Brexit | Αποδείχτηκε «οικονομική καταστροφή» για το εμποριο μεταξύ Βρετανίας – Γερμανίας

Brexit | Αποδείχτηκε «οικονομική καταστροφή» για το εμποριο μεταξύ Βρετανίας – Γερμανίας

Το Brexit ήταν μια «οικονομική καταστροφή» για τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, οδηγώντας σε πτώση των άμεσων γερμανικών επενδύσεων και σε περιορισμό της σημασίας του Ηνωμένου Βασιλείου ως εμπορικού εταίρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK).

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Βρετανία ψήφισε στις 23 Ιουνίου 2016 την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ στις αρχές του 2021.

«Το Brexit είναι μια οικονομική καταστροφή και για τις δύο πλευρές του καναλιού», δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ο Volker Treier, επικεφαλής εξωτερικού εμπορίου της DIHK.

Πέρυσι, η Γερμανία εξήγαγε αγαθά αξίας 73,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 14,1% λιγότερα από το 2016. Το έτος του δημοψηφίσματος, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η τρίτη πιο σημαντική εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, αλλά μέχρι το 2022 η χώρα είχε πέσει στην όγδοη θέση, σύμφωνα με τον Treier.

Ως εμπορικός εταίρος – μετρώντας συνδυασμένες εξαγωγές και εισαγωγές – το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «υποβιβαστεί» ακόμα περισσότερο, κατρακυλώντας από την πέμπτη στην ενδέκατη θέση, πρόσθεσε.

Mείωση επενδύσεων

Ο όγκος των γερμανικών άμεσων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο επίσης μειώθηκε. Το 2021 ήταν περίπου 140 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16,1% σε σύγκριση με το 2016.

Σύμφωνα με την DIHK, περίπου 2.163 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 5,2% λιγότερες σε σχέση με το 2016.
Βρετανικές εταιρείες στη Γερμανία

Πολλές βρετανικές εταιρείες εν τω μεταξύ έχουν εγκατασταθεί στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον γερμανικό φορέα εμπορίου και επενδύσεων GTAI, έναν οργανισμό που βοηθά διεθνείς εταιρείες να δημιουργήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Γερμανία, έχουν καταμετρηθεί περισσότερες από 1.000 νέες επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στο γερμανικό έδαφος αφότου πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit.

Μόνο πέρυσι, υπήρχαν 170 νέες επιχειρήσεις, αριθμός που ξεπέρασε μόνο τις εταιρείες που προέρχονταν από τις ΗΠΑ και τη γειτονική Ελβετία.

«Αναμένουμε ότι τα αιτήματα εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του GTAI Robert Hermann. «Είναι σημαντικό για τις βρετανικές εταιρείες να έχουν θέση στην ΕΕ».

Το μέγεθος και η γεωγραφική θέση της Γερμανίας αποτελούν πλεονέκτημα όταν πρόκειται για την προσέλκυση βρετανικών εταιρειών, πρόσθεσε.

«Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ έχει κάνει τις στενές εμπορικές μας σχέσεις πιο δύσκολες και εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ανασφάλεια όσον αφορά στον σχεδιασμό και τις νομικές αβεβαιότητες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των γερμανικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο», κατέληξε ο Treier.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours