Reuters -Ρούβλι | Η ανάκαμψη του ρουβλίου δεν είναι τόσο αληθινή όσο φαίνεται

Reuters -Ρούβλι | Η ανάκαμψη του ρουβλίου δεν είναι τόσο αληθινή όσο φαίνεται

Το ρούβλι ανέκαμψε αστραπιαία σε επίπεδα που έφτασε για τελευταία φορά τις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αψηφώντας τις προβλέψεις ότι ο πόλεμος θα το οδηγούσε σε ελεύθερη πτώση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η δραματική ανάκαμψη (το νόμισμα έχασε σχεδόν το μισό της αξία του μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου) οφείλεται εν μέρει στην πραγματική βελτίωση της ρωσικής οικονομίας, καθώς τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας αυξάνονται και οι εισαγωγές συρρικνώνονται.

Αλλά η χρήση της συγκεκριμένης ανάκαμψης ως απόδειξη ότι η οικονομία της Ρωσίας, που έχει χτυπηθεί σκληρά από τις κυρώσεις, έχει ξεπεράσει το πρόβλημα, θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητική, αναφέρει το Reuters.

Το νόμισμα διογκώνεται επίσης τεχνητά από τα capital controls και με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας να προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10%-15% φέτος, οι Ρώσοι γίνονται γρήγορα φτωχότεροι καθώς ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός καταβροχθίζει τα κέρδη τους.

“Αυτή (η ανάκαμψη του ρουβλίου) δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί την άποψη της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ρωσίας”, δήλωσε ο Ulrich Leuchtmann, αναλυτής της Commerzbank.

“Οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να οδηγήσουν το ρούβλι με τον τρόπο που μπορούν το ευρώ ή το δολάριο”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ενώ η ρωσική ζήτηση για συνάλλαγμα μειώθηκε, οι κερδοσκόποι που χρησιμοποιούν τα νομίσματα για να στοιχηματίσουν σε μια χώρα είναι πλέον απόντες.

Από την έναρξη του πολέμου, το ρούβλι έχει χωριστεί σε μια χερσαία αγορά για τα τοπικά ιδρύματα και σε μια υπεράκτια αγορά για τις δυτικές τράπεζες και τους επενδυτές που συναλλάσσονται μεταξύ τους και με οντότητες που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Ο όγκος συναλλαγών έχει ”στερέψει” και στις δύο περιπτώσεις.

Η JPMorgan δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δυτικές τράπεζες έχουν μειώσει τις συναλλαγές και τις πιστωτικές γραμμές προς τις ρωσικές οντότητες, δημιουργώντας “μια τριβή μεταξύ υπεράκτιων και χερσαίων συναλλαγών”. Ωστόσο, καθώς το ρούβλι έχει ανακάμψει, το χάσμα τιμών μεταξύ των αγορών έχει συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, το ”υπεράκτιο ρούβλι” αυτή την εβδομάδα σημείωσε ισχυρή τιμή, στα 75 έναντι του δολαρίου περίπου εκεί όπου διαπραγματευόταν την παραμονή της εισβολής που η Ρωσία χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Στις 7 Μαρτίου, έφθασε σε χαμηλό ρεκόρ των 150 ανά δολάριο.

Στις χερσαίες αγορές, το ρούβλι την Παρασκευή έφτασε για λίγο τα 80,33 δολάρια, επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από την εισβολή στις 23 Φεβρουαρίου και πολύ μακριά από το χαμηλό της 10ης Μαρτίου στα 121,5.

9e176221c4c9404789a683dbf3a8c4ca

”Τεχνητή” στήριξη στο Ρούβλι

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα “στηρίζει” τεχνητά το ρούβλι και ο ρόλος των επίσημων μέτρων στην ανάκαμψη είναι εύκολο να εντοπιστεί.

Ως απάντηση στις σαρωτικές κυρώσεις, η Ρωσία αύξησε τα επιτόκια στο 20%, περιόρισε την πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων σε μετρητά σε ξένο νόμισμα, απαγόρευσε στους πολίτες να κάνουν ανάληψη άνω των 10.000 δολαρίων σε ξένο νόμισμα για έξι μήνες και σταμάτησε τις τράπεζες από το να πωλούν σκληρό νόμισμα σε μετρητά.

Στους ξένους επενδυτές έχει απαγορευτεί η πώληση μετοχών και ομολόγων, περιορίζοντας την προσπάθεια να ξεφορτωθούν τα ρούβλια και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε την Πέμπτη οι ξένοι αγοραστές να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο από την 1η Απριλίου.

“Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν αυτό, διότι αν είναι επιτυχημένο και οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν σε αυτό, θα είχε υποστηρικτικό αντίκτυπο στην αγορά του ρουβλίου”, δήλωσε η επικεφαλής αναλύτρια της Danske Bank Minna Kuusisto.

Οι αναλυτές θεωρούν γενικά το αίτημα του Πούτιν ως μια προσπάθεια να υπονομεύσει τις κυρώσεις και να ενισχύσει το νόμισμα, ενώ η Kuusisto σημείωσε ότι οι Ρώσοι πωλητές φυσικού αερίου στο παρελθόν δεν μετέτρεπαν πλήρως τα έσοδα από το συνάλλαγμα σε ρούβλια.

rouvli ruvli

Το ”γνήσιο” κομμάτι της ανάκαμψης

Ωστόσο, ένα μέρος της ανάκαμψης του ρουβλίου είναι γνήσιο: τα νομίσματα μπορούν να έχουν καλές επιδόσεις ακόμη και αν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, εφόσον βελτιώνεται η θέση του ισοζυγίου πληρωμών.

Αναλύοντας τα στοιχεία για την κίνηση των δεξαμενόπλοιων, το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (IIF) εκτιμά ότι τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο θα ανέλθουν σε 12,3 δισ. δολάρια – αυξημένα απότομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη.

Η κατάρρευση των εισαγωγών θα μπορούσε να δει το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διπλασιάζεται από το 2021 σε 200-240 δισ. δολάρια φέτος, εκτιμά επίσης το IIF.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του IIF Robin Brooks αναγνώρισε ότι οι ερωτήσεις σχετικά με την κίνηση του ρουβλίου ήταν εύλογες δεδομένων των capital controls, αν και έκρινε την ανάκαμψη “γνήσια”, επισημαίνοντας το νόμισμα του έταιρου εξαγωγέα πετρελαίου Καζακστάν, το οποίο έχει ανακτήσει το μισό των απωλειών του μετά την εισβολή.

Μακροπρόθεσμα, η τύχη του ρουβλίου φαίνεται λιγότερο ευνοϊκή.

Ο εξοστρακισμός από τη Δύση είναι πιθανό να σημαίνει λιγότερους αγοραστές για τις εξαγωγές της Ρωσίας, και αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν, το ρούβλι θα δυσκολευτεί. Με τα μισά από τα 640 δισ. δολάρια σε χρυσό και συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν παγώσει, η Ρωσία έχει λιγότερα περιθώρια να υπερασπιστεί το νόμισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *