Συνοριοφύλακες – Ποια είναι τα καθήκοντα που ασκούν από το 1998

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:30 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Συνοριοφύλακες
Συνοριοφύλακες – Ποια είναι τα καθήκοντα που ασκούν

Με τα γεγονότα του Έβρου, η πλειοψηφία των Ελλήνων έμαθε την ύπαρξη των συνοριοφυλάκων.

Το ελληνικό κράτος προχώρησε στη σύσταση της Συνοριοφυλακής το 1998, με σκοπό την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Κατά κύριο λόγο, οι δυνάμεις της ελληνικής συνοριοφυλακής, επιχειρούν σε Θεσπρωτία, Καστοριά, Ιωάννινα, Φλώρινα, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρς, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Κέρκυρα και Έβρο.

Τέλος, έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν τρία Τμήματα Διαχείρισης Μετανάστευσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Οι Συνοριακοί Φύλακες προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, (άνδρες και γυναίκες)  που δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους (Ν.3181/2003).

 Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης.

 Επίσης, η περιοχή της κατοικίας τους, η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού αυτοκινήτου κατηγορίας Δ και η υπαγωγή σε μια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 του Ν. 1481/1984.

Η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων διαρκεί τρεις μήνες.

Όπως λένε, όμως, όσοι υπηρετούν στον Έβρο, «ο πραγματικός στίβος μάχης είναι το ποτάμι».

Η τελευταία σειρά συνοριοφυλάκων προσελήφθη το 2001. Έκτοτε, με την βασική ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο αλλά και την έλευση της μνημονιακής περιπέτειας, το σώμα δεν ενισχύθηκε.

Ως εκ τούτου, οι 400 συνοριοφύλακες που αναμένεται να φθάσουν προσεχώς στον Έβρο για να ενισχύσουν τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, είναι μια σημαντική ενίσχυση.

Ποια είναι η δουλειά που κάνουν

Οι συνοριοφύλακες περιπολούν πεζοί ή με αυτοκίνητο κατά μήκος του ποταμού Έβρου αλλά και στα βουνά της περιοχής.

Επιτηρούν, στήνουν ενέδρες, παρακολουθούν με κιάλια την ημέρα και θερμικές κάμερες το βράδυ. Βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή.

Τα προβλήματα και τα αιτήματα

Βέβαια, όπως κάθε tτι που έχει σχέση με τη δημόσια μηχανή, αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα.

Πιο χαρακτηριστικά, όπως τα περιγράφουν άνθρωποι που υπηρετούν επί χρόνια στην πρώτη γραμμή, είναι δύο: Οι υλικοτεχνικές ελλείψεις και το ζήτημα της ηλικίας.

Δεδομένου ότι οι τελευταίες προσλήψεις συνοριοφυλάκων πραγματοποιήθηκαν πριν 19 χρόνια, ο μέσος όρος όσων επιχειρούν στα σύνορα είναι περί τα 50 έτη.

Όπως λένε οι ίδιοι, πρόκειται για μια δουλειά που χρειάζεται, μεταξύ άλλων, άριστη φυσική κατάσταση.

Βασικό τους αίτημά τους, να γίνει η Συνοριοφυλακή αυτόνομο σώμα ασφαλείας, παραμένοντας φυσικά υπό τη σκέπη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι σήμερα, η Συνοριοφυλακή είναι ενταγμένη στην ΕΛ.ΑΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *