αυτό αποδείχθηκε από το ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζόρτζια Μελόνι, πήγε στην Τρίπολη τον περασμένο Ιανουάριο και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας κατά της λαθρομετανάστευσης, επιπλέον της συμφωνίας φυσικού αερίου των 8 δισ. ευρώ.

* Το γεγονός ότι η Τουρκία ξεκίνησε μια νέα εποχή στις σχέσεις της με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διατηρώντας παράλληλα την επαφή της με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Λιβύη, ανάγκασε την Αθήνα να αναθεωρήσει την πολιτική της για τη Λιβύη.

Τι είχε συμβεί;

Οι σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης επιδεινώθηκαν την επομένη της υπογραφής του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η Αθήνα, μετά την υπογραφή του μνημονίου, κήρυξε τον Μοχάμεντ Μάνφι, που ήταν πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα και σήμερα Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, ως persona non grata, με την προτροπή να απελαθεί εντός 72 ωρών. Στη συνέχεια της διαδικασίας, η Ελλάδα υποστήριξε ανοιχτά τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ηγέτη των ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Λιβύη, και δημιούργησε στενές σχέσεις με τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ, την οποία υποστήριζε ο Χάφταρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *