Ο Jerome Powell πάγωσε τα χαμόγελα στη Wall Street | Ο πληθωρισμός περιμένουμε να είναι ακόμα πιο επίμονος

NEW YORK TIMES

Ο Jerome H. Powell, πρόεδρος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), τόνισε στους νομοθέτες της Βουλής ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «πολύ μακριά» από το χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό ακόμη και 15 μήνες μετά το ξεκίνημα της εκστρατείας της κεντρικής τράπεζας να δροσίσει την οικονομία και να καταπολεμήσει τις γρήγορες αυξήσεις τιμών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Jeanna Smialek/New York Times

Ο Powell κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής. Ανέφερε στους βουλευτές ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει αρκετά σφιχτή και ότι ο πληθωρισμός —αν και έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή του το περασμένο καλοκαίρι— είναι ακόμα πολύ ψηλά. Υπό το πρίσμα αυτό, η Fed ίσως και να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη υψηλότερα από το τρέχον επίπεδό τους, λίγο πάνω από το 5%.

«Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους», ανέφερε συγκεκριμένα ο Powell. «Παρ’ όλα αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να είναι υψηλές και η διαδικασία για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει».

Οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις. Αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν ανένδοτοι ως προς το γεγονός ότι η απόφαση για παύση δεν ισοδυναμεί με κήρυξη νίκης κατά του πληθωρισμού. Αντίθετα, η πιο ψύχραιμη στάση θα δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής χρόνο να αξιολογήσουν πόσο καλά λειτουργούν τα υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία, καθώς προσπαθούν να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία κάνοντας αρκετά για να μειώσουν την ανάπτυξη χωρίς να κάνουν τόσα πολλά και την καταστρέψουν.

«Δεδομένου πόσο μακριά έχουμε κινηθεί, ίσως και να είναι λογικό να προχωρήσουμε τα επιτόκια υψηλότερα, αλλά να το κάνουμε με πιο μέτριο ρυθμό», είπε ο Powell απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, εξηγώντας ότι είναι σαν να μετακινούμαστε από έναν αυτοκινητόδρομο σε περισσότερους τοπικούς δρόμους. «Καθώς πλησιάζετε στον προορισμό σας, καθώς προσπαθείτε να βρείτε αυτόν τον προορισμό, επιβραδύνετε ακόμη περισσότερο».

Powell jerome

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ προέβλεψαν στις νέες εκτιμήσεις τους την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα θα αυξήσουν τα επιτόκια σε περίπου 5,6% φέτος, που θα ισοδυναμεί με δύο ακόμη αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο. Ο Powell ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του μετά την απόφαση της περασμένης εβδομάδας ότι η συνεδρίαση της Fed στις 25-26 Ιουλίου θα είναι «ζωντανή», πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατή μια αύξηση επιτοκίων σε εκείνη τη συγκέντρωση.

«Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή εικασία για το τι θα συμβεί εάν η οικονομία αποδώσει τα αναμενόμενα», δήλωσε ο Powell την Τετάρτη, αναφερόμενος στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Τα σχόλια του Powell προκάλεσαν μια μικρή υποχώρηση στις τιμές των μετοχών (o Nasdaq έχασε 1,2%), αν και τελικά δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να μετατοπίσουν τις εκτιμήσεις της αγοράς για ως προς τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά φέτος, λιγότερο από αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed.

Έτσι, η ανάσα που πήρε η Wall Street μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύεται κάπως μεγαλύτερη από ότι ήλπιζαν οι επενδυτές με τους δείκτες να συμπληρώνουν χθες την τρίτη ημέρα τους στο «κόκκινο». Εξάλλου, παρά τα χαμηλά επίπεδα διόρθωσης για την ώρα δεν καταγράφονται τα θετικά εκείνα στοιχεία που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν σωσίβιο για τη διατήρηση του ανοδικού momentum.

21DC POWELL 03 ltkw

Η Fed θα πρέπει να αξιολογήσει πόσο επιβραδύνεται η οικονομία και αν αυτό είναι πιθανό να είναι αρκετό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι αξιωματούχοι αποφασίζουν τι να κάνουν με τα επιτόκια. Η συνολική ανάπτυξη και η αγορά κατοικίας έχουν μειωθεί από το 2021, αλλά η κατανάλωση, ακόμη και οι τιμές των κατοικιών έχουν δείξει πρόσφατα σημάδια ανανεωμένης ισχύος και οι προσλήψεις παρέμειναν ραγδαίες. Και ο ίδιος ο πληθωρισμός είναι στάσιμος.

«Ο πληθωρισμός μας εκπλήσσει συνεχώς, και ουσιαστικά όλους τους άλλους αναλυτές, με το να είναι πιο επίμονος από το αναμενόμενο», είπε ο Powell. «Και νομίζω ότι το περιμένουμε -να περιμένουμε να είναι πιο επίμονος».

Ο Powell ρωτήθηκε για τις αυξήσεις των τιμών παγκοσμίως. Πολλοί οικονομολόγοι επεσήμαναν τα μεγάλα πακέτα δαπανών για την πανδημία των Ηνωμένων Πολιτειών ως κινητήρια δύναμη της αρχικής αύξησης του πληθωρισμού, αλλά τώρα αρχίζει να εξασθενεί στην Αμερική, παρόλο που παραμένει πεισματικά πολύ υψηλός στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ανάκαμψή μας είναι μακράν η ισχυρότερη», είπε. «Όλοι έχουν πολύ υψηλό πληθωρισμό».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας «κοινός παράγοντας» που οδήγησε τις αυξήσεις των τιμών. «Είναι η πανδημία, και όλα όσα σχετίζονται με αυτήν: το κλείσιμο της οικονομίας, το άνοιγμα της οικονομίας, η δημοσιονομική στήριξη, η νομισματική στήριξη. Όλα αυτά που συνέβησαν οδήγησαν σε υψηλό πληθωρισμό».

Στρέφοντας την προσοχή του στον τραπεζικό τομέα, ο Powell ανέφερε ότι οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί από την κατάρρευση ενός μικρού αριθμού περιφερειακών ιδρυμάτων έχουν δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες και αντιξοότητες για τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αβεβαιότητα να παραμένει υψηλή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η περίπτωση της Silicon Valley Bank κατέδειξε την ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες αυτού του μεγέθους, όχι όμως υπερβολικά αυστηρών ώστε να τεθεί σε κίνδυνο η επιχειρηματική λειτουργία τους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ παραμένει πολύ καλά κεφαλαιοποιημένο.

Ο πρόεδρος της Fed θα μιλήσει και σήμερα, αυτή τη φορά στη Γερουσία, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας ενημέρωσης του προς τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων του Σώματος.

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Πρόεδρου της Federal Reserve της Ατλάντα, Raphael W. Bostic, ότι περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει «αχρείαστη αποστράγγιση» της αμερικανικής οικονομίας. Υποστήριξε ότι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να γίνει αισθητός στην οικονομία ο αντίκτυπος των προηγούμενων κινήσεων, προτού προχωρήσουν σε νέα αύξηση των επιτοκίων. «Εάν απλώς συνεχίσουμε με περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, θα μπορούσαμε να στερήσουμε αχρείαστα πολύ δυναμική από την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bostic, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

*Ο Joe Rennison συνέβαλε στο ρεπορτάζ.

**Η Jeanna Smialek γράφει για την Federal Reserve και την οικονομία για τους ΝΥTimes. Στο παρελθόν κάλυπτέ τα οικονομικά στο Bloomberg News.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *