Η Μητέρα των Δημοσκοπήσεων-Πώς κρίνουν τα κόμματα οι πολίτες ;

Δημοσκοπήσεων
Η Μητέρα των Δημοσκοπήσεων

Ολοκληρώθηκε κι ο Μάιος με τον Ιούνιο ήδη να μετρά μία δημοσκόπηση, αυτή της Opinion Poll για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή που μας πέρασε.

Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης , σε 14 κριτήρια για την ανάδειξη ηγετών και σε 12 τομείς πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά προτίμησης στη χειρότερη περίπτωση για αυτόν. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά κατά 36,8 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

dimoskopisi opinion6

Ένα από τα σημεία που αξίζει της προσοχής μας είναι το είδος και το ύφος του Πρωθυπουργού που φαίνεται να αναζητούν οι πολίτες. Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση, περισσότερο ομοιάζει με το προφίλ ενός Εθνάρχη, παρά με αυτό ενός σύγχρονου κυβερνήτη.

Αναζητούν έναν ηγέτη που να βάζει πάνω από όλα την πατρίδα, τα συμφέροντα της χώρας μας, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί.

prosonta

Ταυτόχρονα, από την έρευνα της OpinionPoll φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ελληνικός λαός διατηρεί ξεκάθαρα στην έννοια του Ηγέτη το μοντέλο διακυβέρνησης τριών ανθρώπων: του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα ποσοστά των τριών πολιτικών στην συνείδηση του ελληνικού λαού είναι συντριπτικά.

dimoskopisi opinion4

Τέλος αξίζει να τονίσουμε πως οι ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκουν τεράστια απόκριση από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται το σχέδιο Μητσοτάκη για τη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Φυσικά οι δημοσκοπήσεις είναι πάντα μία φωτογραφία της στιγμής, που αλλάζει ανά πάσα ώρα και στιγμή. Ωστόσο μπορούμε, τώρα που ολοκληρώθηκε ο Μάιος να δούμε τη λεγόμενη… Μητέρα των Δημοσκοπήσεων.

Οι 8 δημοσκοπήσεις του Μαΐου

Πριν λίγες μέρες, είδε το φως της δημοσιότητας μια πολιτική ανάλυση των κυριοτέρων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν εντός Μαΐου του 2020.

Η μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκε ως η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» καθώς αποτελεί το απόσταγμα οκτώ δημοσκοπήσεων που έγιναν εντός του Μαΐου 2020 από ισάριθμες δημοσκοπικές εταιρείες.

H μελέτη των οκτώ δημοσκοπήσεων έγινε από τον Νίκο Καρδούλα (Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc_UK, Συνταγματάρχη ε.α.) εφαρμόζοντας τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις. Η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες οκτώ εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Metron Analysis, Mrb, Opinion Poll, Prorata και Pulse. Για την τελική εκτίμηση, υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις εθνικές εκλογές 2019, πλην της GPO που δεν είχε διεξάγει τότε έρευνα και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, όπου απεικονίζονται και τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019.

dimoskopiseis1

Τα συνολικά συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 49,3%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ των 22 ποσοστιαίων μονάδων είναι συντριπτική.

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 24%, αφού από το 39,9% εκτινάχθηκε στο 49,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 13% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,3%.

Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται μείωση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 14%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 8%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης κατά 18% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 12%.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων Μαΐου και ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

dimoskopiseis2

Τα συμπεράσματα από τα ποιοτικά στοιχεία

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι:

Το 63,5% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 52,4%, έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά με ποσοστό 66,1%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.

Το 80,3% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση της νόσου του κορoνοϊού.

Το 65,9% κρίνει θετικά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Το 58,8% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, του τουρισμού και της εστίασης.

Το 63% συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προστασία των θέσεων απασχόλησης τις κρίνει θετικά το 52,5%.

Το 80,5% διαφωνεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.