O Αντώνης Σαμαράς σταμάτησε τον ανασχηματισμό.’Διάβημα’ για Κεραμέως, Άδωνι, Βρούτση

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:27 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να μάθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις επιθυμίες του

Θα θυμάστε πως η πρόσφατη αρθρογραφία στην πολιτική ζωή του τόπου αφορούσε τον ανασχηματισμό. Μάλιστα η πλειοψηφία των μήντια στην Ελλάδα, έκανε λόγο για άμεσες αλλαγές. Εμείς ως de-facto κρατούσαμε επιφυλάξεις θεωρώντας πως θα γίνει προς το τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου.

Θεωρούμε πως οι εξελίξεις δικαιώνουν (μέχρι τώρα) την προσέγγισή μας, καθώς από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και μετά, καμία αναφορά δεν έχει γίνει σε ανασχηματισμό.

ο Αντώνης Σαμαράς ‘καθυστερεί’ τον ανασχηματισμό

Οι λόγοι οι οποίοι καθιστούν δύσκολο (έως αδύνατο) έναν άμεσο ανασχηματισμό είναι πολλοί.

Γι αρχή υπήρξαν υπουργοί που «κατέβασαν τα μολύβια», σταμάτησαν να παράγουν καθώς θεώρησαν πως δεν θα βρίσκονται σε κυβερνητική θέση στο νέο σχήμα (ή τουλάχιστον όχι στην ίδια θέση). Αυτομάτως αυτό δημιούργησε μεγάλη δυσχέρεια στο υπουργοκεντρικό, υδροκέφαλο, γραφειοκρατικό, ελληνικό σύστημα.

Αξίζει να τονιστεί πως πολλά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας άρχισαν να αρθρογραφούν για να παρουσιάσουν εαυτόν, ως υποψήφιο υπουργό. Αυτομάτως υπουργοί (βλ. Χατζηδάκης, Γεωργιάδης) ξεκίνησαν δηλώσεις υπεράσπισης του υπουργικού τους έργου. Η εικόνα αυτή , χαρακτηρίζεται προβληματική για μία κυβέρνηση 11 μηνών.

Η παράλυση της κυβέρνησης ήταν τέτοια που ανησυχία υπήρξε και στο Πεντάγωνο καθώς ορισμένα δημοσιεύματα δεν περιελάμβαναν τον Υπουργό Αμύνης στους σίγουρους προς παραμονή στο μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα.

Υπό το φόβο η κυβέρνηση να διολισθήσει σε πλήρη απραξία κι ακόμα χειρότερα να αρχίσουν τα συντροφικά μαχαιρώματα για ένα υπουργικό θώκο, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να καθυστερήσει τον ανασχηματισμό. Αυτό μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άνοιξε επισήμως δύο φορές θέμα ανασχηματισμού, μία στο ”Φόρουμ των Δελφών” και μία σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και ο κ. Μητσοτάκης τον επικρότησε από τα Ιεροσόλυμα,

Αν όμως αυτό είναι το προσκήνιο των κυβερνητικών αποφάσεων, το παρασκήνιο είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον. Άλλωστε η παραπολιτική είναι εξίσου σημαντική με την πολιτική.

Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, κάνουν λόγο για αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Έχει σημασία πως η πηγή είναι η ΕΣΤΙΑ, καθώς έχει εξαιρετική πληροφόρηση για το ‘δεξιό’ κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας.

Φαίνεται λοιπόν πως ο Αντώνης Σαμαράς έμαθε πως οι κκ Κεραμέως, Βρούτσης και Γεωργιάδης είναι στη λίστα των ονομάτων που θα αλλάξουν θέση, είτε με απομάκρυνση είτε με υποβάθμιση. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον πρώην Πρωθυπουργό που θεωρεί τους υπουργούς αυτούς πολιτικά ‘τέκνα’ του.

Φαίνεται επίσης πως ο Αντώνης Σαμαράς ενοχλήθηκε με την μη αξιοποίηση  εν ενεργεία βουλευτών που είναι φιλικά προσκείμενοι στο πρόσωπό του, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα της κεντροαριστεράς – αριστεράς (πρωην ΚΝίτες για παράδειγμα).

Οι πληροφορίες θέλουν ο Αντώνης Σαμαράς να φρόντισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  να ενημερωθεί για τα θέλω του, ώστε να μην διαταραχθεί η εσωκομματική ειρήνη.  

Τι επιθυμεί ο Αντώνης Σαμαράς

Φαίνεται πως προτάθηκε από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά η κα Κεραμέως να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης (το επιθυμεί και η ίδια), κάτι που δεν θα γίνει, φαίνεται, δεκτό. Κατά συνέπεια, αφού τίθεται εσωκομματικό veto για μη απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, πρέπει να βρεθεί ένα νέο υπουργείο για να ικανοποιηθεί η πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού.

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος παρασκηνιακά επιρρίπτει την ευθύνη για το φιάσκο με τα vouchers στον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη, σε έναν από τους υφυπουργούς Οικονομικών και σε άλλα πρόσωπα φαίνεται πως δεν θα παραμείνει απλός βουλευτής, αλλά θα παραμείνει σε κάποιον υπουργικό θώκο. Ποιος είναι αυτός, κανείς δεν το γνωρίζει, ούτε ο Πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι πως ο Αντώνης Σαμαράς θέλει τον κο Βρούτση στην μελλοντική κυβέρνηση.

Για τον κο Γεωργιάδη ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκανε ιδιαίτερη μνεία καθώς δεν πιστεύει κανείς πως θα υποβαθμιστεί ο Υπουργός Επενδύσεων. Αν αλλάξει Υπουργείο θα είναι σε ένα εξίσου ισχυρό. Λίγες είναι οι πιθανότητες (εως μηδαμινές) για ουσιαστική υποβάθμισή του.

Αξίζει να τονίσουμε πως τις τελευταίες ημέρες διακινούνται πληροφορίες ότι ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ακούει συμβουλές  που του εισηγούνται να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το οποίο θα έχει να χειρισθεί και σημαντικά νομικά θέματα δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος. Με γνώμονα πως επιθυμεί να πολιτευτεί με σταυρό στον Πειραιά ο κος Γεραπετρίτης καταλαβαίνει κανείς τη σημασία του συγκεκριμένου Υπουργείου, κυρίως στο κομμάτι του αθλητισμού.

Όλα αυτά τα δεδομένα δημιουργούν νέες καραμπόλες, άρα νέο σχεδιασμό του μελλοντικού κυβερνητικού σχήματος. 

Ο Πρωθυπουργός προκειμένου να κερδίσει χρόνο καθυστερεί τον ανασχηματισμό, όσο μπορεί. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσον θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σε ποιον βαθμό.

Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία έχει μακρά παράδοση σε βαρώνους, λοχαγούς και δελφίνους….

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours