Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην αγορά μπορεί να είναι σαν την τελευταία ανάσα πριν πέσουμε σε κώμα

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην αγορά μπορεί να είναι σαν την τελευταία ανάσα πριν πέσουμε σε κώμα

Η χρηματιστηριακή αγορά στις ΗΠΑ έχει κάνει απίστευτα βήματα προόδου από την πτωτική της πορεία πέρυσι –τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ύφεσης.

Από την Krystal Hur/CNN Business

Στο κλείσιμο της στις 16 Ιουνίου 2022, ο δείκτης S&P 500 βρισκόταν περίπου στις 3.666,77 μονάδες, χτυπημένος από τον επίμονο πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο δείκτης ευρείας βάσης βρίσκονταν στις 4.409,59 μονάδες στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευήςσημειώνοντας κέρδος περίπου 20% από ένα χρόνο νωρίτερα, παρά τις καταρρεύσεις των περιφερειακών τραπεζών, μία ελάχιστα αποφευχθείσα χρεοκοπία και τη συνεχιζόμενη μάχη της Fed ενάντια στον πληθωρισμό.

Οι τεχνολογικές μετοχές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση που χτυπήθηκαν από την αύξηση των επιτοκίων το 2022 έχουν επίσης τεράστια ώθηση φέτος.

Οι μετοχές της Apple έκλεισαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 186,01 δολάρια την περασμένη Πέμπτη, σε σύγκριση με τα 135,43 δολάρια ένα χρόνο πριν. Για το έτος, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο περίπου 15%, ο Dow κερδίζει 3,5% και ο Nasdaq Composite σημειώνει άνοδο 30,8%.

3000

Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη επιτάχυνση του ανοδικού ράλι στη Wall Street προμηνύει κάποιο πόνο στο μέλλον, λένε οι επενδυτές.

«Η αγορά συμπεριφέρεται αρκετά παραληρηματικά», δηλώνει η Amanda Agati, επικεφαλής επενδύσεων στην PNC Financial Services Asset Management Group. «Πολλά από αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή μπορεί κάλλιστα να είναι σαν την τελευταία ανάσα πριν πέσουμε σε κώμα».

Ήδη, υπάρχουν ενδείξεις ότι δημιουργούνται ρωγμές και οι οποίες ενδέχεται σύντομα να διευρυνθούν.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την Τετάρτη, αλλά έδειξε ότι θα μπορούσε να τα αυξήσει δύο φορές ακόμη φέτος. Αυτό προκάλεσε αρχικά ένα απότομο ξεπούλημα προτού οι επενδυτές απομακρύνουν γρήγορα το μυαλό τους από το επιθετικό σινιάλο της Fed, με αποτέλεσμα οι μετοχές να ανέβουν ξανά μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης. Οι μετοχές υποχώρησαν ελαφρά την Παρασκευή, αλλά και πάλι έκλεισαν την εβδομάδα ανοδικά.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολλά σημάδια ότι η αγορά είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, σε σύγχυση.

Στα τέλη Μαΐου, η ψήφιση από το Κογκρέσο της συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ (που αργότερα υπεγράφη σε νόμο από τον Πρόεδρο Joe Biden) και η ανακοίνωση ενός τριμήνου από την κατασκευάστρια τσιπ Nvidia που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις ώθησαν τα μεγάλα χαρτιά της τεχνολογίας υψηλότερα, βοηθώντας τις μετοχές να ξεπεράσουν το εύρος συναλλαγών στο οποίο είχαν κολλήσει εδώ και μήνες.

wall street

Στη συνέχεια, ο S&P 500, νωρίτερα αυτό το μήνα, εισήλθε σε μια ανοδική αγορά, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 20% από το χαμηλό του από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο ευρείας βάσης δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Την ίδια στιγμή, βελτιώθηκε και το εύρος της αγοράς, καθώς το ανοδικό ράλι του S&P 500 πέρασε από τις μετοχές τεχνολογίας και σε άλλα μέρη της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών, υλικών και χρηματοοικονομικών τομέων. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό σημάδι όσον αφορά τους επενδυτές που ανησυχούν ότι τα κέρδη του S&P 500 φέτος κυριαρχήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχές τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενισχυμένες από μια πτήση προς την ασφάλεια ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας και από τον ενθουσιασμό της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μετοχές της Apple έκλεισαν σε υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη, πλησιάζοντας στην κεφαλαιοποίηση των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έρχεται αφότου η μετοχή μια εβδομάδα νωρίτερα έφτασε σε υψηλό ρεκόρ εντός της ημέρας, την ημέρα που η εταιρεία παρουσίασε τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας Vision Pro στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της. Οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού αυξήθηκαν κατά περίπου 42% όσον αφορά το έτος.

Ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities, αναμένει ότι οι μετοχές της Apple θα επιτύχουν στόχο τιμής 240 $ έως το επόμενο καλοκαίρι και ότι η εταιρεία θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πιο κοντά στο 2025, επικαλούμενος τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες που θα προσφέρει ένα νέο μοντέλο iPhone που αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο.

«Δεν υπάρχουν καλύτερες μετοχές να κατέχει κανείς σήμερα στην άκρη από της Apple… παρά την αμερικανική οικονομία που είναι ακόμα λίγο νεφελώδης», σημειώνει ο Ives.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Microsoft σημείωσαν επίσης αθόρυβα υψηλό όλων των εποχών, κλείνοντας στα 348,10 $ την Πέμπτη.

Παρά ορισμένα ανοδικά σημάδια στην αγορά, οι επενδυτές λένε ότι τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε ένα διαρκές ανοδικό ράλι, ειδικά αν ληφθεί υπόψη μια πιθανή ύφεση που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Και ενώ το εύρος της αγοράς έχει διευρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι μετοχές τεχνολογίας,  τα αποκαλούμενα ισχυρά χαρτιά, εξακολουθούν να είναι υπεύθυνες για τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη, αφήνοντας δυνητικά την κούρσα ανόδου σε ασταθή πόδια. Στη Wall Street εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η πορεία της αγοράς δείχνει να είναι υπερβολική.

«Η αποτίμηση ορισμένων από αυτές τις κινήσεις μοιάζει σαν το πέταγμα του Ίκαρου πολύ κοντά στον ήλιο», δηλώνει ο Richard Steinberg, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο The Colony Group.

Επιπλέον, οι αποδόσεις του 2ετούς και 10ετούς ομολόγου παραμένουν ανεστραμμένες, φαινόμενο που ιστορικά έχει προηγηθεί μιας οικονομικής ύφεσης.

Το επόμενο τεστ για τις μετοχές θα είναι πιθανότατα η επόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια, σύμφωνα με τον Agati. Ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου θα είναι «αρκετά ζωηρή», που σημαίνει ότι η απόφαση της θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση.

Powell jerome fed2

«Πιστεύουμε ότι η Fed θα κάνει άλλο ένα βήμα προκειμένου να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της τον Ιούλιο και αυτό μπορεί τελικά να είναι ο καταλύτης που θα δημιουργήσει μια διόρθωση της αγοράς», δηλώνει ο Agati.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι, ακόμη κι αν αναμένουν κάποια βραχυπρόθεσμη ταλαιπωρία.

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να τελειώσουμε τη χρονιά προς τα πάνω», δηλώνει η Sylvia Jablonski, διευθύνουσα σύμβουλος επενδύσεων του Defiance ETFs. Ωστόσο, «δεν πιστεύω απαραίτητα ότι θα πάρουμε άλλο ένα 20%, 30% ή κάτι τέτοιο όσον αφορά τον Nasdaq».

Παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve σταμάτησε την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη, έδειξε πιο επιθετική στις προθέσεις της όσον αφορά το μέλλον, χωρίς, ωστόσο, αυτό να επηρεάσει τους επενδυτές. Μάλιστα, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα, με τις μετοχές να συνεχίζουν να ανεβαίνουν τις ημέρες που ακολούθησαν.

Στη συνέχεια, ο διοικητής της Fed, Christopher Waller και ο πρόεδρος της Richmond Fed, Thomas Barkin, δήλωσαν την περασμένη Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει περισσότερο τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. «Βλέπουμε τα επιτόκια πολιτικής να έχουν κάποιες επιπτώσεις σε μέρη της οικονομίας. Η αγορά εργασίας είναι ακόμα ισχυρή, αλλά ο βασικός πληθωρισμός απλά δεν κινείται, και αυτό θα απαιτήσει πιθανώς περισσότερη σύσφιξη όσον αφορά τη συνέχιση της προσπάθειας μείωσης του», δήλωσε ο Waller κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Όσλο.

Οι συγκεκριμένες επιθετικές δηλώσεις της Παρασκευής ταρακούνησαν κάπως τους επενδυτές, οδηγώντας τις μετοχές σε πτώση. Αλλά και οι τρεις κύριοι δείκτες εξακολούθησαν να κερδίζουν όσον αφορά την εβδομάδα.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το ράλι της αγοράς συνεχίστηκε παρά τα επιθετικά μηνύματα της Fed, λέει η Sarah Henry, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στη Logan Capital Management. Πρώτον, η Wall Street αποφάσισε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ μίας ή δύο επιπλέον αυξήσεων επιτοκίων. Το αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια μία ή δύο ακόμη φορές θα είναι λιγότερο σημαντικό από ό,τι οι αυξήσεις που έχουν ήδη δει οι αγορές, προσθέτει η Henry. «Η προβλεψιμότητα (των αποφάσεων της Fed για τα επιτόκια) είναι πιο σημαντική από τις ίδιες τις αυξήσεις αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον, μια σειρά πρόσφατων πολύ θετικών οικονομικών αναγνώσεων έχει πείσει τους επενδυτές ότι ακόμα κι αν η οικονομία πέσει σε ύφεση, θα είναι σύντομη και ρηχή, λέει επίσης η ίδια.

Η δυναμική του ανοδικού ράλι πηγάζει επίσης από το θετικό επενδυτικό κλίμα, ειδικά από τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη που έχουν οδηγήσει τις μετοχές με μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε στρατοσφαιρικά ύψη φέτος, σύμφωνα με τον Paul Eitelman, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τη Βόρεια Αμερική στη Russell Investments. «Φαίνεται σχεδόν ότι όλες οι ειδήσεις είναι καλές ειδήσεις αυτή τη στιγμή, τις τελευταίες εβδομάδες, σαν να έχουν συσπειρωθεί όλοι απέναντι στην επιυετική Fed», λέει ο Eitelman. «Βλέπουμε την ψυχολογία της αγοράς να αλλάζει αρκετά σημαντικά».

Ωστόσο, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Το μήνυμα που λαμβάνουμε από την Federal Reserve θα πρέπει να στέλνει κανονικά έναν επιφυλακτικό τόνο στις αγορές μετοχών», προσθέτει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *