S&P Global Platts: H Τουρκία μπλοκάρει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν για χάρη των ΗΠΑ

 S&P Global Platts
Η S&P Global Platts αναλύει το ενεργειακό παρασκήνιο

Την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-ΗΠΑ την έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν. Δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση, άλλωστε οι γνώστες της γεωπολιτικής ανέκαθεν θεωρούσαν πως η συμμαχία των δύο χωρών είναι εξαιρετικά σημαντική για να χαλάσει οριστικά κι αμετάκλητα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μάζης-Καρβουνόπουλος 26/05/2020 : Αν η Τουρκία κερδίσει στη Λιβύη γίνεται η εγγυήτρια τροφοδοσίας της ΕΕ, από Λιβύη – Τυνησία – Αλγερία. Μία λύση θα ήταν Ελλάδα-Γαλλία-Ισραήλ συμμαχία….

Gepostet von De-Facto am Montag, 25. Mai 2020
Αξίζει να ακούσετε τη συζήτηση του καθηγητή Ιωάννη Μάζη και του δημοσιογράφου Πάρη Καρβουνόπουλου, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων την ενεργειακή σημασία που έχει η Λιβύη για την Τουρκία

Αυτό που δεν περιμέναμε είναι η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η S&P Global Platts, επικαλούμενη πηγές του κλάδου, η Τουρκία καθυστερεί τις εργασίες επισκευής σε αγωγό φυσικού αερίου με το Ιράν, με σκοπό να ασκήσει πίεση για χαμηλότερες τιμές και να μπορέσει να ζητήσει κάποιου είδους “πολιτική χάρη” από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο συγκεκριμένος αγωγός είχε ανατιναχτεί στα τέλη Μαρτίου, με τη ροή να σταματά στις 31 Μαρτίου, από Κούρδους μαχητές, όπως οι Τούρκοι είχαν ανακοινώσει. Συνήθως απαιτούνται 3 έως 10 μέρες για επισκευές τέτοιου τύπου αλλά η Άγκυρα ξεκίνησε την επισκευή στα μέσα Απριλίου και είπε στην ιρανική κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες. Αυτό δήλωσε ο Mehdi Jamshididana, ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Ιράν (NIGC), σύμφωνα με την S&P Global Platts η οποία είναι και η βασική πηγή των πληροφοριών.

Δίπλα σε όλα αυτά η Τουρκία ηύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (LNG), αυξάνοντας τις αγορές της σε 23 φορτία φέτος από 13 σε ολόκληρο το 2019 και τέσσερα το 2018, σύμφωνα πάλι με την S&P Global Platts.

Η S&P Global Platts αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κρατική εταιρεία Botas έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον αγωγό στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια δεν απάντησε.

Αξιωματούχος του ιδιωτικού τομέα είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις καθυστερήσεις επισκευής για να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί το Ιράν στη χώρα. Η Τουρκία εισήγαγε το 17% των αναγκών φυσικού αερίου από το Ιράν πέρυσι, που ανέρχεται σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα πάντα με την S&P Global Platts.

Ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει φθηνότερο LNG για να πείσει τους μακροπρόθεσμους προμηθευτές φυσικού αερίου να μειώσουν τις τιμές τους.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερο άρθρο μας τη ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ LNG.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κάλεσε τις ΗΠΑ να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις τους, που έχουν δεχτεί πλήγματα από ουκ ολίγες διπλωματικές διενέξεις, μεταξύ των οποίων την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αλλά και την εισβολή στη Συρία, επιτιθέμενοι εναντίον των Κούρδων που μάχονταν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι S-400 δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα. Άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Οι αυξημένες τουρκικές εισαγωγές LNG, μαζί με το κλείσιμο του ιρανικού αγωγού, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν μόνο για να υποστηρίξουν τη δέσμευση της Τουρκίας να “συνεχίσει να είναι ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος”, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

S&P Global Platts is a provider of energy and commodities information and a source of benchmark price assessments in the physical commodity markets. The business was started with the foundation in 1909 of the magazine National Petroleum News by Warren C. Platt

S&P Global Platts and Argus Media are recognized as the two most significant price reporting agencies for the oil market

From an original focus on the oil industry, S&P Global Platts gradually expanded its purview to include metals, agriculture, shipping, and all energy-related markets – oil, coal, natural gas, electricity, nuclear power, petrochemicals, renewables, and emissions. S&P Global Platts is a division of S&P Global, Inc., (NYSE: SPGI), a provider of ratings, benchmarks and analytics to the global capital and commodity markets. The firm is sister to brands like S&P Global Ratings, S&P Global Market Intelligence and S&P Dow Jones Indices. It had been part of the Commodities & Commercial group of S&P Global, but that group saw all its assets, besides Platts, slowly sold off. It is now considered a stand-alone division of S&P Global.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *