Πόσο θα κοστίσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Ουκρανία

Η Ουκρανία κάλεσε τις δυτικές χώρες να υποσχεθούν ότι θα της χορηγήσουν άμεσα περισσότερα από 6 δισ. δολάρια

Η Ουκρανία κάλεσε χθες τις δυτικές χώρες να υποσχεθούν ότι θα της χορηγήσουν άμεσα περισσότερα από 6 δισ. δολάρια προκειμένου να τη βοηθήσουν να ξεκινήσει να ανοικοδομείται τους επόμενους 12 μήνες. Εκπρόσωπος του Κιέβου τόνισε ότι η εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος που συνεχίζεται σημαίνουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο έργο ανοικοδόμησης στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σε διάσκεψη στο Λονδίνο, όπου η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλοι υποσχέθηκαν πρόσθετη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένι Σμιχάλ δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα κεφάλαια, αλλά και δεσμεύσεις για συγκεκριμένα έργα, όχι μόνο για να ανακάμψει αλλά και για να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μέλος του δυτικού κόσμου.

Το συνολικό κόστος

Το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο ρωσικός στρατός ανέρχεται σε 411 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο αριθμός αυτός, ο οποίος συνυπολογίζει τις απώλειες της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή έως τον Φεβρουάριο του 2023, αυξάνεται με κάθε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα.

Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στις αρχές του μήνα θα έχει προσθέσει αρκετά δισεκατομμύρια επιπλέον. Η Ουκρανία χρειάζεται 14 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο φέτος για επείγουσες επισκευές και για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Αναζητεί επίσης έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του πρώτου μέρους ενός «πράσινου σχεδίου Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας βιομηχανίας χάλυβα χωρίς άνθρακα.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, μέσω βίντεο, για τη μέχρι τώρα στήριξη, ήταν ευθύς: το Κίεβο χρειάζεται επίσης συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία όχι μόνο να ανακάμψει αλλά και να εκσυγχρονιστεί περαιτέρω.

Εκκληση του Σούνακ

Επειτα από σχεδόν 16 μήνες πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας που κατέστρεψε σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ άνοιξε τη διάσκεψη με έκκληση προς τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση.

Αντιμετωπίζοντας τη βασική δυσκολία για τις περισσότερες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ουκρανία – την ασφάλιση έναντι ζημιών και καταστροφών από τον πόλεμο -, ο Σούνακ ανακοίνωσε το πλαίσιο της διάσκεψης του Λονδίνου για την ασφάλιση κινδύνων πολέμου, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την αποδέσμευση των επενδύσεων. Ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης μέτρα που περιλαμβάνουν πρόσθετες εγγυήσεις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκλειδώσουν τον δανεισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πάντως οι διοργανωτές εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν θα συγκεντρωθούν τα τεράστια ποσά που χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει υποστεί τόσες ζημιές. Για παράδειγμα, αναφέρουν την υπόσχεση της ΕΕ για 50 δισ. ευρώ που παρουσιάστηκε μια ημέρα νωρίτερα.

Ακούγεται γενναιόδωρη και θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού κενού της Ουκρανίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, τα 4/5 θα χρησιμοποιηθούν για καθημερινές δαπάνες και για τη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ, αφήνοντας ελάχιστα για άλλου είδους δαπάνες.

Πηγή tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *