Ποια είναι η Mira Murati | Ο βασιλιάς πέθανε (Sam Altman) | Zήτω η νέα βασίλισσα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Open AI)

Ποια είναι η Mira Murati | Ο βασιλιάς πέθανε (Sam Altman) | Zήτω η νέα βασίλισσα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Open AI)

Για χρόνια, η Mira Murati εργάζεται στα παρασκήνια στην πρωτοποριακή εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης OpenAI, επιβλέποντας την ανάπτυξη και την παράδοση επαναστατικών προϊόντων όπως το ChatGPT και το DALL-E. Τώρα, μπαίνει στο προσκήνιο ως μεταβατική διευθύνουσα σύμβουλός της.

Από τους Tripp Mickle και Cade Metz/New York Times

Η 34χρονη Murati, ανέβηκε στην κορυφαία θέση στην αμερικανική εταιρεία υψηλού προφίλ την Παρασκευή, όταν το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ανέτρεψε τον Sam Altman, τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της. Η εταιρεία είπε ότι η Murati κατέχει ένα «μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων» και ότι θα παράσχει «μια απρόσκοπτη μετάβαση ενώ θα διεξάγει μια επίσημη αναζήτηση για έναν μόνιμο CEO».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αν και φέρει τον τίτλο της διευθύντριας τεχνολογίας από πέρυσι, νυν και πρώην υπάλληλοι δήλωσαν στους New York Times ότι η Murati λειτουργεί ουσιαστικά ως επικεφαλής των εκτελεστικών λειτουργιών της εταιρείας. Η ίδια φρόντισε οι μηχανικοί της εταιρείας να αναπτύξουν εκδόσεις του εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Χειρίστηκε επίσης τη σχέση της εταιρείας με τη Microsoft, έναν επενδυτή και συνεργάτη που έχει αναπτύξει την τεχνολογία της OpenAI, και βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής της για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ουάσιγκτον και την Ευρώπη.

«Έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να συγκεντρώνει ομάδες με τεχνική τεχνογνωσία, εμπορική οξυδέρκεια και βαθιά εκτίμηση για τη σημασία της αποστολής», έγραψε ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, σε ένα άρθρο για αυτήν στο περιοδικό Time. «Ως αποτέλεσμα, η Mira βοήθησε να χτιστούν κάποιες από τις πιο συναρπαστικές τεχνολογίες A.I. που έχουμε δει ποτέ».

Η Murati γεννήθηκε στην Αλβανία και σπούδασε στον Καναδά, είναι μηχανολόγος μηχανικός και κατά η ίδια κατασκεύασε ένα υβριδικό αγωνιστικό αυτοκίνητο ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο Dartmouth College. Εντάχθηκε στην OpenAI το 2018 μετά από θητείες στην Tesla, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του αυτοκινήτου Model X και της Leap Motion, μιας start-up που ανέπτυξε ένα υπολογιστικό σύστημα για την παρακολούθηση των κινήσεων των χεριών και των δακτύλων.

Η Murati έχει δηλώσει ότι η δουλειά της στην Tesla την έβαλε στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης και την ενέπνευσε να αναζητήσει δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Η OpenAI την προσέλαβε ως αντιπρόεδρο του τμήματος εφαρμοσμένης A.I. και συνεργασιών. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία ήταν ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος στη διασφάλιση ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα ωφελούσε όλη την ανθρωπότητα. Αργότερα αναδιαρθρώθηκε ως κερδοσκοπική εταιρεία, ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τα τεράστια χρηματικά ποσά που απαιτούνται για την κατασκευή των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Σκέφτηκα ότι ουσιαστικά αν χτίζεις A.I., είναι μια τόσο βασική μονάδα στο σύμπαν που επηρεάζει τα πάντα», είπε η Murati τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Andreessen Horowitz, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley. «Τι άλλο υπάρχει για να κάνουμε κάτι πιο εμπνευσμένο από την εξύψωση και την αύξηση της συλλογικής νοημοσύνης της ανθρωπότητας;» είχε αναρωτηθεί δημοσίως τότε.

Η OpenAI εποπτευόταν από μια ομάδα ανώτερων ηγετών που περιλάμβανε τον Sam Altman, τον Greg Brockman, πρώην πλέον πρόεδρό της και τον Wojciech Zaremba, πολωνικής καταγωγής ερευνητή A.I. που ήταν επίσης μεταξύ των ιδρυτών της εταιρείας. Η Murati, η οποία ήταν μέλος της ηγετικής ομάδας, θα εκτελούσε τις αποφάσεις της ομάδας όσον αφορά όλη την εταιρεία.

OpenAI

Ανέλαβε την ευθύνη για τη διανομή της συσκευής δημιουργίας εικόνων, DALL-E, και της δημιουργίας κειμένου, ChatGPT, η οποία προσέλκυσε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες μετά την κυκλοφορία της πέρυσι. Καθώς το ChatGPT και το DALL-E απογειώθηκαν, εμφανίστηκε στο «The Daily Show», στο Bloomberg TV και σε πολλά συνέδρια τεχνολογίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να φέρουμε το κοινό μαζί, να φέρουμε αυτές τις τεχνολογίες στη συνείδηση του κοινού, αλλά με τρόπο υπεύθυνο και ασφαλή», είχε πει η Murati στον παρουσιαστή του «The Daily Show» Trevor Noah πέρυσι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *