ΣΥΡΙΖΑ:Παπαδημούλης και ΠΑΣΟΚοποίηση οδηγούν στο 4%; Συντροφικά πυρά και φατρίες

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:28 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
ΣΥΡΙΖΑ

Σύσκεψη με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε χθες (19/06/2020) ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, όπου συζητήθηκε ο ρόλος του κόμματος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και εσωτερικά ζητήματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η τομεάρχης της ΚΟ για ευρωπαϊκά θέματα, Σία Αναγνωστοπούλου, η υπεύθυνη της ΠΓ για τον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Ράνια Σβίγκου, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Το ζήτημα Παπαδημούλη θεωρείται λήξαν

Το βασικό θέμα που προσπάθησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει χθες ήταν το ζήτημα με τα ακίνητα του Δημήτρη Παπαδημούλη. Σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πολυετή προσφορά και χωρίς ψεγάδια στη διαδρομή του. Ο τρόπος που επέλεξε τώρα να επενδύσει τα χρήματα, που απέκτησε νόμιμα και όχι παράνομα, ήταν λάθος. Νομίζω ότι το έχει κατανοήσει και ο ίδιος.

Μετά και τη σαφή δέσμευσή του, ότι όσο κατέχει δημόσιο αξίωμα δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ από ακίνητα που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες και θα δίνει το σύνολο των χρημάτων αυτών σε κοινωνικές δράσεις, το θέμα θεωρείται λήξαν.

Από εδώ και στο εξής, οποιαδήποτε αναπαραγωγή του θέματος συνιστά μονάχα αντιπερισπασμό της ΝΔ στην προσπάθειά της να κρύψει και να συμψηφίσει τα πραγματικά οικονομικά σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Με αυτή τη δήλωση Τσίπρα το θέμα θεωρείται λήξαν, στη θεωρία.

Σκόρπια διαδήλωση που θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ του 4% όχι του 34%

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε γι άλλη μια φορά να παρέμβει πυροσβεστικά για να κλείσει εσωκομματικά ζητήματα. Αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση Παπαδημούλη, την οποία έθεσε ο ίδιος στη διάθεση του προέδρου αλλά και να έχει ζητήσει εκ νέου ο Στέλιος Κούλογλου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε τον επικεφαλής της ευρωομάδας λέγοντας πως ναι μεν ήταν νόμιμος ωστόσο έκανε λάθος και πως το ζήτημα είναι λήξαν από τη στιγμή που τα έσοδα από τα ενοίκια των ακινήτων θα δοθούν για κοινωφελείς σκοπούς.

Από εκεί και πέρα ωστόσο το ζήτημα της λειτουργίας της ευρωομάδας και κατ’επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το θέμα που απασχολεί την Κουμουνδούρου.

Πολλές φορές η ευρωομάδα εμφανίζεται κατακερματισμένη ενώ οι Αλέξης Γεωργούλης και Κόκαλης Πέτρος πολλές φορές δεν είναι καν παρόντες, ενώ η κυρία Κουντουρά δεν έχει κάνει σχεδόν καμία δημόσια παρουσία (on camera) από την εκλογή της και μετά.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο  ευρωβουλευτής του κόμματος κος Παπαδημούλης εμφανίζεται να  έχει διαύλους επικοινωνίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση και αντιδρά στην πασοκοποίηση της Κουμουνδούρου όπως και μια σειρά άλλα στελέχη της παλιάς φρουράς της ανανεωτικής αριστεράς. Άλλωστε βρήκε στήριξη από το Νίκο Φίλη και άλλους όπως το Νίκο Βούτση παρά τους όποιους αστερίσκους.

Φαίνεται πως με αυτό στο μυαλό κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας όταν στήριξε τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Με βαριά καρδιά φαίνεται πως το έκανε σε μία προσπάθεια να μη φύγει η συζήτηση στα μήντια από τα λεφτά που έδωσε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της καμπάνια ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και αρχίσει εκ νέου η εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΠΑΣΟΚοποίηση ενοχλεί

Πάντως είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται έτοιμος να ενωθεί σε μία γροθιά. Γι άλλη μια φορά άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας με τον γραμματέα του κόμματος  Πάνο Σκουρλέτη, διασταύρωσαν ξίφη στην Πολιτική Γραμματεία με αφορμή  τα όσα είχε πει ο δεύτερος πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωποπαγές και κεντροαριστερό κόμμα».

 Η ουσιαστική απάντηση πάντως προς τον Πάνο Σκουρλέτη και την ομάδα των 53 ήρθε από τον Προεδρικό Χρήστο Σπίρτζη. Ο Χρήστος Σπίρτζης με άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» απαντώντας σχεδόν λέξη προς λέξη στις δηλώσεις Σκουρλέτη τονίζει πως ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη δεν υπάρχει.

Μάλιστα μιλάει για ένα «κόμμα που θα προτάσσει τις κοινωνικές συμμαχίες του από τις κομματικές ισορροπίες του».

Υπερασπίζεται τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ ως κεντροαριστερού κόμματος λέγοντας ότι «το κόμμα μας οφείλει να εκφράζει την παράταξη. δεν υποκρύπτει ούτε ηγεμονική στάση, ούτε κίνδυνο αλλοίωσης του χαρακτήρα του». Θυμίζουμε πως για τον κο Σκουρλέτη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κι όχι κεντροαριστερό κόμμα.

Ο κ. Σπίρτζης προσθέτει και μια βαριά μομφή κατά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο ηγεμονισμός έχει χαρακτηριστικό του την περιορισμένη δομή κέντρων αποφάσεων, συνήθως μικρού αριθμού και εύρους απόψεων για να διευκολύνονται οι ενέργειες της ηγεμονίας του. Κάτι σαν το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη».

Και προσθέτει: «Η αλλοίωση του χαρακτήρα ενός κόμματος συντελείται ευκολότερα σε κλειστές μικρές δομές και όχι σε πολυπληθείς δημοκρατικά λειτουργούντες οργανισμούς. Η πολιτική ή ηθική αλλοίωση κάποιων στελεχών ενός κόμματος συντελείται ευκολότερα σε μικρές δομές, σε αντίθεση με μαζικούς δημοκρατικούς οργανισμούς, μεγάλου εύρους απόψεων».

Κατάργηση της θέσης του γραμματέα

Επισημαίνει  ο κ. Σπίρτζης ότι η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ οφειλόταν στη «μετατροπή των πολιτικών διαδικασιών σε μια οργανωτίστικη αντίληψη ομάδων που ισορροπούσαν για τη διανομή της κυβερνητικής εξουσίας» και τονίζει σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι ευκολότερο να διολισθήσουμε στο ίδιο λάθος αν μείνουμε στις υπάρχουσες δομές, διαδικασίες και πρακτικές. Και είναι δυστυχώς ευκολότερο γιατί δεν υπάρχουν τα επαρκή αντίβαρα πίεσης μέσα στην οργάνωση, από τον συνδικαλισμό, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνικές εκφράσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο Χρήστος Σπίρτζης εκ των συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα προτείνει την κατάργηση της θέσης του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της μετεξέλιξής της σε μια πολυπρόσωπη γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής δίνοντας παράλληλα και διακριτό έως αυτόνομο ρόλο τον πρόεδρο του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Αλέξη δεν υπάρχει

«Αν υπάρχει η αντίληψη ότι ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν έχει την ευθύνη αλλά και τον διακριτό θεσμικό ρόλο της πορείας και της λειτουργίας ενός κόμματος, τότε έχουμε μπερδέψει την Αριστερά με τον αριστερισμό και τη δημοκρατική διαδικασία με την ισοπέδωση και την απαξία. ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, χωρίς τον Αλέξη δεν υπάρχει και είναι πολλές δεκαετίες μακριά η μετά Αλέξη εποχή» αναφέρει με νόημα ο κ. Σπίρτζης προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Αλέξη Τσίπρα.

Εν κατακλείδι

Όσο η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει την απόλυτη ηγεμονία της στο εσωτερικό της χώρας, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αδυνατεί να βρει το βηματισμό του. Η καλύτερη συγκολλητική ουσία για ένα κόμμα είναι η εξουσία (και η προοπτική αυτής), κάτι που σημαίνει πως άμεσα τουλάχιστον δεν φαίνεται να έρχεται η ενότητα. Εκτός φυσικά κι αν γίνουν ξεκαθαρίσματα, κάτι που δε φαίνεται να έρχεται άμεσα (πρν το συνέδριο τουλάχιστον).

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours