Ισχυροί μετασεισμοί στην Silicon Valley μετά την αποπομπή Sam Altman | Συζητείται ακόμα και η επιστροφή του στην εταιρεία

Ισχυροί μετασεισμοί στην Silicon Valley μετά την αποπομπή Sam Altman | Συζητείται ακόμα και η επιστροφή του στην εταιρεία

Ο Sam Altman και ο Greg Brockman, τα δύο επικεφαλής στελέχη της OpenAI που αποχώρησαν από την εταιρεία μετά από μια δραματική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Παρασκευή, φέρονται να βρίσκονται σε συζητήσεις με μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την επιστροφή τους στην start-up τεχνητής νοημοσύνης, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση του θέματος στους New York Times.

Από τους Cade Metz, Mike Isaac και Erin Griffith/New York Times

Οι συζητήσεις ακολουθούν μια κατακραυγή στη Silicon Valley μετά την εκδίωξη του 38χρονου Altman από τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI. Έκτοτε, οι επενδυτές της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και οι υποστηρικτές του Altman πιέζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της start-up να τον επαναφέρουν, είπαν έξι άτομα με γνώση της κατάστασης. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας γιατί οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, φέρεται να πρωτοστατεί της εκστρατείας πίεσης, είπε ένας από τους ανθρώπους. Οι επενδυτές της OpenAI που εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την αποκατάσταση του Altman είναι επίσης πρόθυμοι να επενδύσουν εάν εκείνος ιδρύσει μια νέα εταιρεία, κάτι που άρχισε να συζητά σχεδόν αμέσως μετά την απομάκρυνσή του, είπαν άνθρωποι με γνώση της κατάστασης.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο Altman ή ο Brockman θα επιστρέψουν στην OpenAI, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Λόγω της μοναδικής δομής της εταιρείας —ελέγχεται από μη κερδοσκοπικό οργανισμό και το διοικητικό του συμβούλιο έχει την εξουσία να διοικεί τις δραστηριότητες της θυγατρικής, όπου το πρότζεκτ της A.I. έχει ολοκληρωθεί— οι επενδυτές δεν έχουν επίσημο λόγο για το τι συμβαίνει με την start-up ή ποιος ηγείται.

Οι OpenAI, Microsoft και Thrive Capital αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το Verge ανέφερε, επίσης, νωρίτερα ότι το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI συζητούσε με τον Altman για πιθανή επιστροφή στην εταιρεία.

Οι νέες συζητήσεις μεταξύ του Altman, του Brockman και του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI είναι η πιο πρόσφατη ανατροπή σε ένα ταχέως εξελισσόμενο δράμα ενός μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο σήμερα.

altman murati scaled

Mira Hurati και Sam Altman

Η start-up του Σαν Φρανσίσκο έγινε γνωστή πέρυσι όταν κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT, το οποίο ουσιαστικά ανέδειξε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Altman, συνιδρυτής της OpenAI, έγινε γρήγορα το πρόσωπο της βιομηχανίας A.I. καθώς η Google, η Meta και άλλοι γίγαντες αγωνίζονταν για να πάρουν το προβάδισμα στην τεχνολογία. Αλλά την Παρασκευή, η OpenAI ανακοίνωσε ξαφνικά ότι το διοικητικό της συμβούλιο διέγραψε τον Altman από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, λέγοντας ότι «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του μαζί του». Το συμβούλιο δεν έδωσε στη δημοσιότητεα περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Altman κλήθηκε να συμμετάσχει σε βιντεοσύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το μεσημέρι της Παρασκευής και απολύθηκε αμέσως, είπε ο Brockman. Ο ίδιος ανέφερε ότι παρόλο που ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση. Αργότερα ανέφερε ότι εγκαταλείπει την εταιρεία.

Η OpenAI είχε έξι μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο πριν ο Altman αναγκαστεί να αποχωρήσει και ο Brockman δηλώσει την παραίτηση του. Οι άλλοι τέσσερις είναι ο Ilya Sutskever, συνιδρυτής της OpenAI, ο Adam D’Angelo, ο διευθύνων σύμβουλος του Quora, του ιστότοπου ερωτήσεων και απαντήσεων, η Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Georgetown και η Tasha McCauley, επιχειρηματίας και επιστήμονας υπολογιστών.

Ilya Sutskever

Sam Altman και Ilya Sutskever

Πριν από την αποπομπή του Altman, οι εντάσεις ήταν αυξημένες εντός της OpenAI καθώς το προφίλ της εταιρείας είχε εκτοξευθεί στα ύψη. Ειδικότερα, ο Sutskever, ένας σεβαστός ευρευνητής A.I., ανησυχούσε ολοένα και περισσότερο ότι η τεχνολογία της εταιρείας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη και ότι ο Altman δεν έδινε αρκετή προσοχή σε αυτόν τον κίνδυνο, ανέφεραν τρία άτομα που γνωρίζουν τις απόψεις του. Ο Sutskever εξέφρασε επίσης αντίρρηση για αυτό που έβλεπε ως μειωμένο ρόλο του μέσα στην εταιρεία.

Η απόλυση του Altman επέστησε την προσοχή σε ένα μακροχρόνιο τμήμα της κοινότητας Τεχνητής Νοημοσύνης μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν ότι η A.I. είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική ευκαιρία για μια ολόκληρη γενιά και άλλοι που ανησυχούν ότι η πολύ γρήγορη ανάπτυξη της μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Η απομάκρυνση προκάλεσε επίσης αναταραχή στη βιομηχανία της τεχνολογίας, όπου ο Altman είναι πολύ γνωστός όχι μόνο από την OpenAI αλλά και από τα χρόνια που ηγείτο στην Y Combinator, τη θερμοκοιτίδα εκκίνησης της Silicon Valley.

Πολλοί από τους επενδυτές της OpenAI, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Microsoft, Thrive Capital και Sequoia Capital, έμαθαν για την αποχώρηση του Altman ένα λεπτό πριν ανακοινωθεί η αναχώρησή του ή μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, ο ίδιος και ο Brockman έδιναν αγώνα για να δημιουργήσουν μία νέα εταιρεία A.I., είπαν τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Εξέτασαν επίσης ποιοι υπάλληλοι της OpenAI θα ενταχθούν σε αυτούς. Τουλάχιστον τρεις άλλοι υπάλληλοι της εταιρείας παραιτήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες.

Ωστόσο, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ο Altman και ο Brockman μιλούσαν επίσης με την OpenAI για την επιστροφή τους.

OpenAi 14

OpenAI

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *