Αποφύγετε τον Περσικό Κόλπο | Οδηγία Ελλάδας μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

Αποφύγετε τον Περσικό Κόλπο | Οδηγία Ελλάδας μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

Σε κίνδυνο μπορεί να βρεθούν οι αγορές, μετά την οδηγία της χώρας προς τα ελληνικά πλοία για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Περσικό Κόλπο, μετά την κατάληψη των δύο ελληνόκτητων πλοίων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα ειδοποίησε όλα τα πλοία της χώρας να «προσαρμοστούν στην απαράδεκτη κατάσταση» όταν πλέουν στον Περσικό Κόλπο και να αποφεύγουν τα ύδατα γύρω από το Ιράν.

Περίπου το 27% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services Ltd., μονάδας της μεγαλύτερης ναυπηγικής εταιρείας στον κόσμο.

«Τα πλοία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά», δήλωσε ο Matt Stanley, έμπορος και μεσίτης της Starfuels στο Ντουμπάι. «Το Ιράν θα είναι εξαιρετικά προστατευτικό έναντι όλων των περιουσιακών στοιχείων».

Η κατάληψη των δύο πλοίων στον Περσικό Κόλπο αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπών στην εφοδιαστική αλυσίδα,  από μια περιοχή που αποτελεί ζωτική πηγή παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού.

Tην Παρασκευή, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης παρέσυρε δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια, με το καθένα να μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα είναι μια ισχυρή δύναμη στην κατοχή πετρελαιοφόρων πετρελαιοφόρα στον κόσμο, καθιστώντας κάθε διαμάχη με το Ιράν δυνητικά σοβαρή για την παγκόσμια αγορά.

Αντίστοιχα, περίπου το 1/5 της ημερήσιας προμήθειας αργού διέρχεται από τα στενά του Ορμούζ, τη στενή πλωτή οδό που χωρίζει τον Περσικό Κόλπο από τον Ινδικό Ωκεανό και αγοραστές αργού σε όλο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο Prudent Warrior, χωρητικότητας 150.000 dwt, που ναυπηγήθηκε το 2017, του Σπύρου Πολέμη, όσο και το Delta Poseidon, χωρητικότητας 157.400 dwt, κατασκευής 2011, του Διαμαντή Διαμαντίδη, έχουν καταληφθεί από Ιρανούς στρατιώτες, ως “αντίποινα για την ακινητοποίηση του ρωσικου δεξαμενόπλοιου Pega στην Κάρυστο, στα μέσα Απριλίου.

Ελληνικά τάνκερ: «Πόλεμος για γερά νεύρα» – Σε ιρανικό λιμάνι το «Prudent Warrior»

Παρατείνεται η αγωνία για τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι φρουροί της επανάστασης του Ιράν, την περασμένη Παρασκευή, και παραμένουν σε αιχμαλωσία.

Ο λόγος για τα τάνκερ «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon», τα οποία με εντολή της Τεχεράνης θα οδηγηθούν στο ιρανικό λιμάνι Μπανταραμπάς, όπου θα γίνει η μετάγγιση του πετρελαίου που μεταφέρουν. Μάλιστα, το πρώτο από τα δύο δεξαμενόπλοια βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Ιράν, ενώ το δεύτερο, το «Delta Poseidon», παραμένει στην ίδια θέση που έγινε το ρεσάλτο την Παρασκευή.

Το πλήρωμα αμφότερων των πλοίων είναι καλά στην υγεία του. Έχουν πάρει πίσω τα κινητά τους, ώστε να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, οι οποίοι φυσικά αγωνιούν για την κατάστασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Delta βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δυο είναι Έλληνες. Στο Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος. Η απόβαση στο Delta Poseidon έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους στο πλοίο Prudent Warrior.

One thought on “Αποφύγετε τον Περσικό Κόλπο | Οδηγία Ελλάδας μετά την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ

  1. Παράθεμα: Βίντεο-ντοκουμέντο | Το ρεσάλτο των Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ | De-Facto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.