Φθηνό LNG στην αγορά από τη Ρεβυθούσα που δουλεύει στο φουλ – Ραγδαία αύξηση εξαγωγών αερίου προς τη Βουλγαρία

ship cargo carrier energy Ρεβυθούσα

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) την φετινή χρονιά σε σύγκριση με το 2019, γεγονός που αναδεικνύει τόσο την αυξανόμενη σημασία του καυσίμου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας όσο και συνολικότερα, καθώς και την σημασία της αναβαθμισμένης Ρεβυθούσας ως εθνικής υποδομής.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι revythoysa_1_2.jpg

Η ανάγνωση των στοιχείων θέτει πλέον την Ρεβυθούσα ως μία εκ των κρίσιμων υποδομών του εθνικού συστήματος, καθώς παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού και δίνει τη δυνατότητα στην αγορά και στη χώρα να εκμεταλλευτεί τις πολύ φθηνές διεθνείς τιμές του LNG, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στη μείωση του ενεργειακού κόστους σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία και τις ενεργειακές εταιρείες.

Η Ρεβυθούσα ενισχύει την Ελλάδα

Εν συγκρίσει με την προηγούμενη χρονιά είναι εμφανές ότι το 2020 – ως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα – εξελίσσεται σε μια εξαιρετικά θετική χρονιά για το LNG. Όπως αποτυπώνεται και στα γραφήματα, οι εισαγωγές ΥΦΑ έχουν αυξηθεί, ενώ, τα σημεία εισόδου σε Κήπους και Σιδηρόκαστρο παραμένουν σταθερά. Επιπλέον, παρατηρείται ραγδαία αύξηση στις εξαγωγές προς Βουλγαρία για το πρώτο τρίμηνο του 2020 και μια μικρή αύξηση στα οικιακά δίκτυα και τις μεγάλες βιομηχανίες συγκριτικά με το 2019.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ρεβυθούσα έχει δεχτεί 15 φορτία LNG, σύμφωνα με το επικαιροποίημενο πρόγραμμα της υποδομής, γεγονός που δείχνει ότι η σταθμός εξακολουθεί να δέχεται κανονικά τα προγραμματισμένα φορτία. Πρόκειται για ένα στοιχείο άξιο υπογράμμισης, εάν λάβει κανείς υπόψη τις εξαιρετικά “δυναμικές” δηλώσεις που έκαναν οι Χρήστες τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη σύνταξη του ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων.

Τέλος, σύμφωνα με πηγές του ΔΕΣΦΑ, ο μικρός αριθμός εκφορτώσεων το μήνα Μάρτιο οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεξαμενές (αποθήκες) LNG στη Ρεβυθούσα ήταν γεμάτες λόγω του μεγάλου όγκου εκφορτώσεων κατά τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές εξαιτίας του Covid-19 και της μείωσης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δύο βασικές παράμετροι της περιόδου που διανύουμε.

Μιχάλης Μαστοράκη για το energypress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *